Annonce
Elbobladet

Lucullus i Fredericia konkurs: Livsværket slukkes på Luthersvej af corona og kræft

Kirsten Thomsen og datteren Helle Kristensen drev de seneste 16 år smørebrødsforretningen Lucullus sammen. Det havde de planer om skulle fortsætte, til Helle kunne gå på pension, men så kom coronaen og lægernes alvorlige diagnose. Arkivfoto: Søren Gylling
I 55 år har Lucullus leveret madpakker, højtbelagt smørebrød og menuer til tusindvis af fredericianeres fester. Tirsdag morgen mødte de 12 ansatte ind til en trist meddelelse. Forretningen er sat ud af spil af corona og alvorlig sygdom. For de tre generationer bag disken var det langtfra den afslutning, man havde håbet på.

Fredericia: 99-årige Grethe Nylander var mandag for sidste gang i sin elskede smørrebrødsforretning Lucullus på Luthersvej. Som det har været vanen de seneste år, blev hun hentet og bragt, så hun kunne gå lidt til hånde og indsnuse sit livsværk i en symfoni af dufte af hjemmebagt leverpostej, stegte fiskefiletter og rørt fars.

Tirsdag morgen kl. 8 stod hendes barnebarn Helle Kristensen over for forretningens 12 medarbejdere og fortalte det, som det var - deres arbejdsplads Lucullus Smørrebrød ApS er konkurs og lukker og slukker. Sygdom og corona kunne det højtbelagte smørebrød ikke hamle op med.

- Min mormor er virkelig sej. Hun er selvfølgelig ked af det, men hun siger, at det vigtigste er, at livet går videre. Vi har valgt selv at sige stop nu, selv om vi faktisk har travlt og ser ind i vores mest travle periode. Men vi kan ikke trække det længere, fortæller Helle Kristensen.

Annonce

Min mormor er virkelig sej. Hun er selvfølgelig ked af det, men hun siger, at det vigtigste er, at livet går videre.

Helle Kristensen om sin mormor 99-årige Grethe Nylander, der etablerede Lucullus

Kamp til det sidste

Der er blevet kæmpet til det sidste for at finde en udvej for at undgå konkursen.

- Vi har som andre været ramt af coronaen. Oven i det fik min mor ( Kirsten Thomsen, red.) desværre konstateret kræft. Det fik hun i maj, og lægerne kunne intet stille op. Hun har kæmpet for at holde forretningen kørende sammen med os andre, men hendes kræfter er brugt. Hun er selvfølgelig meget ked af det, for hun er sikker på, at havde sygdommen ikke ramt hende, så kunne hun have styret gennem krisen, siger Helle Kristensen, 3. generation i Lucullus.

Den lille forretning på hjørnet af Fasanvej og Luthersvej har sørget for madpakker, flot smørrebrød og festmenuer for flere generationer fredericianere. På trods af nye tider og ændrede kostvaner har forretningen haft sit faste publikum.

- Vi kan ikke selv køre videre, og det har været muligt at få nogle til at overtage. Vi har gjort flere forsøg, men det er ikke lykkedes, siger Helle Kristensen.

Hun har været en del af forretningen i 16 år, men det ville ikke give mening for hende at overtage.

- Ikke mindst fordi jeg ikke kan lave mad. Det stod min mor for. Jeg kan meget andet, men uden hende som køkkenchef kan vi ikke fortsætte. Det har været hårde halvandet år, hvor min mor har knoklet og kæmpet trods sygdom og corona for, at alle vores ansatte kunne bevare deres job. Vi har lavet arbejdsfordeling, men ingen er blevet sagt op, fortæller Helle Kristensen.

Ingen dag uden Grethe i forretningen. Grethe Nylander etablerede Lucullus Smørebrød i 1966 og har været aktiv i forretningen siden. Her som 95-årig. Det har knebet med bentøjet og synet, men trods sine 99 år har hun dagligt været i forretningen. Hun er trist over lukningen, men tager konkursen med oprejst pande. Det er vigtigere, at livet går videre, lyder hendes vurdering af situationen. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Annonce

Håbet på flere år

Helle Kristensen havde som sin mor håbet, at forretningen kunne være kørt videre i yderligere nogle år. Hun er 52 år og havde gerne fortsat, til hun var pensionsklar. Hendes mor Kirsten er rundet 71 år, mens mormor Grethe er 99 år.

- Men det gik bare ikke være længere. Jeg synes, vi har gjort det godt med 55 år. Det har været en sjov tid med mange gode minder. Men nu er det slut, og vi er nødt til at lave et hårdt snit. Tirsdag skal jeg ringe rundt til kunder, som jeg er nødt til at skuffe med, at de ikke får mad i dag eller senere. Nogle vil måske blive vrede, men vi har ikke kunnet sige noget om situationen før nu. Det beklager jeg, men sådan er reglerne, siger Helle Kristensen.

Smørebrød i generationer

Tre generationer har sendt smørebrød over disken hos Lucullus.

Grethe Nylander åbnede forretningen i 1966.

Datteren Kirsten Thomsen overtog fra sin mor i 1995.

For 16 år siden trådte hendes datter Helle Kristensen med ind i driften af butikken.

Mens både Grethe Nylander og Kirsten Thomsen er uddannede smørrebrødsjomfruer, så er det ikke Helle Kristensens metier.

Mange af forretningens ansatte har fulgt med fra en generation til den næste. Den ældste i gårde har været ansat i 48 år.

Lucullus Smørrebrød ApS blev for et par år siden udskilt som selvstændigt selskab. Dermed rammer konkursen alene selskabet.

Midt i den triste situation er hun glad for, at der ikke er lokale leverandører, der har penge til gode. De ansatte er sikret deres løntilgodehavender gennem Lønmodtagernes Garantifond. Tilbage står nogle mellemværender med staten, som nok ikke kan betales.

- Vi har gjort det, så godt vi kunne, og nu skal vi videre. Jeg ved, det bliver en svær dag for alle. Vi har ansatte, der har været hos os i næsten 50 år, så det er ikke nemt, siger Helle Kristensen.

Hun vil sammen med personalet bruge tirsdagen på at snakke og sikkert lade en tåre trille, mens de hvide kakler og de blanke stålfade i butik og køkken skures rene for sidste gang.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Jeg skal være jagthund, og jeg kan slet ikke vente

Annonce
Annonce
Elbobladet

Nu kan du let kæmpe for den lokale biodiversitet: Få en gratis pose med Fredericia-frø

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ina og Louise sælger genbrugt kvalitetstøj: De vil inspirere folk til at tænke bæredygtighed ind i hverdagen

Elbobladet

På den 2. side: Tågehorn!

Elbobladet

Hvem skal have årets handicappris?

Elbobladet

Martin vil skabe et unikt fællesskab blandt surfboards og god kaffe: Surfshop lukker op til nye og større lokaler

Elbobladet

Hyundai topper privat salgshitliste

Elbobladet

Kendt cykelbutik flytter adresse: Får bedre plads og måske nye kollegaer

Elbobladet

Sådan skal du lufte ud i vinterhalvåret

Elbobladet

Musikalsk foredrag med Bodil Jørgensen

Elbobladet

Fredericia på landkortet: Byrådet satser millioner og går til filmen

Elbobladet

VVS-firma ser stort potentiale i Fredericia: - Ingen opgaver er for små

Elbobladet

Kageworkshop på biblioteket

Elbobladet

Gode idéer efterlyses: Hvad skal der ske med Axeltorv?

Elbobladet

Pift karryretten og krebinetterne op med sødme fra æbler

Elbobladet

Axeltorv-butikker ærgrer sig over stenørken: Nystartet netcafé overvejer at flytte

Elbobladet

Billetsalget er begyndt: Tina Dickow giver koncert i Tøjhuset

Elbobladet

Danmarks fineste musicaluddannelse fyldte 20: Søren Møller, Helge Reinhardt og Thomas Agerholm blev foreviget

Elbobladet

Sådan tjener du på din gamle bil

Elbobladet

Lucullus genåbner: - Glæd jer, det gør vi!

Elbobladet

Veterantog kommer til Fredericia

Elbobladet

Næsten som sofa-tetris: Ny møbelbutik åbnet

Elbobladet

Under Overfladen ligger lige over for Oven Vande: Fem terapeuter slår sig sammen

Annonce