Annonce
Elbobladet

Markant forandret affalds-billede i Fredericia, da naturfredningsforeningen samlede ind

Antallet af affaldsindsamlere faldt i Fredericia i år fra 24 til 20. Men hvordan gik det med den indsamlede affaldsmængde? Arkivfoto: Søren Gylling
Da Danmarks Naturfredningsforening i år holdt affaldsindsamling, havde billedet i Fredericia ændret sig temmelig meget i forhold til sidste års indsamling.

Fredericia: Det er svært at sammenligne tallene direkte og én til én, når Danmarks Naturfredningsforening holder affaldsindsamling. Dels fordi antallet af indsamlere svinger,  dels fordi de opgjorte affalds-kategorier skifter år for år.

Men mindst én ting kan sammenlignes direkte: Vægten af alt det skrald, affald, snask og efterladenskaber, indsamlerne fjerner fra grøftekanter, skovstier, grønne områder, fortove, vejkanter, vandkanter og andet. Ved indsamlingen i begyndelsen af april i år endte tallet markant lavere end sidste år.

I år indsamledes i alt 1515 kilo skrald og affald i Fredericia Kommune. Sidste år var tallet 3549 kilo - altså lidt mere end to tons større end i år.

Annonce

På landsplan registreredes der 97 tons affald. Naturfredningsforeningen understreger dog, at en del indsamlere på landsplan ikke får optalt og indberettet de indsamlede mængder. De reelle tal menes derfor at være en hel del større.

Færre indsamlere lokalt

I år fokuserede foreningen på engangsemballage, som har betydning for, at Danmark for længst har opbrugt sin andel af naturressourcerne for i år.

- Vi er nødt til at gøre op med denne brug og smid væk-kultur og i stedet passe bedre på ressourcerne. Fremfor for at ende som affald, der tydeligvis også havner i naturen, skal vores produkter designes, så de kan blive brugt igen og igen. Vi skal kort sagt blive bedre til at genbruge og til at producere langt mindre affald, siger foreningens præsident Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse.

Det er ikke mit indtryk, at Fredericia er blevet så meget renere.

Karsten Enggaard, lokalformand hos DN

I Fredericia faldt antallet af registrerede indsamlere i år fra 24 til 20. Men om det fald alene kan forklare, at den samlede affaldsmængde er faldt med mere end to tons, tvivler lokalformand Karsten Enggaard meget på.

- Det er ikke mit indtryk, at Fredericia er blevet så meget renere, siger Karsten Enggaard.

I stedet tror han, at det markante fald i registreret affaldsmængde skyldes en ny måde at tilrettelægge indsamlingen på samt en mindre succesfuld indsats for at få private, skoler og institutioner til at være med i indsamlingen.

Så meget affald samledes der i Fredericia:

I år samlede 20 mennesker i alt 4374 stykker engangsemballage (herunder 329 kopper og 679 dåser) sammen. I alt nåede indsamlingen op på 1515 kilo i Fredericia Kommune.

Sidste år samlede 24 mennesker i 1013 stykker takeaway-emballage, 634 dåser og 560 mundbind sammen. I alt nåede indsamlingen sidste år op på 3549 kilo i Fredericia Kommune.

Maria Reumert Gjerding er præsident i Danmarks Naturfredningsforening. Foto: DN


Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Lyserød eksplosion lige fra morgenstunden

Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Grøn er håbets farve

Annonce
Elbobladet

Vær med til at sikre en god folkeafstemning: Bliv valgtilforordnet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Du risikerer at blive spurgt: Hvad skal vi sælge Fredericia på til turisterne?

Elbobladet

Nu kan du godt finde mountainbiken frem: Nyt spor for alle indviet

Elbobladet

S-profil i Fredericia er ny mand i spidsen for sosu-skoles bestyrelse

Kultur

Hans blev kaldt nazi-unge og har nu skrevet en bog om barndommen

Elbobladet

Natklub-ejer er stolt efter prisuddeling i Barcelona

Elbobladet

Julie havde en elevtid fuld af prøvelser - nu er hun udnævnt til årets bedste lærling

Elbobladet

Præstens klumme: Da kunstneren blev præst for præsten

Elbobladet

På den 2. side: Skraldespand og some-brydere

Annonce