Annonce
Elbobladet

Mit livs bedste julegave: Tøjhus-Sune og billetten til Brasilien

Sune Rasmussen tiltrådte i sommer som leder af spillestedet Tøjhuset. Hans bedste julegave nogensinde var en rejse. Foto: Peter Leth-Larsen

Hvilken julegave er den bedste, du nogensinde har fået? Det spørgsmål kan være svært at svare på, men leder af spillestedet Tøjhuset, Sune Rasmussen, forsøger. Vi skal tilbage til julen for ti år siden.

Annonce

Fredericia: Den fylder ikke meget under juletræet - gaven. Eller rettere: GavEN.

Sune Rasmussen er 18 år, er for nylig flyttet hjemmefra og holder jul hjemme hos forældrene i Ribe, sammen med fætre, kusiner og en stor flok familie i øvrigt. Der er mange gaver, og en lille kuvert ser ikke ud af meget i havet af pakker.

- Det var en kuvert med ét stykke papir. Der stod "Tag afsted". Jeg havde ønsket mig en rejse til Brasilien, og mine forældre gav mig flybilletten, siger Sune og smager på en kop kaffe fra maskinen i Tøjhusets bar.

Spillested-chefen er generelt en smilende mand, men når han tænker på Brasilien-rejsen, bliver smilet endnu bredere.

- Jeg rejste allerede inden nytår. Så jeg holdt nytår på Cobacabana.

Alle unge burde tage ud at rejse på egen hånd.

Sune Rasmussen

Mit livs bedste julegave-serien


  • Forrige uge kunne du læse borgmester Jacob Bjerregaards fortælling om et lego-skib, han fik som fem-årig.
  • I sidste uge kunne du læse P3-vært Line Kirsten Nikolajsens fortælling om et klaver, der fulgte hende i årevis.
  • I denne uge ser Tøjhuset-leder Sune Rasmussen tilbage på sin første Brasilien-rejse.
  • Serien afsluttes i næste uge med musicalskuespiller Bjørg Gamst, som mindes en bestemt gave, der på én gang var hendes bedste nogensinde, men samtidig den dårligste juleoplevelse nogensinde.
På sin første Brasilien-rejse brugte Sune Rasmussen flittigt sit kamera. Men det var før selfie-æraen, så han er ikke selv med på billederne. Her er det Cobacabana. Privatfoto: Sune Rasmussen
Annonce

Rejs, rejs, rejs

Den allerede rejse-erfarne og eventyrlystne Sune var afsted i en god måneds tid op til sin 19 års fødselsdag.

Han var ikke nervøs for at rejse på egen hånd, selvom verden kan være et farligt sted

- Nej, men man skal selvfølgelig tænke sig om. Jeg lod for eksempel være med at tage mit fineste ur på, da jeg skulle ind i en favela (fattige områder i blandt andet Rio, red.). Måske nogen dér ville være lidt for interesseret i sådan et ur. Men sådan skal man jo forholde sig til verdens farer alle steder. Også i Danmark, siger Sune.

Han har siden været i Brasilien tre gange. Og med rejser i en stribe andre lande har han i dag venner og bekendte spredt ud i verden. Det giver ham blandt andet adgang til billig overnatning, når han rejser. Og hvis ikke han kan finde en ven at besøge, finder han et hotel.

- Jeg booker sjældent et hotel i forvejen. Så hellere finde et, når jeg er nået frem.

Rejsen i Brasilien gav Sune et udsyn, som siden har fået ham til at rejse endnu mere - blandt andet i Brasilien. Privatfoto: Sune Rasmussen
Annonce

Samba-stadioner

Rejsen til Brasilien for ti år siden førte Sune omkring en hel, hel masse musik.

- Jeg var til en festival med 500.000 mennesker. Og jeg var til lille koncert i en baggård, hvor en familie solgte øl fra deres fryser, mens andre fra familien spillede musik. Og jeg så de store stadioner, som jeg troede var til fodbold. Det var de ikke: De var specialbygget til karneval, siger han og glæder sig over brasilianernes musikkultur.

- Der er musik alle steder. Jeg oplevede små, men fantastiske koncerter. Blandt andet med Shayna Steele, som kommer og spiller her på Tøjhuset til marts.

De mange rejser - ikke mindst i Brasilien - har givet Sune et ret afslappet forhold til afstande.

- At rejse fra Rio til Sao Paulo (cirka 350 kilometer, red.) er jo en hel dagsrejse. Så afstanden og rejsetiden fra for eksempel Esbjerg til København er jo ikke rigtig værd at snakke om, siger han.

Siden han var 16 år, har Sune rejst i Ungarn, Belgien, Tyskland, Portugal, Brasilien, USA og andre steder.

- Jeg er forelsket i hele verden. Der er så meget at opleve og så mange at møde.

Da han kom hjem efter julegave-rejsen til Brasilien, havde han brugt alle sine penge.

- Jeg var ruineret. Men det var jo bare penge. Dem må man så tjene op igen. Unge skal ud at opleve verden - og de skal rejse for sig selv, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Mormors jordbærhimmel

Annonce