Annonce
Elbobladet

Mit livs julegave: Guitaren, der ændrede Søren Møllers liv

"Søren synger meget. Og højt!" stod der at læse i Søren Møllers kontaktbog fra skolen. Og det begyndte tidligt, som det fornemmes her. Privatfoto
En helt særlig gave kan få et liv til at skifte retning. Det gjorde julegaven, som den senere teaterchef i Fredericia fik af sine forældre, da han var fem-seks år.
Annonce

Fredericia: - Jeg kan stadig huske synet af papæsken. Jeg kan stadig huske, hvordan det føltes at røre ved pappet efter at have flået gavepapiret væk. Faktisk kan jeg ikke rigtig huske andet fra den juleaften - i hvert fald ikke efter at jeg havde pakket den gave ud.

Teaterchef Søren Møller gnider hænderne og tænker tilbage til en gang i 70'erne.

- Jeg havde brændende ønsket mig en guitar. Og jeg fik den. Den var mit første instrument, og jeg begyndte at spille med det samme, siger han.

Guitaren var en 3/4-guitar - altså en børnestørrelse, men en rigtig guitar. Søren var fem eller seks år, da han fik den. Og den ændrede alt.

- Først senere forstod jeg betydningen af den guitar: Fra da af vidste jeg, at mit liv skulle handle om musik, siger han.

Og sådan gik det. Med band, konservatorium, pladeudgivelse, musicaloptrædender og meget andet.

Fra da af vidste jeg, at mit liv skulle handle om musik.

Søren Møller

Annonce

Musikken blev hans skæbne

Søren Møller tog straks fat på at spille på sin nye guitar. Han fik ikke undervisning, men klarede sig på gehør og med hjælp fra datidens svar på youtube-instruktionsvideoer: Bøger fra skolebiblioteket.

- Jeg spillede hele tiden. Min familie brokkede sig ikke, men når vi flyttede, blev jeg altid placeret i den fjerne ende af boligen, siger han med et smil.

Musikken var lille Sørens ét og alt. En samling af gamle single-plader og 78'ere blev spillet tynde på familiens radiomøbel af teaktræ. Herunder den allerførste single med The Beatles.

- Den ville formentlig have været mange penge værd i dag, men den endte sine dage som en del af min søsters posthus-leg, hvor den blev skrabet og stemplet, siger Søren og slår ud med armene.

Det var ikke kun derhjemme, lille Søren dyrkede musikken. I starten af skolen skrev hans lærer i kontaktbogen:

"Søren synger meget. Og højt!"

Annonce

Guitaren røg ud

Selvom Søren øvede og spillede meget, blev han aldrig rigtig god på guitaren.

Den blev udkonkurreret, da han et år eller to senere fik et keyboard i julegave. Det blev hans foretrukne instrument, som han udforskede og udfordrede så meget, at han - da han som 14-15-årig første gang fik undervisning - allerede havde spillet i band i flere år. Hvis han i dag spiller et instrument, er det typisk keyboard, bas eller percussion.

Hvad skete der med guitaren?

- Det kan jeg ikke huske. Den må være røget ud i forbindelse med en flytning. Jeg er ekstremt dårlig til at gemme på ting.

Men selvom guitaren er ude af øje, er den ikke ude af sind.

- Den fik stor betydning for mig. Nogle gange skal der ikke meget til for at ændre et liv. I min familie var vi ikke rige, men de ting, man rigtig brændende ønskede sig, var der plads til. Den guitar tændte noget i mig, der måske kan sammenlignes med udlængsel: Den sagde mig, at der måtte være noget mere og noget større derude - ligesom i "Ole sad på en knold og sang". Det var en gave fra mine forældre.

Mit livs jul

Julen er på vej, og i hver af advent-ugerne bringer ElboBladet en fortælling med og om en fremtrædende fredericianer, der fortæller om deres livs jul eller julegave.

I de forrige uger var det iværksætter og pølsekutter-ejer Magnus Kring Nikolajsen og husmedarbejder på Ungdommens Hus Villemo Pia Lundtoft Østergaard. De afsnit kan genlæses på ElboBladet.dk.

I næste uge afsluttes serien med Fredericias viceungeborgmester, Kirthana Suppaia.

Teaterchef Søren Møller har levet med musik, siden han som fem- eller seks-årig fik en ganske særlige julegave af sine forældre. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Det er ikke lykkedes at fremskaffe et foto af Søren Møller med hans guitar. Men her ses den senere teaterskuespiller og -chef i de år, hvor det hele begyndte. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Elbobladet

Lav hyldesaft uden risiko for sygdom

Elbobladet

Ny genbrugsbutik på vej i Fredericia

Annonce