Annonce
Elbobladet

Morfinbyen: Fredericia er en god by at være clean i

Værestedet Solstrålen spiller i følge Jane Lundsgaard en meget stor rolle i Fredericias gode clean-miljø. Her fejres Solstrålens 25 års fødselsdag for nylig. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Fredericias ædru og clean støtter hinanden på en måde, man ikke ser i andre byer. Det er med til at forhindre tilbagefald.

Fredericia: Der er et stort misbrugsmiljø i Fredericia. Men der er også et stærkt clean-miljø. Faktisk så godt, at Fredericia er byEN at være clean i.

Det synes i hvert fald Jane Lundsgaard, der efter et liv med hash, alkohol og stoffer nu har været clean i 11½ år.

- Der er så mange selvhjælps-grupper og 12-trins-fællesskaber i Fredericia, at man næsten kan gå til møde hver eneste dag. Her er et sammenhold og sociale arrangementer, som gør det lettere at holde sig clean, siger hun.

Selv boede Jane Lundsgaard i Odense, da hun i 2008 endelig blev clean.

- Det er svært at starte på ny i sin egen by, hvor man ser sit gamle miljø på hvert gadehjørne, siger hun.

Derfor må mange flytte væk fra deres hjemby for at holde sig clean. Selv valgte hun at vende tilbage til Fredericia, hvor hun også havde boet tidligere.

Jane Lundsgaard boede i Odense, da hun blev clean, men hun valgte hurtigt at flytte til Fredericia, fordi fæstningsbyens clean-miljø er så stærkt. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Solstrålen over dem alle

Et af de allerstærkeste kort på Fredericias hånd i denne forbindelse er ifølge Jane Lundsgaard værestedet Solstrålen, hvor clean og ædru mødes.

- I Fredericia er der masser af sociale aktiviteter. Sportsturneringer, biografture, nytårsaftener og meget andet. Det betyder virkelig meget. Og rigtig meget af det stammer fra Solstrålen og de mennesker, der er der, siger hun om det 25 år gamle værested, der bæres af foreningen Vejen til Friheden.

Hun oplever, at clean-miljøet har en stor styrke i at være båret af frivillighed.

- Der er noget uselvisk og ægte kærlighed i det. Og det gør, at det vokser. Også for den enkelte.

Annonce

Eksperter er enige

Også Carl Christian Randow, der for nylig holdt et fuldt belagt foredrag på Tøjhuset om livet som pårørende til en misbruger, taler pænt om Fredericias clean-miljø.

- Fredericia har en hård kerne af hårdt misbrug. Men også gode hjælpemuligheder til misbrugere. Og et miljø, hvor de clean er der for hinanden, siger han og tilføjer, at noget lignende for pårørende kunne være en god ting.

Også den nylige misbrugs-analyse fra Center for Misbrugsforskning sætter et par ord på nogle af kvaliteterne i de fredericianske tilbud. Analysen ser dog primært på de kommunale tilbud - ikke de frivillige.

- Både ledere og medarbejdere, der varetager rusmiddelindsaterne i Fredericia Kommune, er både nysgerrige, engagerede og åbne for at skabe en professionel og imødekommende rusmiddelindsats. Der er derfor al mulig grund til at tro, at der både er og i endnu højere grad kan blive etableret et åbent, professionelt behandlings- og forebyggelses-tilbud til borgerne i Fredericia Kommune, skriver professor Mads Uffe Pedersen i sin analyse, der slår fast, at Fredericia problemer med narko og morfin er stort og større end i andre byer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Større batteri i A6 plug-in

Elbobladet

Kunderne var klar fra start: Julegavebyt, osetrang og støtte til butikshandlen fyldte på genåbningsdag

Elbobladet

100.000 kroner til ny kampagne: Tag trygt til Fredericia med dankortet

Annonce