Annonce
Elbobladet

Julen 2020 var nær blevet aflyst - i stedet blev den midtbyens måske bedste jul

Med 20 julehytter i stedet for kun otte var der god plads til over 70 bod-holdere - hvoraf mange allerede nu melder sig klar til at vende tilbage i år. Hytterne kan i øvrigt lejes af foreninger og andre hen over året. På billedet er tovholder Sanne Døssing klar til at tage imod i sin egen bod. Arkivfoto: Søren Gylling
Julehyggen i 2020 måtte indrettes i huj og hast efter helt nye, corona-dikterede regler. Men det endte med at gå rigtig godt, viser evalueringen. Måske endda bedre end nogensinde før.
Annonce

Fredericia: En kort overgang i efteråret så det ud til, at corona ville spænde ben for alle julerier i Fredericias midtby. Men når det normale ikke kan lade sig gøre, må man finde på noget andet.

Det var en næsten uoverskuelig stor opgave, men corona-julen i Fredericias midtby endte med at være god og hyggelig. Måske endda bedre og mere hyggelig end nogensinde.

Det mener både Fredericia Shopping, borgmester Steen Wrist Ørts (S) og mange af de mennesker, der bemandede julehytterne rundt i midtbyen.

- Når jeg gik gennem byen sammen med min familie, var det en wow-oplevelse af julehygge. Selv på de tidspunkter, hvor de rigtige butikker holdt lukket, var der liv og hygge i byen, siger Steen Wrist, som blandt andet var begejstret over at møde juleglade mennesker i den nederste del af Gothersgade, hvor han ellers ikke havde forventet det.

Også hos Fredericia Shopping er det svært at holde armene nede, når juleindsatsen i denne tid evalueres.


Det var som en put n' take-sø med juleoplevelser: Man kunne næsten ikke undgå at fange noget.

Steen Wrist Ørts (S)


- Nogle troede ikke, at det kunne lade sig gøre under corona. Men det kunne det. Blandt andet fordi vi havde et program med over hundrede punkter, så der var hygge og liv næsten hele tiden. Folk behøvede ikke at kende et program eller at være i byen på et bestemt tidspunkt - det var hyggeligt hele tiden. Den opgave kunne Shopping slet, slet ikke løfte alene: Vi har samarbejdet med så mange lokale kræfter, at der virkelig er mange, der har høstet gode erfaringer ved det her. Dem skal vi bruge næste jul, siger chefkonsulent Lene Bach Jørler ved Fredericia Shopping.

Også fra de mange bodeholdere, der har stået i de mange julehytter, er der meldt tilbage med glæde og begejstring, fortæller tovholder Sanne Døssing.

- Vi har haft godt og vel 70 bod-holdere ind over. Over 60 af dem har uopfordret meldt tilbage og bedt om lov til at være med igen næste jul, siger Sanne Døssing, der står bag butikken Krølhjernerne i C-byen ved Gammelhavn.

Annonce

Kun få streger i regningen

Juleprogrammet 2020 blev skudt i gang tidligere end normalt og fordelt over et større geografisk område end normalt. Begge dele for at sprede hyggen ud, så alle kunne være med uden at forsamle sig for tæt og sprede smitte.

Ud over en kommunal investering i ekstra julebelysning blev der indkøbt 12 ekstra julehytter, så der pludselig var 20 af dem.

Ekstra julelys med Disney-drys indgik i juleprogrammet i 2020. Foto: Søren Gylling

Tidligere år har det været en udfordring at fylde liv i otte julehytter. Så da der nu skulle liv i 20 - og i væsentlig længere tid - voksede planlægningsopgaven betydeligt.

Derfor hyrede Fredericia Shopping Sanne Døssing ind til projektet, hvorefter hun begynde at trække i alle sine kontakter. Undervejs har kun ganske få meldt fra.


Det har været et kæmpe arbejde. Men megasjovt.

Sanne Døssing


- Der har været enkelte udfordringer med sygdom. Og nogle måtte holde lukket, mens de ventede på et test-svar. Derfor var enkelte hytter lukket nogle få dage, siger Sanne Døssing.

Andre hytter stod tomme i de dage, hvor smittetrykket i Fredericia toppede. Det skyldtes, at Shopping opfordrede udenbys bod-holdere til at holde sig væk i de dage.

- Nogle fredericianere foreslog, at alle julehytterne blev stillet op side om side i gågaderne. Men det kunne ikke lade sig gøre på grund af brand-reglementet - og desuden kunne vi godt lide idéen om at hygge flere steder i midtbyen end kun i gågaderne, siger Lene Bach, der glæder sig over, at både fredericianere og andre har udtrykt begejstring over midtby-julen.

Også Steen Wrist glæder sig over, at mange lokale optrædende, kunstnere, foreninger og butikker bidrog til hyggen.

- Sådan en opbakning er ikke nogen selvfølge, man kan tage for givet. Men den gør en kæmpe forskel. Og den var med til at give Fredericia en god jul. Jeg håber, at de alle vil være med igen næste jul, siger han.

Smilende og swingende musik udgjorde en del af hyggen, sammen med hestevogne, dukketeatre, julemanden og meget andet. Arkivfoto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Skarp pris på Sorento plug-in

Elbobladet

Præstens klumme: Kan den byttes?

Elbobladet

Ugens hund: Rosa jager æbler

Elbobladet

Naturen lige nu: Uglekasser skal op

Annonce