Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Journalist Peter Friis Autzen, Elbobladet. Foto: Peter Leth-Larsen

I mit barndomshjem havde vi et thekrus med ordene "hvem af os er det modsatte køn?"

Jeg var bette og undrede mig over ordene, fordi jeg ikke forstod dem - og slet ikke den kønskamp, der lå bag dem. Så jeg svarede "jamen, vi er jo allesammen det modsatte køn". Så smiiilede de voksne og nikkede ordløst til hinanden, som om jeg havde forstået et eller andet vigtigt. Det havde jeg ikke.

I disse tider kunne koppens ord være "hvem af os er et af de mange andre køn". Igen er jeg forvirret. Og igen skyldes min forvirring manglende viden og, at jeg ikke forstår den kønskamp, der ligger bag. Til gengæld er min forståelse for, at jeg ikke forstår, blevet lidt større. Håber jeg da.

Annonce

Det kan være svært at finde ud af, hvem man er. Og man kan fremstå så klippesolid, at andre slet ikke kan fornemme usikkerheden bag. Hvilken maske skal jeg tage på lige i denne situation? Og hvad nu, hvis jeg vælger en anden maske end den jeg brugte, sidst jeg mødtes med de samme mennesker? Så fremstår jeg som en flagrende idiot.

Forleden læste jeg i sanger Allan Olsens erindringer og blev overrasket over, at selv en mand med så mange tanker om sig selv og om verdens finurligheder kan føle sig forpligtet af omgivelsernes syn på ham. Og at der kan foregå en indre diskussion i ham, selv mens han taler med en anden person: Hvad nu med masken, og hvilken af dem skal jeg bruge lige nu?

Omvendt er der også personer, der hviler så meget i sig selv, at man ved mødet med dem bliver ekstra opmærksom på sine egne masker. Kontrasten kan være voldsom, og man føler, at de kan se lige igennem ens egne masker.

De mennesker er jeg misundelig på. Helt ind midten og ud igen på den 2. side, faktisk. Tænk på al det nærvær, de får forærende ved ikke at skulle bruge energi på maske-overvejelser.

I sidste uge kunne du her i ElboBladet læse om Moarten, der gerne vil hjælpe andre af med deres tagen-sig-af-hvad-andre-synes. Og i denne uge kan du møde en Fredericia-familie, der har brugt et år på at finde sig selv, hinanden og sammen på den anden side af jorden.

Du kan læse om familien på side otte - men pas på: Deres historie risikerer at gøre dig grøn af misundelse. For de tog den tur, mange aldrig når ud på, selvom de et helt liv har sagt, at de vil afsted "en gang". Helt maske-fri blev deres rejse nu ikke - men det er coronaens skyld.

En af mine store fornøjelser ved at være journalist er, at jeg møder spændende mennesker - og kommer ind bag deres masker. Jeg mødes også med folk, der ikke - gennem deres maske - kan se, at de selv er spændende. Men det er så godt som alle mennesker. Også dig.

En af mine store fornøjelser som læser er, når jeg via en artikel (eller en bog, når jeg får taget mig sammen til at læse sådan en) kommer ind bag masken. Så jeg kan mærke mennesket.

Det er noget af det, vi her på avisen rigtig gerne vil: Vi vil give dig mulighed for ikke bare at vide noget om din by, men at mærke den. Det håber jeg, at du vil sætte lidt tid af til. Det er den værd, synes jeg.

Hils din nabo fra ElboBladet, så er du rar.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Rift om vilde frø og planter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Opvaavni tilbage i Fredericia

Elbobladet

Ugens hund: Rollo er hypnotisør

Annonce