Annonce
Elbobladet

Planter fra Tyskland og Belgien slår rod i Kanalbyen: Snart kan du ikke se byen for bare træer

Siden foråret er jord blevet tilført, og området, hvor en del af fæstningsværket Søndervold tidligere lå, er blevet et bakket terræn. Nu plantes der hundredvis af træer i det grønne bælte, som allerede næste år vil tiltrække mennesker og forskellige dyrearter. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Fredericias nye grønne åndehul byparken Søndervold er nu for alvor ved at tage form, efter HedeDanmark er begyndt at plante de mange træer.

Fredericia: De kommer langvejs fra, og så har nogle af dem eksotiske navne.

I disse uger er folk fra entreprenøren HedeDanmark i fuld gang med at plante de flere hundrede træer, der skal slå rod i det grønne bælte gennem Kanalbyen fra Kongensgade til Sofie Amalies Kanal.

Omkring 350 træer henter HedeDanmark fra planteskoler i Tyskland og Belgien. Og det er både hjemmelige arter som hvidtjørn og vintereg og mere eksotiske arter som vandgran og stennød.

Annonce

Derudover genplantes 18 træer fra Kanalbyen i byparken, som har fået navnet Søndervold, fordi den ligger i samme område, hvor man frem til 1900-tallet kunne opleve det historiske fæstningsværk Søndervold. En vigtig del af Fredericias voldanlæg og bystruktur, der gik tabt i industriens tid.

Blandt de 18 træer er der ege- og elletræer og mere eksotiske arter som ginkgo biloba og tibetansk kirsebær.

- Arterne er valgt for at give parken den struktur og den biodiversitet, vi gerne vil have, fortæller Kanalbyens ingeniør, Henning Bøgh, mens han viser rundt i byparken, der har været undervejs siden april.

Græs og vilde planter

I foråret rykkede anlægskøretøjer ind og begyndte at forme parken. Jord er blevet tilført for at hæve terrænet. Der er lavet bakker i området, og konturerne af parkens stisystem anses, selvom den store mængde regn de seneste dage og arbejdskøretøjerne efterlader den kommende bypark ret smattet.

Med de første træer solidt plantet i mulden er det grønne bælte fra Lillebæltskajen op til bymidten for alvor begyndt at tage form. Og anlægsgartnerne er kun halvvejs med at plante træerne.

- Vi planter træerne efterhånden, som de kommer, og vi forventer, at de sidste kommer sidst på måneden, siger Henning Bøgh og tilføjer det nødvendige forbehold, man er nødt til at tage i et projekt som dette:

Det er et helt fantastisk grønt frirum, som lige nu tager synligt form mellem byen, voldene, kanalerne og Lillebælt.

Tim E. Halvorsen, projektdirektør, Kanalbyen

- Afhængigt af klima både hvor træerne skal graves op og her.

Træerne, der lige nu plantes, er helt op til seks-otte meter høje - og kommer med et rodnet, der kræver stærke maskiner til at løfte.

Fredericianerne kan derfor allerede nu glæde sig at gå en tur gennem det grønne bælte i midtbyen. Forventningen er, at byparken indvides sidst på foråret.

Omkring 350 træer og buske importeret fra planteskoler i Tyskland og Belgien ligger klar til at blive gravet ned i byparken Søndervold, som i denne tid for alvor er ved at tage form. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Annonce

Skal tiltrække andet end borgere

En anden ting, der afhænger af vejr og klima, er græsset. Ifølge Henning Bøgh er planen, at der sås græs, når alle træerne er plantet. Hvis vejret tillader det. Til foråret skal der sås vilde blomster. I alt skal der plantes og sås omkring 250 forskellige plantearter.

Parken skal nemlig ikke kun tiltrække fredericianerne. Plantearterne er nøje udvalgt for at tiltrække de insekter eller dyr, der spiser arterne. For eksempel såes der blåhat i blomsterengen i håb om at lokke blåhatjordbien og blåhathvepsebien til fortalte Fredericia Kommunes bæredygtigshedskoordinator tidligere på året.

Derfor får 11 træer, der tidligere har stået i Kanalbyen, en helt særlig rolle. De vil ikke blive genplantet. I stedet bliver de lagt i små biotoper, hvor de vil dø ud, mens de tiltrækker dyr og svampe, som netop lever i dødt ved, skriver Kanalbyen i en pressemeddelelse.

- Det er et helt fantastisk grønt frirum, som lige nu tager synligt form mellem byen, voldene, kanalerne og Lillebælt. Udover parkens store rekreative værdi, bliver Søndervold rigtig godt for artsmangfoldigheden, for når der kommer mange forskellige planter, kommer der også mange forskellige dyr, siger projektdirektør i Kanalbyen i Fredericia, Tim E. Halvorsen i pressemeddelelsen.

Andet projekt: Kongensstræde bindes sammen

Udover etableringen af byparken Søndervold går Kanalbyen i Fredericia nu i gang med at forbinde den gamle og den nye del af Kongensstræde.

Til foråret vil vejen strække sig i lige linje fra fæstningsvolden i nord til Frederiks Kanal i syd.

Fredericias retlinede gadenet er et historisk særkende for fæstningsbyen, som videreføres i store dele af Kanalbyen i Fredericia. Det gælder blandt andet Kongensstræde, hvis gamle del ender ved Fynsgade i syd, men som i de senere år har været en brudt linje, der fortsætter syd for Oldenborggade, mellem de nye boligbyggerier Frederikshuset og Kongens Punkt.

- Nu etablerer vi en byggeplads på stedet, og som noget af det første vil Fredericia Spildevand sørge for kloakledninger ind til de nye byggerier. Derefter skal resten af den underjordiske infrastruktur på plads med fjernvarme og vand, og i det tidligere forår kan vi så gøre selve vejen færdig, siger chefkonsulent og ingeniør for Kanalbyen, Henning Bøgh.

Sommeren 2020 besluttede byrådet i Fredericia Kommune at investere 9,7 millioner kroner i projektet.

Det var oprindeligt planen, at byparken skulle åbne januar 2022. Nu åbner den først omkring maj. Imellemtiden kan du tage en virtuel tur gennem parken på det interaktive kort, som du finder på hjemmesiden Kanalbyen.dk/soendervold.


Området mellem Kongensgade og Sofie Amalies Kanal er i fuld gang med at blive forvandlet til Fredericia nye bypark Søndervold. Om seks måneder kan du gå en tur blandt de mange hundrede plantearter, der gerne skulle tiltrække et rigt dyreliv. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Et sted i byparken Søndervold er der lavet et regnvandsbassin mellem træerne. Parken får også et legeområde, en blomstereng og 11 træer lægges som små biotoper, hvor de vil dø ud og tiltrække dyr og svampe. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Buster måtte på tobaksafvænning efter en tur til dyrlæge

Annonce
Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Send dit bud et smil på vejen

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Elbobladet

Kim Sjøgren spiller til nytårskoncert med humor

Elbobladet

Motion og hygge

Elbobladet

Surf-butik får årets handicappris: Tilbyder vandaktiviteter til alle - handicap eller ej

Elbobladet

Odenseaner fra Esbjerg rykker ind på chefpost i Fredericia

Elbobladet

Tager over efter Søren Møller: Velkendt ansigt bliver leder af musicalakademiet

Elbobladet

Kanal-boss forelskede sig i Fredericia, forandrede Fredericia og forlader Fredericia

Elbobladet

Tre tricks giver garanti for knasende sprøde flæskesvær

Elbobladet

Kæmpe butik åbner i Fredericia: Intersport er klar med dato for åbning

Elbobladet

Dessertsøstre måtte lukke café efter uvelkomment besøg i kælderen: - Vi vil være helt sikre, inden vi åbner

Elbobladet

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Elbobladet

Sidste dag med genbrug på Prangervej: Winnie siger tak for sin gode arbejdsplads - men kan ikke flytte med

Elbobladet

Tre finaler og en sølvmedalje til riffelskytte

Elbobladet

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Elbobladet

Morfin-byen: Fredericia-erfaringer kan føre til stramning af straffeloven

Elbobladet

Cykelbutik klar til åbning: Gamle indretningsmaterialer har fået nyt liv og værdi

Elbobladet

På den 2. side: Dieseldunsten og den hvide chokoladefrø

Elbobladet

Præstens klumme: Demokrati af Guds nåde?

Elbobladet

Guldmedaljer til Mai og Freja

Elbobladet

Gør som de professionelle: Her er decembers vigtige haveopgaver

Elbobladet

Julegavekonvoj sætter kurs mod Rumænien: - Det bedste er at se de store lys i børnenes øjne

Annonce