Annonce
Elbobladet

Præsteklumme: Egon, Keld og Benny - og Casper, Melchior og Baltazar

Søren Thorsen. Privatfoto
Annonce

Selvom DR K åbenbart og desværre ikke længere findes, så findes der heldigvis stadig noget godt på andre tv-kanaler, og blandt det, der værdsættes højt i vores familie i julen, er episoderne med de tre legendariske herrer: Egon, Benny og Kjeld.

Der er lykkeligvis mange film med de tre, og selvom man vel har set dem alle, så kan vi, der sætter os sammen for at se aftenens film, indledningsvis og lettere overraskede blive enige om, at netop aftenens episode har vi da aldrig set før. Men så går der jo ikke lang tid, førend det dæmrer for en af os, og siden for os andre, at vi nok alligevel har set også den film.

Og forleden havde Olsenbanden været en tur i Jylland, hvor det store kup endnu engang udeblev, og hvor slutningsscenen med enkle og virkningsfulde midler skildrer, at nu skilles vejene for de tre. Mens Benny og Kjeld, flankeret af Yvonne og Børge, sidder i et tog, kan de vinke ned til Egon, der for sin del er omgivet af betjente, og mens toget kører ligeud, drejer politibilen med Egon af, og han drager ad en anden vej hjem - med en afstikker til Vridsløselille.

Havde vores familietraditioner været anderledes og i højere grad båret præg af tidligere tiders skikke, så ville slutningen på julen ikke have været forbundet med Egon, Benny og Kjeld, men derimod med Casper, Melchior og Balthazar, med de hellige tre konger. De vise mænd. Og mens vores venner fra Olsenbanden forleden måtte lade deres veje skilles, så tager historien om de tre vise mænd afsæt i, at de bliver sammen, selvom også deres rejseplaner ændres.

For de forandres undervejs. Deres oprindelige forestillinger revideres: Kongesønnen skal ikke findes på slottet, men i stalden, liggende i et fodertrug. Her er det, at Gud fortæller sin egen historie på ny; han åbenbarer sig som menneske. Og det er den historie, som de tre er med til at bringe videre ud i den store verden. Og fordi den historie er af så skelsættende karakter, har man føjet adskilligt til den oprindelige tekst om mødet i stalden mellem barn og de tre.

Ja, det bibelske forlæg er forholdsvis sparsomt, og man ved ikke engang, hvor mange konger eller vismænd, der er tale om, og da slet ikke, hvad de hedder, men man formoder, at de er tre, for de har tre gaver med. Overleveringstraditionen har siden føjet lag på lag til fortællingen om de tre, og ud over at historien om de tre vise har inspireret vidt og bredt inden for kunst og forkyndelse, er historien også menneskeligt set med til at minde om, at det, man sætter ud for at finde, måske får en anden form og et uventet indhold, når, og hvis, man finder frem til det efterstræbte.

Sådan var det gældende for de tre hellige konger. De fandt en umiddelbar glæde og et levende håb i det barn, der aldrig skulle komme til at søge sit eget, men altid være den tjenende, i hvis lys livet bliver anderledes. Og det var netop lyset fra stjernen, der ledte de vise mænd frem til det møde, der forandrede dem, så de drog ad en anden vej hjem og derved undgik at gå kong Herodes’ ærinde.

Og som fortælletraditionen har villet vide det, så repræsenterede de tre hellige konger hver deres dengang kendte verdensdel: Afrika, Asien og Europa. Det vil med andre ord sige, at budskabet kom ud til hele verden. Og ethvert sted, hvor den historie fortælles, er budskabet med til, sådan som Grundtvig digter om det i Dejlig er den himmel blå, at lyse for vor fod; da er det med til at lede os, ikke nødvendigvis til det indre af et pengeskab fra Franz Jäger, men til den særlige ånd, der skænkes i julen, og som har noget udefinerbart over sig, uden dog at være mere ubestemmelig, end at den altid har næsten for øje - og at Gud har arrangeret det sådan, er dog noget af et kup.

NB: Kirkerne i Fredericia arrangerer fredag den 10. januar Helligtrekongersvandring. Mødetidspunkt: 16.30 ved Trinitatis Kirke, siden vandring, derpå kort og familievenlig gudstjeneste i Sct. Michalis Kirke og afslutningsvis suppe i Michaelisgården. Arrangementet er gratis og kræver ikke tilmelding.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredagsjam på Tøjhuset genopstår

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce