Annonce
Elbobladet

Probably the best city in the world: Hvorfor står der ikke Fredericia på en Carlsberg?

Carslbergs pilsnere er udstyret med bynavnet København, selvom den brygges her i Fredericia. Vi beder Carlsbergs danske øl-chef forklare - og foreslår, at bryggeriet skriver Fredericia i stedet for. Foto: Peter Friis Autzen
I over 10 år er alle danske Carlsberg pilsnere blevet brygget i Fredericia. Alligevel står der København på etiketten.
Annonce

Fredericia: I over 10 år er alle danske Carlsberg-pilsnere blevet brygget i Fredericia. Alligevel skriver bryggeriet stadig København på sine etiketter.

Da etikettens design for nylig blev frisket op, kunne det have været anledning til at skifte København ud med Fredericia. Sådan gik det ikke, og det er der en forklaring på, siger Christopher Bak Billing, som er chef for Carlsberg øl i Danmark.

- Carlsberg blev født på Valby Bakke i København. Derfor står der København på dåsen. Det er simpelthen en henvisning til brandets arv og historie, siger han til ElboBladet.

Men når nu alle øllene laves i Fredericia, burde der så ikke stå Fredericia i stedet for København?

- Vi er meget stolte af at brygge vores øl i Fredericia. Og stolte af Fredericia i det hele taget. Vi skriver også på både Carlsberg, Coca Cola og Tuborg, at de er lavet i Fredericia, siger øl-bossen.

Ny farve og gammelt navn

Carlsberg præsenterede i 2018 et nyt design af pilsneren. Den grønne farve blev mere miljøvenlig, og logo og bogstaver blev bragt tilbage til det originale design fra 1904, da den første Carlsberg pilsner kom på gaden.

Det seneste skridt, Carlsberg har taget, er at kalde pilsneren for Hof igen. Hof-navnet har ellers været ude i 20 år.

Når Fredericia nævnes, er det bare med småt på dåsens, flaskens eller pakkens bagside. Ikke med stort på forsiden.

Hvad skal der til for at få jer til at skrive Fredericia på forsiden i stedet for København?

- Jeg kan godt lide lokalpatriotisme, og jeg kan godt lide Fredericia. Brandets arv er bare i København. Men lad mig sige det sådan: Når en gang vi har brygget udelukkende i Fredericia lige så længe, som vi bryggede udelukkende i København - så kan vi snakke om at skrive Fredericia på etiketten, siger Christopher Bak Billing med et glimt i øjet, som tydeligt kan høres gennem telefonen.


Jeg kan godt lide lokalpatriotisme, og jeg kan godt lide Fredericia. Brandets arv er bare i København.

Christopher Bak Billing, Carlsberg


Dermed bliver det relevant at spørge til emnet igen om cirka 160 år. Redaktionen noterer det i kalenderen og følger op i 2180.

Annonce

Aktiv i Fredericia

Ude i verden prydes en Carlsberg pilsner ikke med Københavns navn.

- Internationalt står der Denmark på dåserne. Også på de øl, der brygges i andre lande. Hvis vi  på de danske øl fjernede henvisningen til brandets arv i København, skulle vi også gøre det i udlandet. Og så skulle man jo skrive de udenlandske bryggeribyers navne i stedet for at skrive Denmark, siger Christopher Bak Billing.

Dermed ville referencen til Danmark forsvinde - og det ville probably gøre ondt på danskerne. Selv i Fredericia.

Christopher Bak Billing understreger i øvrigt bryggerigigantens store engagement i Fredericia.

- Vi støtter både håndbold- og fodboldklubben ovre i Fredericia. Og det er vi stolte af, siger han.

Der ruller millioner af pilsner-dåser igennem på Carlsbergs bryggeri i Fredericia. Der København på dem. Arkivfoto: Peter Honoré
Indgangspartiet til det gamle Carlsbergbryggeri i København er berømt for sine to elefanter. Men også Fredericia har vartegn, som vil kunne krydre øloplevelsen, hvis Carslerg skrev Fredericia på sine etiketter. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredagsjam på Tøjhuset genopstår

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce