Annonce
Elbobladet

Regler forvirrer: Midtby-butik møder undren fra folk, der tror, den skal holde lukket

Hos Dit & Dat i Danmarksgade sælger Tonny Kollerup Nielsen blandt andet e-juice til e-cigaretter, som hører under kategorien tobaksvarer, der også er en dagligvare. På billedet står han med mailen fra politiet, hvori det oplyses, at butikker, som sælger dagligvarer, må holde åbent. Foto: Dorte Brandsen
Dit & Dat i Danmarksgade oplever, at flere personer har undret sig over, at butikken må holde åbent. Også politiet har været forbi og krævet dokumentation for omsætningstal, oplyser butikken.

Fredericia: "I må vel ikke åbne før efter d 17 januar som alle andre?" skriver en bruger forundret i en kommentar på Dit & Dats facebookside, ligesom butikken flere andre steder på det sociale medie - deriblandt Fredericia Dagblads side - møder samme undren fra folk i kommentarsporene.

Lad det være sagt med det samme - jo, Dit & Dat i Danmarksgade er i sin gode ret til at holde åbent.

Det forklarer Tonny Kollerup Nielsen fra Dit & Dat, som ejes af hustruen Anette. Tonny Kollerup Nielsen fortæller, at politiet har været forbi butikken i sidste uge for at spørge ind til åbningen.

- Selvom jeg har en masse brugskunst, overstiger omsætningen af dagligvarer 50 procent af den samlede omsætning, som er det krav, politiet stiller, forklarer Tonny Kollerup Nielsen og oplyser, at tallet helt konkret ligger på 68 procent.

Sådan lyder lovgivningen

Fredericia Dagblad har været i kontakt med Erhvervsministeriet for at klarlagt, hvor stor en del af en butiks omsætning, dagligvarer skal udgøre, før en butik kan holde åbent.

I et skriftligt svar oplyser, at butikker skal have en omsætning, hvor mere end 50 pct. af omsætningen kan henføres til dagligvarer.

Ministeriet henviser til virksomhedsguiden.dk.

Her står det oplistet, at apoteker, dagligvarebutikker, kiosker og tankstationer, specialforretninger mv. samt posthuse, pakkeshops og pakkeudleveringssteder må holde åbent.

Om dagligvarebutikker står blandt andet:

"Sælger du både dagligvarer og varer, der ikke er dagligvarer, skal der foretages en konkret vurdering af, om du hovedsageligt sælger dagligvarer. Der er kun tale om en dagligvarebutik, hvis du hovedsageligt sælger dagligvarer."

Hovedsageligt er specificeret i BEK nr 1171 af 08/12/2011. Her står der under paragraf 3 stk. 3:

"For at omsætningen hovedsagelig består af udvalgsvarer, kræves at mere end 50 procent af omsætningen kan henføres hertil."

Erhvervsministeriet oplyser, at omsætningen opgøres for eksisterende butikkers vedkommende ud fra den realiserede omsætning for den seneste regnskabsperiode.

- Vi har arbejdet med for at trække data ud af kassesystem og sende til politiet, så de har et belæg for at sende os en godkendelse. Den modtog vi i går (tirsdag, red.), siger han med henvisning til en mail, han modtog fra Sydøstjyllands Politi.

Annonce

Sæt jer ind i tingene

Tilbage står Tonny Kollerup Nielsen, der til dels er glad for, at han stadig må holde åbent. Omvendt er han også ærgerlig over alle de spekulationer, der florerer på sociale medier. Selv ønsker han dog ikke at gå ind i disse diskussioner, da han ikke tror, at det vil gavne forretningen.

- Jeg synes dog, at det er vigtigt, at folk sætter sig ind i tingene, før de skriver en masse. Derudover bør folk jo også glæde sig på andres vegne i stedet for at være skeptiske eller misundelige over, at vi kan holde åbent. Jeg har jo en godkendelse af politiet, siger Tonny Kollerup Nielsen.

Disse butikker inden for voldene holder fortsat åbent

Daglig/fødevarebutikker: Føtex, Fakta, Frellsen, Dit & Dat, Slikparadiset, Byens Brød Bergstedt's Bageri, Den Gyldne Ovn, Fredericia Frugt og Grønt, Fredericia Fisk, Helsekosten.

Apoteker/hygiejnebutikker: Fredericia Krone Apotek, Fredericia Løve Apoteket, Matas, Normal.

Optikere: Thiele, Louis Nielsen, Synoptik, Zoffmann Optik, Nyt Syn, Profil Optik, Hallmann.

Vin/specialbutikker: Vinspecialisten, Vinoble, Fredericia Vinhandel, Iris Blomster.

Kiosker: Fred Asia House, Gothersgade Nærkøb, B.T. Centralen, Hoki Købmanden.

Derudover holder Gosmoke og Dampkongen (e-cigaretter) samt Vasketine (møntvask) også åbent.

Generelt for alle butikker gælder det, at dagligvarebutikker samt apoteker og butikker med medicinsk udstyr må holde åbent. Restauranter, barer, caféer og lignende serveringssteder må holde åbent for afhentning af take-away.

Ovenstående liste er ikke fuldstændig. Det kan være andre butikker, der også holder åbent.

Han pointerer, at papirerne ligger fremme i butikken, så folk, der måtte tvivle, kan se det sort på hvidt.

- Tro mig, hvis ikke vi måtte holde åbent, gjorde vi det heller ikke. Jeg har brugskunst og ure, men det er jo ikke anderledes end supermarkeder, som jo også sælger så meget andet, forklarer han og nævner krydderier, slik, sodavand, is, slush ice, marmelade, håndsprit og mundbind, som nogle af de dagligvarer, han har på hylderne.


Tro mig, hvis ikke vi måtte holde åbent, gjorde vi det heller ikke. Jeg har brugskunst og ure, men det er jo ikke anderledes end supermarkeder, som jo også sælger så meget andet.

Tonny Kollerup Nielsen


Særligt hygiejneprodukterne har han solgt meget af engros til andre virksomheder.

Arbejdet med at vise dokumentation har dog ikke været en hurtig proces. Ifølge Tonny Kollerup Nielsen, brugte han 14 timer på at få regnskabstal scannet ind og sendt til politiet.

- Men da de havde set tallene, kunne de konstatere, at vi har helt styr på det, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Større batteri i A6 plug-in

Elbobladet

Kunderne var klar fra start: Julegavebyt, osetrang og støtte til butikshandlen fyldte på genåbningsdag

Elbobladet

100.000 kroner til ny kampagne: Tag trygt til Fredericia med dankortet

Annonce