Annonce
Elbobladet

Rekordstor krydstogtkæmpe modtaget med krudtbulder: Se billederne og hør kanonerne

Skibet er kæmpestort men ikke proppet med gæster. Alligevel vil MSC Preziosa kunne mærkes i Fredericias gader, mener turismechef. Kom med på en morgenfrisk tur og mød gæster, turister, fagfolk, musikere og kanonglade fredericianere.

Fredericia: Tirsdag har Fredericia besøg af det 333 meter lange krydstogtskib MSC Preziosa.

Skibet er det største krydstogtskib, der nogensinde er anløbet Fredericia, men antallet af gæster ombord er ikke så stort, som man måske lige skulle tro. Det skyldes, at krydstogtbranchen stadig ligger i kølvandet på corona-pandemien. "Kun" omkring 900 passagerer er der med - det svarer til cirka en fjerdedel af skibets kapacitet.

Ifølge krydstogtkoordinator Lone Østergaard kommer turisterne fra England, Spanien, Frankrig, Tyskland og Italien. De påmønstrede skibet mandag i København og kommer dermed til Fredericia som deres første destination. Videre på deres færd må de nøjes med Rønne, Tallin og et videre program.

Annonce

Tirsdag er der arrangeret udflugter med bus til destinationer i både Fredericia og andre byer.

- Der sendes en bus til Jelling og en bus til Koldinghus og Christiansfeld. Derudover er der tre ture her i Fredericia - blandt andet busture til minibyen. Og der er arrangeret byvandringer, siger Lone Østergaard.

MSC Preziosa er det største krydstogtskib, Fredericia har haft besøg af. Med 333 meters længde, 38 meters bredde og næsten 68 meters højde fylder det en del ved den gamle Syrekaj, der i dag heddder Esplanaden. Foto: Søren Gylling

Ved siden af skibet står en turistbus klar til såkaldt panoramatur. Bussen er stor - 14 meter lang - men ligner alligevel en tabt legetøjsbil ved siden af MSC Preziosa.

Turist-turene var arrangeret til at fylde det meste af formiddagen. Det betyder, at de købestærke krydstogtgæster er tilbage midt på dagen, hvor Fredericias butikker forhåbentlig kan få glæde af at byde indenfor.

Hygge i Fredericia

Ved bord/bænke-sættene langs kajen sidder blandt andre Hans Oluf Sørensen. Han tog plads allerede en god halv time inden anløbet klokken syv. Temperaturen er steget til syv grader.

- Det er pivkoldt, men alligevel hyggeligt. Jeg har altid været hernede og kigge, når de her både kommer. Det bringer hygge til byen - og forhåbentlig lægger turisterne også lidt penge her, siger han, mens Postorkestret spiller Abba for de af turisterne, der er stået op.

Fredericia har noget helt særligt over sig. Vi har været her masser af gange. Og vi kommer tilbage igen.

Svend-Aage Grønlund, autocampist fra Ålbæk ved Skagen

Efterhånden har nogle af krydstogtgæsterne taget plads på deres altan og skuer ud over fæstningsbyen, mens morgensolen rammer dem i ansigtet.

Også Jan Johansen har taget plads.

Jan Johansen havde for første gang tid til at være til stede og overvære selve anløbet. Og han var imponeret over operationens størrelse og akkuratesse. Foto: Peter Friis Autzen

- Jeg har tit været nede at se på skibene, men i dag er første gang hvor jeg har tid til at se selve anløbet. Det er et imponerende syn. Jeg tog et billede af skibet og sendte det til børnene med en besked om, at "måske vi skulle købe en båd, men den her er nok lidt for stor til en bådtrailer", siger han med et morgenfrisk grin.

Også på pladsen, hvor 15-17 autocampere holder parkeret, er der liv og nysgerrige kig på det store skib. Mange af campisterne holder sig dog inde i varmen, men Svend-Aage Grønlund fra Ålbæk ved Skagen er ude i den friske lillebæltluft, der giver ham ekstra farve i de solbrune kinder.

Fredericia Kanonlaug saluterede. Se også video på netavisen. Foto: Peter Friis Autzen

- Min kone og jeg har været i Fredericia masser af gange - mindst ti. Og vi har lige været fire måneder i Spanien. På vej hjem skal vi selvfølgelig ind omkring Fredericia. Fredericia er noget særligt. Det bliver ikke vores sidste besøg her, siger han.

Samme melding håber turismechef Sara Ekknud Windell at høre fra både MSC Preziosa, rederiet bag og de 900 gæster ombord.

Annonce

Gavner turismen generelt

I år er der foreløbig planlagt 15 krydstogtanløb i Fredericia. Og det vil formentlig få betydning for turismen generelt, vurderer Sara Ekknud Windell.

Dels fordi nogle af krydstogtgæsterne erfaringsmæssigt senere vender tilbage som hotelgæster, campister eller lignende. Dels fordi de store skibes ankomst skaber opmærksomhed, som kan brede sig som ringe i vandet.

- Det er ikke en dårlig forretning, siger hun.

Krydstogtkoordinator Lone Østergaard stod klar til at modtage skibet og dets 900 gæster. Foto: Peter Friis Autzen

Netop derfor giver det mening at bruge ressourcer på at få skibene til, vurderer turismechefen.

Det er krydstogtkoordinator Lone Østergaard enig i.

Men hvad med naturressourcerne og kritikken af, at krydstogtbranchen er en miljøsynder?

- Branchen er udmærket klar over, at der er noget at arbejde med. Og det gør den også. Der tages nye skridt hele tiden, og nye skibe er bygget helt anderledes - netop for at tage hensyn til miljøet, siger krydstogtkoordinatoren.

Annonce

Kanoner hilser velkommen

Tre kanoner fra Fredericia Kanonlaug hilser gæsterne velkommen. Hver af dem skyder med 20 gram sortkrudt, stoppet bag lidt køkkenrulle.

Drønet er til at mærke i jorden og kroppen. Og hvis enkelte krydstogtgæster ikke er vågne endnu, vil de formentlig åbne øjnene, når Bjarne Isager og hans kumpaner fyrer den af.

Er du en historisk interesseret formidler, eller er du bare en forvokset teenager, der er glad for kanonslag?

Svend-Aage Grønlund fra Ålbæk ved Skagen og hans hustru har besøgt Fredericia mindst ti gange med deres autocamper - og de ville ikke snydes for denne oplevelse, som de tog med på hjemvejen fra en længere ferie i Spanien. Foto: Peter Friis Autzen

- Jeg er nok mest det sidste, siger han og fortæller om arbejdet med at konstruere kanonerne.

- Selve kanonrøret er drejet. Det tager ikke så lang tid, men træarbejdet tager længere tid. I alt tager det to-tre år at bygge en kanon, siger han.

Kanonlauget råder over 40 kanoner, men ha kun taget tre med på dagen. En såkaldt dansk, nautisk hilsen kræver nemlig tre skud.

Også når MSC Preziosa tager afsked med Fredericia ved 17-tiden, saluteres der med tre skud.

Den foreløbige anløbsplan for krydstogtskibe i Fredericia i år

 • 3. maj, MSC Preziosa, kapacitet: 3900 passagerer
 • 4. juni, Norwegian Getaway, kapacitet: 3955 passagerer
 • 14. juli, Island Princess, kapacitet: 2214 passagerer
 • 9. august, Disney Magic, kapacitet: 2500 passagerer
 • 11. august, AIDAvita, kapacitet: 1296 passagerer
 • 15. august, Arcadia, kapacitet: 1952 passagerer
 • 16. august, Disney Magic, kapacitet: 2500 passagerer
 • 18. august, Ocean Majesty, kapacitet: 621 passagerer
 • 21. august, Balmoral, kapacitet: 1275 passagerer
 • 23. august, MSC Preziosa, kapacitet: 3900 passagerer
 • 25. august, AIDAvita, kapacitet: 1296 passagerer
 • 27. august, AIDAvita, kapacitet: 1296 passagerer
 • 12. september, Island Princess, kapacitet: 2214 passagerer
 • 20. september, AIDAvita, kapacitet: 1296 passagerer
 • 23. september, MSC Preziosa, kapacitet: 3900 passagerer
Fredericia Postorkester spillede for gæsterne - og var imponeret over skudens størrelse. Foto: Peter Friis Autzen
Allerede kort efter ankomst og morgenmad var turisterne taget på tur i Fredericia og andre byer. Foto: Søren Gylling
Det kræver sit tovværk at holde et skib som MSC Preziosa på plads ved kajen.. Foto: Peter Friis Autzen
Skibets kommandorum, den såkaldte bro, rager godt ud til begge sider, så styrmand og kaptajn har optimale muligheder for udsyn, når der skal opereres i snævre havne. Foto: Søren Gylling
Langtfra alle turisterne var med på en morgenfrisk kigger og lytter ved kajen i Fredericia. Men nogle var klar til at forevige oplevelsen. Foto: Peter Friis Autzen
Bjarne Isager fra Fredericia Kanonlaug stod klar til at salutere med tre kanoner - herunder en han selv har lavet. Se også video på frdb.dk. Foto: Peter Friis Autzen


Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Lyserød eksplosion lige fra morgenstunden

Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Grøn er håbets farve

Annonce
Elbobladet

Vær med til at sikre en god folkeafstemning: Bliv valgtilforordnet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Du risikerer at blive spurgt: Hvad skal vi sælge Fredericia på til turisterne?

Elbobladet

Nu kan du godt finde mountainbiken frem: Nyt spor for alle indviet

Elbobladet

S-profil i Fredericia er ny mand i spidsen for sosu-skoles bestyrelse

Kultur

Hans blev kaldt nazi-unge og har nu skrevet en bog om barndommen

Elbobladet

Natklub-ejer er stolt efter prisuddeling i Barcelona

Elbobladet

Julie havde en elevtid fuld af prøvelser - nu er hun udnævnt til årets bedste lærling

Elbobladet

Præstens klumme: Da kunstneren blev præst for præsten

Elbobladet

På den 2. side: Skraldespand og some-brydere

Annonce