Annonce
Elbobladet

Sådan lærer du nemmest et nyt instrument

På klaver kan du lære at akkompagnere andre - eller dig selv - der synger. (Arkivfoto)
Nogle instrumenter er lettere at gå til end andre. Men det kræver lidt dedikation, hvis du vil forbedre dig hurtigt.
Annonce

Om det er rundt om lejrbålet eller til fællessang ved sølvbrylluppet, så giver det bare stemningen et nøk opad, hvis der bliver hevet et instrument frem.

Men selv hvis du ikke har spillet før, skal du ikke være bange for at kaste dig ud i at lære et instrument som voksen. Det fortæller Rasmus Allin, som er afdelingsleder for de voksne kursister på Rytmisk Center.

- Man kan helt bestemt lære at spille som voksen. Og hvis det er svært at komme i gang, vil jeg anbefale, at man går sammen med nogle andre, siger Rasmus Allin.

Hvis du har en drøm om at spille et helt særligt instrument, så er det selvfølgelig det, du skal kaste dig over. For motivation er den vigtigste faktor.

Men der er også nogle instrumenter, der er lettere at få til at lyde godt og få musik ud af som begynder.

Det kan nemlig være en udfordring i sig selv at få rene toner ud af blæseinstrumenter eller strygerinstrumenter som en violin.

Violinen er ikke et let instrument at lære hurtigt. Men når først teknikken er på plads, kan instrumentet noget helt særligt. Her spiller violinist Mira Wang på en af de sjældne stadivarius-violiner. Foto: Shannon Stapleton/Reuters/Ritzau Scanpix

- Det er nemmere at få god lyd ud af klaver, guitar eller trommer, siger Rasmus Allin og tilføjer:

- Og hvis man gerne vil kunne akkompagnere til, at nogen synger, så er guitar eller klaver gode instrumenter at gå i gang med.

Det gælder om at finde nogle sange eller stykker, som du brænder for at spille. Den samme sang kan spilles på mange forskellige måder, og det gælder altså om at barbere det ned og gøre det simpelt i starten.

- For stemningen ved lejrbålet er det jo ligegyldigt, om man spiller avanceret fingerspil eller bare slår strengene an, siger Rasmus Allin.

Annonce

Musikalsk mentor

Er man nybegynder på guitaren kan man for eksempel begynde med at spille i en toneart, der ikke kræver, at man trykker strengene ned. Og så bygge på derfra.

Vil du være sikker på en solid start, så er en musikalsk mentor svær at komme udenom. Det fortæller Peter Vuust, som er professor på Center for Music in the Brain ved Aarhus Universitet.

- Der er forskellige strategier til at lære, men det er først og fremmest godt at finde en god lærer, siger han og fortsætter:

Passion og motivation

  • Det er afgørende for at få øvet og spillet, at du finder din passion og motivation og bruger dem aktivt.
  •  Det kan være et særligt instrument, du har en kærlighed til. Eller en bestemt sang eller kunstner, du gerne vil kunne spille.
  •  For mange virker samspil motiverende. Så har du noget at øve hen imod, når I skal mødes. Og så lyder de måske simple elementer, I har hver især, pludselig af stor musik tilsammen.

/ritzau fokus/

- Dernæst er det godt at lære at sætte tingene ned i tempo, når man øver sig. Og så løbende sætte dem op i tempo. Det er en god strategi, fordi hjernen skal have automatiseret en masse bevægelser.

Det betyder, at du stille og roligt lægger bevægelserne ned i underbevidstheden. Og med tiden sidder de i fingrene.

Derfor er det også en fordel, at du øver dig en smule hver dag - i stedet for at køre et maraton på halvanden time, inden du skal mødes med din gruppe eller din lærer.

Lav gerne et fast tidspunkt, så du får rørt ved instrumentet hver dag - det kan sagtens være 10-15 minutter. Det vigtigste er bare, at det bliver en vane.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Elbobladet

Ny bog om Skærbæk på vej

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny liste klar: Her skal du også bære maske eller visir i Fredericia

Elbobladet

Nedsparing kan booste din pension markant

Elbobladet

Mundbind er på plads mellem indkøbsvarer og skolebøger - efterspørgslen på smarte mundbind er stor

Elbobladet

Trinitatis Kirke har fået ny præst

Elbobladet

Julemand med visir?: Borgmester lover masser af juleri med en juleby under trygge coronavilkår

Annonce