Fredericia/Middelfart: Hop ombord på galeasen Aventura ved Toldkammeret i Gl. Havn og sejl via Snoghøj til Gl. Havn i Middelfart. Brug tre timer på Keramikruten og sejl tilbage igen. Eller tag den anden vej og oplev en dramatisk tur med lyd i ørerne på volden.
Den genopståede færgesejlads mellem de to byer realiseres med økonomisk støtte fra Bridgewalking Lillebælt.
- Vi har en egenkapital på 15 mio. kroner, og det står i vores fundats, at vi skal være med til at understøtte tiltag for turisme og natur i de to kommuner, vi forbinder. Det gør vi nu ved at skyde en million kroner i de nye turismetiltag, fortæller bestyrelsesformand for Bridgewalking Lillebælt Henrik Neymeyer.
Tirsdag var de to borgmestre fra Fredericia og Middelfart inviteret ombord på Aventura for til søs at præsentere det nye tiltag.
- Egentlig er vi bare gæster, for det er Bridgewalking, der står bag projektet, siger borgmester Steen Wrist (S), Fredericia, mens en sæl som bestilt stikker hovedet op over det strålende blanke Lillebælt for at understøtte, at sejlturene også vil give gæsterne en naturoplevelse.
Begge borgmestre er begejstrede for de tiltag, en projektgruppe med deltagelse fra Experience i Fredericia og Brobygning Middelfart har udtænkt. De to kommuner er samarbejdspartnere i projektet med Visit Middelfart og Visit Fredericia som praktikere.
Henrik Neemeyer, formand for Bridgewalking LillebæltVi har en egenkapital på 15 mio. kroner, og det står i vores fundats, at vi skal være med til at understøtte tiltag for turisme og natur i de to kommuner, vi forbinder.
Gevinst af investering
Med projektet er der direkte valuta for samarbejdet omkring Bridgewalking Lillebælt, vurderer Steen Wrist.
- Da vi etablerede aktiviteten, var det mest et spørgsmål om, hvordan vi skulle dække udgifterne, hvis vi fik underskud. Men det har været en kæmpe succes, hvor der nu kan trækkes på en egenkapital, så begge kommuner får glæde af det, siger Steen Wrist.
- Så vi har Fredericia fået nok ud af den investering, der blev gjort i 2015?
- Det synes jeg bestemt, og samtidig går der ikke noget af mig, hvis andre får noget ud af tiltag. Får Middelfart noget ud af, at vi har krydstogtskibe, og får vi noget ud, af at de har Rock Under Broen? Det tror jeg, men det er svært at måle, og jeg synes bare, at det er vigtigt, at vi gør ting sammen og får pakket "dem og os" ned, siger Steen Wrist.
Selv om Fredericia og Middelfart Kommune for godt et år siden opgav samarbejdet Destination Lillebælt, så er der ingen skår i samarbejdet, understreger begge borgmestre.
I det nye tiltag er der også i den grad tænkt på, at begge kommuner skal nyde godt af investeringen.
- Vi fortsætter ånden fra Bridgewalking Lillebælt, hvor det handler om at gøre noget sammen. Vi skal bruge den smukke kulisse Lillebælt er til at give oplevelser. Der er entreret med Aventura i otte uger i sommerferien med fire afgange om ugen. To gange med start i Fredericia og to i Middelfart. Turene knyttes sammen med to signaturprojekter i Middelfart og Fredericia, fortæller Johannes Lundsfryd, Middelfart.
Det nye projekt er forankret i Fredericia og Middelfarts turismeorganisationer Experience Fredericia og Brobyggerne i Middelfart.
Isoleret projekt
Den økonomiske støtte fra Bridgewalking er med til at sikre, at sejladserne kan gennemføres uanset tilslutning. Desuden finansierer det keramikruten i Middelfart og lydkulissen til "Voldens Vidner" i Fredericia.
Keramikruten knytter sig op af det danske keramikmuseum Clay, mens "Voldens Vidner" er en dramatisk podcast, der kan lyttes på vejen rundt i det historiske Fredericia.
- Vi vil gerne vise vores historiske by, og det lægger op til en aktiv familietur for turisterne, siger Steen Wrist.
- Desuden bidrager det til markedsføringen af tiltaget på landsplan, forklarer Henrik Neemeyer som håber, at tiltaget også vil være med til at skabe mere handel i byerne på begge sider af Lillebælt hen over sommeren.
- Kan man forestille sig, at eksterne kan komme med ideer i forhold til turisme og få støtte via Bridgewalking Lillebælt?
- Det kunne man godt. Det var som bekendt en ekstern privat person, som fik ideen til Bridgewalking og fik overbevist os om, at det var en god ide. Det har det i den grad vist sig, siger Johannes Lundsfryd.
Alle tre påpeger, at hotellerne på begge sider af Lillebælt har efterspurgt flere aktiviteter, og det bliver med tiltaget til sommer opfyldt.
I første omgang er der tale om et isoleret projekt, som parterne hen over sommeren vil se om er levedygtigt.
Færgefart fire afgange om ugen
Med det økonomiske tilskud fra Bridgewalking Lillebælt kan billeterne til de fem timers lange oplevelser sælges for 100 kr. for voksne og 60 kr. for børn.
Der bliver fire ugentlige afgange fra henholdsvis Fredericia og Middelfart med ophold i byerne i omkring tre timer, før turen går tilbage til udgangspunktet.
Der er plads til 40 passagerer på hver afgang.
Fra Fredericia går turen til den gamle færgehavn i Snoghøj, hvor man kan hoppe af og derfra gå over Den gamle Lillebæltsbro og videre til Middelfart langs vandet.
I Middelfart kan man tage en tur langs den ny keramik-ruten fra 2021.
I Fredericia kan gæsterne opleve Voldens Vidner, som er en dramatisk podwalk, baseret på historiske kilder, hvor man komme helt tæt på de dramatiske begivenheder under Slesvig-Holstenernes belejring af Fredericia og slaget 6. juli 1849. Den er udviklet i samarbejde med Fredericia Museum.
Den første tur sejles den 20. juni og den sidste 12. august.
Læs mere om turene på: En-sommerdag.dk