Annonce
Elbobladet

Skoven bugner af olden

Cirka hvert fjerde år sætter bøgetræerne ekstra mange bog, som deres frugt hedder - det kaldes et oldenår. Og sådan et år har vi i år. I disse dage falder millionvis af bog ned på skovbundene landet over - og de, der ikke bliver spist af mus og fugle, kan spire og blive til nye bøgetræner. Privatfoto: Anton Vestergaard
Bøgetræerne smider ekstra mange bog i år. Det gavner primært mus og fugle ifølge formand for Naturhistorisk Forening for Fredericia og omegn.

Fredericia: Går du en tur i en bøgeskov, kan du lige nu opleve ekstra mange bog, som bøgetræets frugt hedder. Cirka hvert fjerde år sætter bøgetræet rigtig mange bog. Sådan et år kaldes et oldenår - og i år er et oldenår. Og det er lige nu årstid for bog.

- Bøgetræernes bog er modne nu og drysser ned i stor stil til glæde for skovmusen, bogfinken og kvækerfinken, der er på vej fra nordskandinaviske yngleområder, fortæller Anton Vestergaard, formand for Naturhistorisk Forening for Fredericia og Omegn, og tilføjer:

- Og for os mennesker.

Bog bliver til nye bøgetræer, hvis de ikke bliver spist af mus og fugl - eller brugt af mennesker. Udover at samle bog til selvsåning af bøgetræer bruger mange mennesker de flotte bog til dekoration. Bog kan også spises. Det gør Anton Vestergaard ofte, når han finder bog på sin skovtur.

- Det smager som en lille nød, siger Anton Vestergaard.

Ifølge DTU Fødevareinstituttet bør man dog være varsom og ikke spise mere end 10 bognødder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Større batteri i A6 plug-in

Elbobladet

Kunderne var klar fra start: Julegavebyt, osetrang og støtte til butikshandlen fyldte på genåbningsdag

Elbobladet

100.000 kroner til ny kampagne: Tag trygt til Fredericia med dankortet

Annonce