Annonce
Elbobladet

Slip af med sorte fuger og skimmel på badeværelset

Når man rengør badeværelset med desinficerende middel, er det vigtigt, at man ifører sig rengøringshandsker for at beskytte sin hud, siger rengøringsekspert og lektor ved ernærings- og sundhedsuddannelsen på Københavns Professionshøjskole Michael René. Arkivfoto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Der er flere ting, man skal tænke over, hvis man ønsker at forebygge skimmelsvamp mellem klinkerne.

Rengøring: Efter det lange, varme brusebad glemmer mange at tørre brusekabinen af og lufte ordentligt ud, så der ikke kommer fugt.

Og netop her har skimmelsvamp de allerbedste levevilkår. Den lumske svamp viser sig oftest som sorte plamager i fugen mellem badeværelsesklinkerne.

Så snart man spotter de sorte fuger, er det vigtigt, at man påbegynder en behandling, så svampen ikke spreder sig, fortæller rengøringsekspert og lektor ved ernærings- og sundhedsuddannelsen på Københavns Professionshøjskole Michael René.

Annonce

- Det handler om at handle hurtigt. Men det er allervigtigst at finde ud af, om det kun er overfladisk, eller om det er gået ind i væggen, for hvis det har spredt sig, skal man bruge en håndværker, siger han.

Hvis det kun er overfladisk, er det vigtigt, at man benytter et desinficerende middel som Rodalon, da det ødelægger cellemembranen på skimmelsvampen, fortæller han.

Når fugen skal renses, anbefaler Michael René, at man enten benytter en klud eller en børste, da det kan være svært at komme ordentligt ind i fugen.

Det er allervigtigst at finde ud af, om det kun er overfladisk, eller om det er gået ind i væggen, for hvis det har spredt sig, skal man bruge en håndværker.

Michael René, rengøringsekspert

Skift fugen, hvis der er skimmelsvamp

  • Hvis du har silikonefuge mellem klinkerne på badeværelset, skal den skiftes, hvis det sorte område er cirka en kvadratcentimeter eller større. Hvis det er den størrelse, kan skimmelsvampen ikke længere fjernes med rengøringsmidler.
  • Skær den sorte silikonemasse fra med en hobbykniv. Skær gerne lidt uden om det inficerede område.
  • Herefter bør man erstatte med ny silikonemasse mellem klinkerne.
  • Selv hvis det lykkes at komme af med skimmelsvampen, kan fugen blive grå. Derfor kan man med fordel skifte fugen for at opnå en ensfarvet fuge på hele badeværelset.

Men det er ikke nok kun at behandle klinkerne en enkelt gang, fortæller rengøringsekspert Louise Grønhøj, der sælger rengøringsmidler og deler tips via sin virksomhed Basic Clean.

- Jeg vil anbefale, at man behandler området hver fjerde eller femte dag i en måneds tid. Det burde være nok til at se, om det har en virkning, og burde fjerne skimmelsvampen over tid. Men hvis de sorte plamager ikke svinder ind, er området for stort, siger hun.

Tænk over udluftningen

Selv hvis man er kommet af med de sorte fuger, er det vigtigt, at man tænker over, hvordan man lufter ud på sit badeværelse, da skimmelsvampen opstår på det fugtige badeværelse og særligt i fugerne, fordi vandet samler sig der.

Derfor er det utroligt vigtigt, at man åbner et vindue eller tænder for ventilationen, hver gang man har været i bad, så fugten kan komme ud, fortæller Louise Grønhøj.

- Selvfølgelig skal man være opmærksom på at få tørret op på badeværelset. Det gør man først med en svaber, og det er også en fordel, hvis man tørrer efter med et viskestykke for at fjerne alt vandet. Men det, som virkelig fjerner fugten, er udluftning, siger hun og pointerer, at man skal være opmærksom på det fugtige håndklæde, da det spreder fugt, hvis man hænger håndklædet op på badeværelset.

Men i mange ældre boliger er der ikke et vindue på badeværelset, og hvis man ikke har et vindue, er det vigtigt, at man sørger for at åbne døren til badeværelset og åbner vinduer i andre dele af boligen, mener Michael René.

- Der skal gerne være åbne vinduer i boligens øvrige rum for at sikre en god luftgennemstrømning, ellers risikerer man bare, at fugten trænger videre ud i boligen og giver skimmelsvamp der, siger han.

Annonce
Elbobladet

- Noget af det, jeg sætter allermest pris på, er de butikker og caféer, som stikker ud fra det almindelige, mener jurymedlem, som gerne ser mere af dette i Fredericia

Annonce
Elbobladet

Særlig grund til travlhed i borgerservice: Derfor skal du bestille tid inden turen til rådhuset

Annonce
Elbobladet

Årets spejderleder 2021

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Uenige om daglig drift: Golfklub må finde ny forpagter til restaurant før tid

Elbobladet

Præstens klumme: Har du fået huskekage for nylig?

Elbobladet

Se video: Sådan reagerede nogle af butiksindehaverne, da de blev overrasket med nominering til Byens Bedste Fredericia

Elbobladet

Efter mere end 60 år er Jørgen Olesen fraflyttet sin gård: Nu får ridecenter nye ejere

Elbobladet

Dilettant i Erritsø udsættes

Elbobladet

Biblioteket efterlyser fantastiske forsider

Elbobladet

Fredericialandkortet: Ibi Støving er vild med Fredericia

Elbobladet

Ny lokalkoordinator skal styrke indsats for psykisk sårbare

Elbobladet

Så er spændingen udløst: Her er de nominerede til Byens Bedste Fredericia 2021

Elbobladet

Corona-presset brugsuddeler søgte medarbejdere på Facebook og fik overvældende respons: - Jeg er virkelig taknemlig

Elbobladet

Glade smil: Klinik i Fredericia kåret som allerbedst til at have elever

Elbobladet

Cykel Kai bliver opkøbt af ny cykelbutik, hvor han bliver ansat: - Nu har jeg arbejdet 80 timer om ugen i 41 år, så det er vist på tide, at jeg trapper lidt ned

Annonce