Annonce
Elbobladet

Springvand, toiletter og kunst efterlyses på Axeltorv: - Det er Danmarks kedeligste torv

Humøret og snakkelysten er som regel højt til torvedage på Axeltorv. På billedet ses blandt andre Tommy Lomholt (t.v.), som har været en fast bestanddel af handelsdagene gennem 46 år. Ikke én sygedag har han ifølge eget udsagn haft gennem årene. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Idéerne til Axeltorvs udvikling er ingen mangelvare til torvehandel. Bliv klogere på, hvad både handlende og kunder ønsker, at der sker med byens største samlingsplads.

Fredericia: Her er masser af snak. Både folk, der kender hinanden, og folk, som blot er nysgerrige på hinanden, falder i snak. Det er ikke alt, der har ændret sig ved torvedag på Axeltorv.

15-20 personer går rundt mellem de forskellige torveboder, der denne onsdag omhandler grønthandel, fiskesalg, blomsterforhandlere og mejeriboder. Det er sjældent med ekspresfart, at folk lader sig betjene. De skal lige have en snak og nogle gode råd med på vejen.

- Du skal bare vide, at jeg er virkelig glad for det, jeg købte hos dig, siger en dame til Helle Andersen, der driver virksomheden Helles Blomster. Der bliver vist et billede på telefonen og udvekslet et par ord, inden de hilser af igen.

Annonce

Selvom torvehandlen med årene er blevet mindre, lever den i bedste velgående på Axeltorv. Og det ser både handlende og kunderne gerne fortsætte.

Helle Andersen har mere end 35 års erfaring med torvehandlen på Axeltorv. Hun er bange for, at traditionen forsvinder med årene i takt med, at stadeejerne bliver pensioneret, uden at der kommer nye til. Selv nyder hun måden, torvehandlen foregår på. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

ElboBladet er taget til torvedag for at høre folks holdning til Axeltorv og udviklingen af det. Selv har Helle Andersen ikke de store erfaringer med torvet, når ikke hun er her med sine blomster. Det har hun til gengæld været gennem mere end 35 år.

- Vi er før forsøgt flyttet, men vi vil allerhelst være her. Her er gode parkeringsmuligheder tæt på og fint med læ fra bygningerne, konstaterer hun.

- Men hvordan torvet ser ud, når ikke vi er her, kan jeg kun gætte på. Mit bud vil være, at det står tomt, siger hun.

Savner kunst og vand

Holdninger til torvet er der mange af blandt de mange lokale, der bevæger sig rundt på torvet. Harly Elmer Jensen, der er født i Fredericia og kommer til torvedage onsdage og lørdage, har en skarp holdning til Axeltorv.

- Det er Danmarks kedeligste torv. Her er fuldstændig idéforladt, og jeg synes, det er synd, at sådan en plads er ødelagt, siger han.

- Jeg så gerne, at der kom noget mere liv på torvet, som dengang her var et springvand. Det kunne være noget kunst, siger han.

Harly Elmer Jensen er trofast kunde til torvedage på Axeltorv. Denne onsdag er det fisk, han har med sig hjem. Til gengæld savner han at støde på folk, han kender på torvet. Selvom der altid er meget snak, sker det i mindre omfang, mener han. På billedet ses også Ida Sørensen i baggrunden. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Den holdning deler Ida Sørensen fra Erritsø, som bliver nysgerrig, da hun hører med på snakken om torvet.

- Det store springvand måtte gerne komme tilbage, og så måtte her gerne være mere kunst i byrummet. Ligesom man kan tage en rute på volden, synes jeg også gerne, at man lavede en kunstrute i midtbyen, siger hun.

- Jeg savner, at pladsen bliver brugt i hverdagen. Det kunne være hundeliv og noget, der indbød til, at man holdt picnic her, siger Ida Sørensen, der gerne praler af byens torve, når hun viser Fredericia frem for udefrakommende.

- Men det er mere historien og torvehandlen, jeg fremhæver, når vi er her på Axeltorv. Her er jo oftest helt tomt, siger hun.

Annonce

Ingen mangel på idéer

Mangler man input til udviklingen af Axeltorv, er det blot at møde op til torvehandlen. Her vrimler det med idéer og tanker til, hvordan man gør torvet mere indbydende. Fredericianske Erik Dalsgaard er blandt dem, der lige skal have et ord indført.

Jeg er født og opvokset her ved torvet, og det har aldrig været så kedeligt, som det er i dag. Det hele er ødelagt.

Erik Dalsgaard

- Jeg er født og opvokset her ved torvet, og det har aldrig været så kedeligt, som det er i dag. Det hele er ødelagt, siger han og peger mod bygningen på hjørnet af Jyllandsgade og Købmagergade for at vise, hvor tæt på han har boet.

Vi mangler et toilet

Står det til torvehandlens grand old man, Tommy Lomholt, der gennem 46 år har solgt grøntsager på Axeltorv, mangler pladsen særligt én ting for de handlende.

- Vi kunne godt tænke os en toiletbygning. I gamle dage havde vi et offentligt toilet, men nu må vi spørge folk, vi kender fra vores tid gennem årene. Det har længe været et ønske, og det er et generelt problem i flere byer, siger han.

Tommy Lomholt beretter med stor entusiasme om tiden, hvor der var kamp om stadepladserne, som var udsolgt. Han er dog stadig glad for at bruge tiden på torvehandlen, omend der ikke er det samme antal stadehandlere.

- Jeg har udsat min pension i fem år, selvom jeg er pensionsberettiget, så selvfølgelig nyder jeg at være her, siger Tommy Lomholt, der mener, at torvedage og Axeltorv hører sammen i Fredericia.

- Godt nok er det ikke os, der bestemmer, hvor vi skal være, og vi indretter os, hvis andet blev besluttet, men personligt synes jeg, Axeltorv er det helt rette sted for torvehandlen, siger grønthandleren, der i øvrigt ikke oplever, at handlen hos ham bliver mindre med årene.

Står det til Erik Dalsgaard, er det blot at komme i gang med anlægsprojekterne. Idéerne er ingen mangel.

- Man kunne sætte bænke med ryglæn op, lave petanquebane og sætte springvand i midten, så man kunne lave en kombineret skøjte- og rulleskøjtebane omkring. Og så mangler her et toilet, som kunne kombineres med en kiosk, hvis man gjorde området spændende, lyder det blandt andet fra Erik Dalsgaard, der husker tilbage på dengang, man samledes på torvet med stor glæde.

Erik Dalsgaard byder gerne på en håndfuld idéer til, hvad der kan skabe mere liv på Axeltorv. Noget skal der i hvert fald ske, for i dag er torvet møgkedeligt, når ikke der er torvehandel, mener han. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Men går udviklingen ikke i retning af, at her ikke længere er det samme handels- og menneskeliv som for årtier tilbage - tiden er vel en anden i dag?

- Jo, men det handler om tilgangen til at gøre byens torve spændende. Hvis man ønsker, at her sker noget, må man også gøre noget. Byens pladser er ikke blevet mindre over årene, men de er blevet en hel del kedeligere, siger Erik Dalsgaard.

Annonce
Elbobladet

Se video: Sådan reagerede nogle af butiksindehaverne, da de blev overrasket med nominering til Byens Bedste Fredericia

Annonce
Elbobladet

Dilettant i Erritsø udsættes

Annonce
Elbobladet

Biblioteket efterlyser fantastiske forsider

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Så er spændingen udløst: Her er de nominerede til Byens Bedste Fredericia 2021

Elbobladet

Fredericialandkortet: Ibi Støving er vild med Fredericia

Elbobladet

Ny lokalkoordinator skal styrke indsats for psykisk sårbare

Elbobladet

Corona-presset brugsuddeler søgte medarbejdere på Facebook og fik overvældende respons: - Jeg er virkelig taknemlig

Elbobladet

Sidste chance for at indstille kandidater: Handels- og kulturlivet fortjener en hyldest, mener jurymedlem til Byens Bedste

Elbobladet

Koncert med Randers Kammerorkester

Elbobladet

Træt af at se tv i sofaen med din partner? Prøv dette i stedet

Elbobladet

Camilla knuser cancer med hjemmebag

Elbobladet

Glade smil: Klinik i Fredericia kåret som allerbedst til at have elever

Elbobladet

Cykel Kai bliver opkøbt af ny cykelbutik, hvor han bliver ansat: - Nu har jeg arbejdet 80 timer om ugen i 41 år, så det er vist på tide, at jeg trapper lidt ned

Elbobladet

City Escape kommer til Fredericia: Vær med til at redde midtbyen fra en terrororganisation

Elbobladet

Årets hunde vil dele præmien med andre - eller i hvert fald noget af præmien

Annonce