Annonce
Elbobladet

Storhistorie dukkede frem under krakeleret linoleum: Butik fandt genforenings-aviser under gulvet

Under baglokalet i Ecco-butikken dukkede en håndfuld gamle - meget gamle - eksemplarer af Fredericia Dagblad frem. Foto: Peter Friis Autzen
Fredericia Dagblad-udgaver fra 1920 dukkede frem i skobutiks lagerlokale.

Fredericia: Linoleumsgulvet i baglokalet over Ecco-butikken på hjørnet af Danmarksgade og Gothersgade var slidt og lidt krakeleret. Det skulle skiftes, og det arbejde kunne lige så godt udføres under corona-nedlukningen.

- Vi havde ikke forestillet os at finde det her under gulvet, siger ekspedient Betina Sørensen og lægger en lille stak, skrøbelige, gamle eksemplarer af Fredericia Dagblad frem på en bænk i den genåbnede butik.


Krybily Kro. Telefon 4748

Annonce i Fredericia Dagblad 12. juli 1920


Aviserne er fra 1920 og er altså snart 101 år gamle. De er gulnede og lidt iturevne, fordi de sad fast i linoleummet og andre gulvmaterialer, da baglokalet blev istandsat. Men det er let at læse aviserne. Noget af indholdet er trykt med gotisk skrift, andre dele med skrifttyper, der minder om nutidens.

Det mest øjnefaldende er forsiden 12. juli 1920, hvor man ser Kong Christian X ride på sin hvide hest over grænsen på Genforeningsdagen. Og fra avisen dagen efter er der artikler om genforenings-festlighederne. Men også lokale annoncer om Fredericia Skraatobak, Kryb I Ly Kro og om en optræden med Kgl. Hofoperasanger Fønss.

Annonce

Opdragelse anno 1920

Også at finde på en af de gamle sider er en artikel, der næsten kunne være fra i dag: Under overskriften "Det store problem - børneopdragelsen", kunne læserne blandt andet se, at forældrene har et stort ansvar, hvis deres afkom er at betragte som "sløve børn".

"Sløve børn er børn, der har et sind, som måske aldrig nogen har gjort sig den umage at forsøge at vække", står der at læse, så avislæsende forældre kunne gå videre i livet med bevidstheden om, at de skulle sørge for at være gode eksempler for deres børn.

En historisk begivenhed beskrives i en historisk avis. Foto: Peter Friis Autzen

De gamle aviser er skrøbelige og knækker let. Nu skal Ecco-butikken beslutte sig, hvad der skal ske med det pudsige fund.

- Jeg tror, at i hvert fald nogle af siderne skal i glas og ramme og op at hænge i baglokalet eller kontoret, siger Betina Sørensen.

Mens hun viser aviserne frem, kommer der kunder i butikken. Isabella Andersen og hendes datter, Felicia, smiler under mundbindet ved synet af de gulnede sider, som man knap tør røre.

- Se, Danmark havde en konge dengang.

Allerede i 1920 var børneopdragelse og ansvaret for unges "sløve sind" til debat. Foto: Peter Friis Autzen
Allerede for 101 år siden annoncerede Krybily Kro i det lokale dagblad. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Børn synger salmer i det fri

Elbobladet

Præstens klumme: Aprilsvejr!

Annonce