Annonce
Elbobladet

Susse undrer sig: Hvorfor overhovedet sortere mit affald?

Skraldebilerne i den nye affaldsordning har to rum - ligesom skraldespandene hos hr og fru Fredericia har. Men nogle gange tømmes spandene ud i bilen, uden at indholdet deles i to. Betyder det, at sorterings-indsatsen er nytteløs? Nej, svarer affaldschefen. Arkivfoto: Søren Gylling
Det er spild af tid at sortere sit affald, for skraldebilen blander alligevel det hele sammen igen. Sådan mener flere på blandt andet sociale medier. Men det er ikke rigtigt, understreger affaldschefen.

Fredericia: - Hvorfor bruge energi og tid på at sortere sit skrald i rest- og mad-affald? Det hele hældes alligevel sammen og blandes, når skraldebilen kommer og henter det.

Sådan har flere læsere skrevet til Fredericia Dagblad - blandt andet via Byen Spørger-modulet, hvor alle kan komme med forslag til ny, lokal journalistik. Også i kommentartråde til diverse artikler om affaldsordningen har lignende meldinger kunnet læses.

For nylig skrev Susse Cevin fra Bredstrup:

Annonce

- Jeg kan sidde og se på, at skraldemanden sætter tre skraldespande på bilen på én gang. Dermed er det kun min ene nabos skraldespand, der bliver delt i to, vi andres ender kun i rest. Jeg har fuldstændig droppet at sortere, efter at vi har set det ske flere gange, skriver hun.

Hos Affald og Genbrug ved affaldschef Kim Ankjær Nielsen godt, at nogle tror, at det sorterede affald blandes sammen igen. Og at sorterings-indsatsen dermed er spildte kræfter.

Han frygter, at den oplevelse får flere til at lade være med at sortere.

- Der findes næppe en kommune i Danmark med affaldssortering, hvor man ikke har hørt det rygte, at vi blander det sorterede affald sammen igen. Men bare rolig: Det passer ikke. Det er ærgerligt, når folk tror det - og bruger den tro som undskyldning for ikke selv at gøre en indsats med affaldssorteringen, forklarer han.

Der findes næppe en kommune i Danmark med affaldssortering, hvor man ikke har hørt det rygte, at vi blander det sorterede affald sammen igen. Men bare rolig: Det passer ikke.

Kim Ankjær Nielsen, affaldschef

I den videre håndtering af affald, er det langt dyrere for Affald & Genbrug at afsætte restaffaldet end madaffaldet. Så også økonomisk ville det ingen mening give at blande tingene sammen.

Sådan opstår misforståelsen

Affaldschef Kim Ankjær Nielsen kan godt se, hvor rygtet om sammenblanding af sorteret affald kommer fra.

For det sker nemlig ganske rigtigt nogle gange, at skraldemændene tømmer to eller tre spande i ét hug - så alt indholdet fra nogle af spandene ender i ét af skraldebilens to rum, der ellers er konstrueret til at matche skraldespandens to rum.

Men der er flere årsager til den manøvre, forklarer han - og ingen af dem handler om, at skraldemændene bare blander affaldskategorier sammen.

Derfor tømmes nogle spande kun som restaffald:

Når skraldemændene en gang imellem tømmer affaldsspande ned i kun restaffald-rummet på skraldebilerne, og derved tilsyneladende blander sorteret madaffald sammen med restaffald, kan det skyldes:

  1. Hvis skraldemanden kan se, at affaldsspanden ikke er sorteret korrekt. For eksempel ved, at der ligger mælkekartoner, bleer, bagepapir, plastikdunke eller andet i madaffald-rummet. I sådan et tilfælde riskerer spanden at "forurene" skraldebilens madaffalds-rum. Og så tømmes det hele i restaffald-rummet. Ikke fordi det er en god løsning, men fordi det er den mindst dårlige løsning.
  2. Hvis der kun er restaffald i spanden, kan skraldemanden sætte spanden til tømning i bilens rum til restaffald. Fordelen er, at han så kan tømme mere end én spand ad gangen. Ulempen er, at nogen så tror, at sortering er nytteløst.
  3. Ikke alle skraldespande har to rum. Man kan bestille en ekstra spand udelukkende til restaffald - og de spande skal tømmes i bilens rest-rum.

- Vi kommer til at køre en kommunikationskampagne på det her, fordi det vil være ærgerligt, hvis misforståelsen spreder sig og forringer sorteringsindsatsen nu, hvor det jo faktisk går så godt, siger affaldschefen.

Han håber, at alle der har oplevelser i stil med Susses, henvender sig til Affald & Genbrug.

- Hvis man har sorteret sit eget affald korrekt, men den stadig kun tømmes i restaffald, vil vi gerne høre om det. Det er nemlig noget, vi ser på med stor alvor. Det kan være svært at vide, om en anden på vejen har fejlsorteret, ikke udsorteret madaffald eller har bestilt ekstra et-rumsbeholder. Man skal derfor passe på med at drage forhastede konklusioner på den baggrund. Men giv lyd, så ser vi på det.

Hvis det sorterede affald alligevel blandes sammen, giver det ingen mening at sortere, mener flere. Men det sorterede affald blandes netop ikke, understreger affaldschef Kim Ankjær Nielsen. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Elbobladet

- Noget af det, jeg sætter allermest pris på, er de butikker og caféer, som stikker ud fra det almindelige, mener jurymedlem, som gerne ser mere af dette i Fredericia

Annonce
Elbobladet

Særlig grund til travlhed i borgerservice: Derfor skal du bestille tid inden turen til rådhuset

Annonce
Elbobladet

Brug februar til at tjekke huset for vinterskader

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Uenige om daglig drift: Golfklub må finde ny forpagter til restaurant før tid

Elbobladet

Årets spejderleder 2021

Elbobladet

Præstens klumme: Har du fået huskekage for nylig?

Elbobladet

Efter mere end 60 år er Jørgen Olesen fraflyttet sin gård: Nu får ridecenter nye ejere

Elbobladet

Se video: Sådan reagerede nogle af butiksindehaverne, da de blev overrasket med nominering til Byens Bedste Fredericia

Elbobladet

Dilettant i Erritsø udsættes

Elbobladet

Biblioteket efterlyser fantastiske forsider

Elbobladet

Fredericialandkortet: Ibi Støving er vild med Fredericia

Elbobladet

Så er spændingen udløst: Her er de nominerede til Byens Bedste Fredericia 2021

Elbobladet

Corona-presset brugsuddeler søgte medarbejdere på Facebook og fik overvældende respons: - Jeg er virkelig taknemlig

Elbobladet

Glade smil: Klinik i Fredericia kåret som allerbedst til at have elever

Elbobladet

Cykel Kai bliver opkøbt af ny cykelbutik, hvor han bliver ansat: - Nu har jeg arbejdet 80 timer om ugen i 41 år, så det er vist på tide, at jeg trapper lidt ned

Annonce