Annonce
Elbobladet

This is my life: Når jeg skal dø, så er jeg klar

Hjemløse Henry Paap har oplevet døden tæt på flere gange. Og han har gjort sig tanker om, at han også en dag selv skal dø. Foto: Peter Friis Autzen
En 13-årig kræftsyg dreng lærte hjemløse Henry noget om døden. Noget han vil tage med til sit eget møde med døden, når dén dag kommer.
Annonce

Fredericia: Livet og skæbnen har sat sine spor på hjemløse Henry Paap. Han nærmer sig 64 år, er syg og taber sig uden at ville det. Bentøjet stivner, ryggen smerter, og maven driller i en grad, der får ham til at spise for lidt.

- Jeg kan godt forestille mig, at jeg stadig er her om fem år. Men ti år..? Det ved jeg ikke, siger han og fortæller om sin bedstefar, der blev meget gammel, selvom han - ligesom Henry - både havde oplevet at blive skudt og også havde røget masser af cigaretter.

- Jeg er ikke bange for at dø. Og når jeg en gang skal dø, så dør jeg, siger Henry.


Livet er en daglig kamp. Og jeg kæmper.


- Jeg tror, at de fleste, der frygter døden, i virkeligheden er bange for, hvordan de skal dø. Ingen har jo lyst til at drukne, brænde eller omkomme i en trafikulykke. Jeg tror, at mange tænker på dét, når de siger, at de er bange for døden. Ligesom alle andre vil jeg hade at dø med mange smerter. Men jeg har i forvejen mange smerter.

Annonce

Mødte døden med et smil

Henry har flere gange været i smertefuld nærkontakt med døden. Begge hans sønner omkom i en trafikulykke, han mistede kammerater i kamp for den franske fremmedlegion, og hans bror tog sit liv ved at springe ud fra en høj bygning. For bare at nævne nogle eksempler.

Men især én oplevelse med døden har påvirket Henrys syn på tilværelsens endegyldige slutning.

- Jeg tror ikke på nogen gud. Men hvis jeg gjorde, ville jeg bede ham fortælle mig, hvornår jeg skal dø, siger han og fortæller hvorfor.

Hjemløse Henry fortæller selv om sit liv

Henry K. U. Paap er 63 år, tysker og hjemløs i Fredericia. Hans liv har haft både op- og nedture. Og han har oplevet mere end de fleste - og også haft oplevelser, de fleste helst vil være foruden.

I denne artikelserie uden fast rytme fortæller Henry om sit liv. ElboBladet har valgt at gengive fortællingerne med Henrys egne ord, som kun i beskedent omfang er efterprøvet. Henry taler og forstår flere sprog - også dansk. Men han foretrækker at tale engelsk - derfor hedder artikelserien "This is my life".

I tidligere afsnit har Henry blandt andet fortalt om at miste sine to sønner og om at kæmpe for den franske fremmedlegion. Og om, hvorfor han er endt i Fredericia, om hjælpsomme sjæle blandt hjemløse i Frankrig og om svigt i familien under hans opvækst. Og om at miste sin bror under tragiske omstændigheder.

- I 1980'erne blev jeg opereret i min mave. På sygehuset mødte jeg en 13-årig dreng. Han var helt skaldet. Han spurgte mig ret ubekymret "hvilken slags kræft har du?". Vi havde kun lige mødt hinanden, og jeg var helt chokeret over at få sådan et spørgsmål fra et barn, siger Henry og misser med øjnene i en solstråle på hans faste bænkplads på Rådhuspladsen.

Et par dage senere fandt drengen 20 D-mark frem og bad Henry gå i butikken og købe godter til ham. Især chokolade.

- Det var mange penge, og jeg købte slik og søde sager for det hele. Så sad vi på drengens sengestue og hyggede os, indtil han sagde "du må hellere gå nu". Han døde halvanden time senere. Med chokolade på kinderne, siger Henry og bliver synligt rørt.

- Den dreng vidste, at han skulle dø. Jeg tror på, at han kunne mærke, at nu var det nu. Og han vidste, at det gjaldt om at få det bedste ud af livet. Så han sørgede for at have noget at smile af. Lige til det sidste. Når jeg tænker på døden og på, hvordan jeg vil forholde mig til den, tænker jeg på den dreng.

Henry K. U. Paap er hjemløs i Fredericia. Her er han fotograferet for mange år siden til et id-kort. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

DS udfordrer tyskerne

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny butik på vej på Vejlevej: - Vi er vilde med varer, der bare er bedre

Elbobladet

De kridtede sko er klar i startblokken: Sådan forbereder de lokale butikker sig til at genåbne

Elbobladet

Fem planter der giver pangfarver i haven

Elbobladet

Sympatisk Hyundai i20

Elbobladet

Se fotos: Solopgang ved Lillebælt

Elbobladet

Renault vækker kultbil til live

Elbobladet

Tantes Have afventer spændt genåbning: - Så snart vi ved noget, kan vi sige 'go' til en masse

Annonce