Annonce
Elbobladet

Undgå at bilen står af på kør selv-ferien

Kører du i snevejr, så sørg for løbende at tjekke lygterne for slud og snavs. Risikoen for ulykker stiger, hvis du ikke kan ses ordentligt af andre bilister. (Arkivfoto) Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Se, hvad der oftest går galt, når danskerne kører på vinterferie - og hvordan du undgår det.
Annonce

Fredericia: Når danskerne kører på vinterferie, er der andre, der kommer på overarbejde.

Således måtte SOS International, som gennem Rødt Kort-ordningen varetager vejhjælp i udlandet, rykke ud omkring 1400 gange i vinterferiesæsonen sidste år.

Tallet dækker over uge 4 til uge 9, og i halvdelen af tilfældene skyldtes nedbruddet enten mekaniske problemer med eksempelvis motor, kobling eller gear eller problemer med bilens batteri.

Planlægger du en kør selv-ferie, er der et par ting, du kan gøre for at undgå at strande på vejen til feriedestinationen.

1) Få bilen tjekket

Når motor, gear eller kobling sætter ud, er det ofte, fordi bilen belastes mere end normalt. Derfor skal du starte med at sikre, at bilen er klar til den øgede belastning.

- Den kan sagtens køre fint i hverdagen, siger Anette Bjørn Juncher, der er operationel manager for Rødt Kort-ordningen hos SOS International.

- Men når man kører langt eller en tur gennem bjergene i en bil, der er fyldt godt op, så kan den blive presset, og det er ofte her, fejlene viser sig, siger hun.

Send derfor bilen til et serviceeftersyn, inden du skal afsted, hvis ikke du har haft den forbi en mekaniker for nylig - og fortæl, at du er på vej på ferie.

2) Mål batteriets kapacitet

Et andet hyppigt problem er batteriet, der sætter ud i kulden. Det bør du også få kontrolleret, før du drager mod snefyldte bakker og isnende kulde.

- De fleste batterier klarer vinteren herhjemme uden de store problemer, men det er noget helt andet, når vi taler 15-20 graders frost, siger Jørgen Jørgensen, der er seniortekniker hos FDM.

Få værkstedet til at måle kapaciteten på batteriet, og få det udskiftet, hvis det trænger. Og uanset om du kører med et nyt eller dit gamle batteri, skal du sørge for at få det fuldt opladet hjemmefra.

- Det bør man i øvrigt gøre et par gange om året - vinterferie eller ej, siger Jørgen Jørgensen.

3) Tank diesel på destinationen

Kulden kan også blive et problem, hvis du kører dieselbil. For når dieselolien køles meget ned, kan den fryse, og så kan bilen ikke starte.

I værste fald kan det føre til skader på motoren.

- I stedet for at fylde tanken hjemmefra kan man med fordel tanke den lokale diesel på feriedestinationen, siger Anette Bjørn Juncher.

I de fleste meget kolde lande er diesel nemlig tilføjet additiver, som gør, at den ikke fryser.

I sidste års vinterferiesæson - med uge 7 som den travleste uge - fik danskerne primært vejhjælp i Tyskland (35 procent), Sverige (20 procent), Norge (17 procent) og Østrig (10 procent).

Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredagsjam på Tøjhuset genopstår

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce