Annonce
Elbobladet

Veninder har gode idéer til bymidten: Lad os få flere træer og mere vand

Veninderne Gitte Davidsen og Agnieszka Bentzen håber, byudviklingen i midtbyen vil give plads til flere træer og mere vand i form af at tænde for vandskulpturerne. Foto: Dorte Brandsen
Midtbyen skal være mere bæredygtig og have plads til biodiversitet, mener to veninder. De kommer her med en række forslag, som ikke nødvendigvis er økonomisk tunge projekter.

Fredericia: Begge bor inden for voldene, og begge har masser af idéer til, hvordan man kan gøre Fredericia midtby endnu mere attraktiv.

Gitte Davidsen og Agnieszka Bentzen er veninder og interesserer sig meget for byudvikling. Her tænker de begge især på at give byen mere sjæl, gøre den attraktiv og samtidig gøre den mere bæredygtig og gøre den mere modstandsdygtig overfor klimaforandringer.

Og det behøver ikke nødvendigvis være store omkostningstunge projekter, der skal sættes i gang for at opnå målet. Mindre kan også gøre det, mener de.

Annonce

- Hvis man vil have et dejligt sted i midtbyen, skal der være både blå og grønne løsninger. Den anden dag var der over 30 grader varmt. Det er næsten umuligt at være i byen i sådan en varme. Vand skaber afkøling, og træer skaber skygge, men det forsvinder fra byen, siger Agnieszka Bentzen.

Slukket vand

Begge kunne tænke sig, Fredericia Kommune bevarer de træer og de springvand og vandskulpturer, der findes - og forhåbentlig får mere af den slags.

- Hele verden tænker grønne og blå løsninger, men i Fredericia slukker man for vandet, konstaterer hun med henvisning til, at kommunen flere steder har droppet vand i springvand.

Gitte Davidsen supplerer:

- Vand er jo et tema i Fredericia med vand i voldgrave, i Kanalbyen og i Gothersgade.

Derfor foreslår de, at man bestræber sig på at bevare træerne i gågaden og gerne sætter flere. Nogle af dem er de senere år blevet fjernet, fordi rødderne voksede sig store og skubbede til fliserne, som fodgængere kunne risikere at falde over. Risterne omkring træerne, der symboliserer voldanlægget, er flere steder også fjernet.

Veninderne vil gerne bevare risterne omkring træerne i bymidten og foreslår, at fliserne omkring træerne i stedet fjernes, så der er plads til at grave risten længere ned. Foto: Dorte Brandsen

- I stedet skulle man fjerne fliser omkring træet og få risten mere ned i jorden. Træerne har den fordel, at de suger vand som en svamp fra overfladen og dermed hjælper med at opsamle regnvand, fortæller Agnieszka Bentzen.

Annonce

Forslag: Genbrug fældede træer

Begge peger på, at klimasikring ikke kun handler om at lave store kloakker for at sikre, at regnvand kan komme væk, men også at skabe plads til, at overfladevand får et sted at søge hen, når kloakker bliver overbelastede. Her kan træerne hjælpe, ligesom de også skaber skygge for byens borgere og giver hygge i byrummet.


Hvis man vil have et dejligt sted i midtbyen, skal der være både blå og grønne løsninger. Den anden dag var der over 30 grader varmt. Det er næsten umuligt at være i byen i sådan en varme. Vand skaber afkøling, og træer skaber skygge, men det forsvinder fra byen.

Agnieszka Bentzen


Og hvis nogle træer så alligevel skal fældes som på volden, så mener de, det er vigtigt at genbruge dem i stedet for at brænde træerne.

- Når træerne nu er fældet, hvorfor har man så ikke lavet bymøbler eller kunst til bymidten af træerne, spørger Gitte Davisen.

Annonce

By- og bænkesæt på Axeltorv

Axeltorv nævnes ofte i tankerne om byudvikling, og her foreslår veninderne, at man også gør plads til mere grønt. Både i form af græs, man kan sidde på, og i form af bymøbler og bænkesæt, man kan slå sig ned på.

- Til torvedagene fylder boderne maksimalt en tredjedel af pladsen, så man kan godt tænke mere grønt og stadig have plads til flere boder. Pladsen står bare ubrugt hen, siger Agnieszka Bentzen.

Borgermøde

Fredericia Kommune holder borgermøde om udvikling af bymidten 31. august kl. 17.

De nærmere informationer bliver offentliggjort efter sommerferien. Men planen er en foredragsholder og workshops, hvor deltagerne kan komme med input til byudvikling.

De mener begge, at det var kortsigtet af kommunen at sløjfe vand i byens skulpturer og springvand.

- Argumentet er hele tiden, der ikke er penge nok. Men der findes muligheder for partnerskabsprojekter med eksempelvis naturfredningsforeningen, fortæller Gitte Davidsen.

Annonce

Vildtvoksende busskur

Begge peger på rådhuset som et godt eksempel på, at man kan bringe lidt mere grønt ind. Her vokser der planter op af husmuren.

- Jeg så et sted i en by, hvor man havde lavet grønt tag på skuret ved et busstoppested. Det samlede regnvand, som løb ned af skuret og gav vand til de klatreplanter, som groede op af skuret, fortæller Agnieszka Bentzen.

Veninderne Gitte Davidsen og Agnieszka Bentzen peger på, at man eksempelvis kunne lade planter gro op ad skulpturer som denne i Jyllandsgade. Foto: Dorte Brandsen

Og nu de er i gang med idéerne, så er flere skraldespande langs strandstien også på ønskesedlen. De mener, der er for langt mellem skraldespandene, når man bevæger sig væk fra Østerstrand, og det fører til, at folk smider skrald i naturen, fordi afstanden mellem affaldsspandene er for stor.

- Byen her sammen med volden og Kanalbyen er fantastisk. Det er et helt unikt udgangspunkt for at lave noget vildt godt, slår Gitte Davidsen fast.

Annonce
Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Send dit bud et smil på vejen

Annonce
Annonce
Elbobladet

Kim Sjøgren spiller til nytårskoncert med humor

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Tager over efter Søren Møller: Velkendt ansigt bliver leder af musicalakademiet

Elbobladet

Motion og hygge

Elbobladet

Odenseaner fra Esbjerg rykker ind på chefpost i Fredericia

Elbobladet

Kæmpe butik åbner i Fredericia: Intersport er klar med dato for åbning

Elbobladet

Kanal-boss forelskede sig i Fredericia, forandrede Fredericia og forlader Fredericia

Elbobladet

Dessertsøstre måtte lukke café efter uvelkomment besøg i kælderen: - Vi vil være helt sikre, inden vi åbner

Elbobladet

Tre tricks giver garanti for knasende sprøde flæskesvær

Elbobladet

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Elbobladet

Sidste dag med genbrug på Prangervej: Winnie siger tak for sin gode arbejdsplads - men kan ikke flytte med

Elbobladet

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Elbobladet

Tre finaler og en sølvmedalje til riffelskytte

Elbobladet

Cykelbutik klar til åbning: Gamle indretningsmaterialer har fået nyt liv og værdi

Elbobladet

Morfin-byen: Fredericia-erfaringer kan føre til stramning af straffeloven

Elbobladet

På den 2. side: Dieseldunsten og den hvide chokoladefrø

Elbobladet

Guldmedaljer til Mai og Freja

Elbobladet

Præstens klumme: Demokrati af Guds nåde?

Elbobladet

Gør som de professionelle: Her er decembers vigtige haveopgaver

Elbobladet

Julegavekonvoj sætter kurs mod Rumænien: - Det bedste er at se de store lys i børnenes øjne

Elbobladet

Godt nyt til skøjteglade fredericianere: Isen indtager igen Gasværksgrunden i december

Elbobladet

Snart er det slut med coronatest i Messe C: Nu jagtes mere centrale lokaler

Elbobladet

Populær genbrugsbutik lukker ned - genbrugsfund samles på én adresse

Annonce