Annonce
Elbobladet

Venner, viden og lækkerier: Skolebørn bliver aldrig mættet på undervisning

Julie Boje Hansen og Clara Bork synes, det er spændende at lære mere om primater. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Syv tirsdage mødes folkeskoleelever fra områdets skoler for at blive klogere på naturvidenskaben. Men det er langtfra det eneste, der gør Videnskabsklubben spændende, mener de unge deltagere.

Fredericia: - Jeg glæder mig rigtig meget til, at jeg er færdig med skoledagen.

Sådan lyder det formentligt fra mange folkeskoleelever. Årsagerne kan være mange, men blandt deltagerne i Videnskabsklubben skyldes det næppe skoletræthed.

Nej, snarere en lyst til at lære endnu mere. Hver tirsdag klokken 16 mødes 24 børn fra områdets 4.-6. klasser på Fredericia Gymnasium for at blive klogere på naturvidenskaben.

Annonce

- Jeg syntes, det lød sjovt, så derfor ville jeg gerne prøve det. Og det er rigtig sjovt, for jeg kan godt lide at få endnu mere viden, siger 10-årige Julie Boje Hansen, som også er pigen bag artiklens første citat.


Det er rigtig sjovt, for jeg kan godt lide at få endnu mere viden.

Julie Boje Hansen, deltager i Videnskabsklubben


Til daglig går hun i 4.b på Erritsø Fællesskole afdeling Højmosen, men i Videnskabsklubben er det primatologi-holdet, hun deltager på.

Venner og lækkerier

Her lærer hun om evolution og menneskeaber. Det sker blandt andet sammen med Clara Bork, der går i 4.b på Erritsø Fællesskole afdeling Krogsager.

- Vi lærer rigtig meget om aberne og bliver meget kloge. Og så er det sjovere end at gå i skole, for dét kan godt være kedeligt, siger 10-årige Clara, imens hun og Julie er i gang med en øvelse, hvor de skal inddele de forskellige primater i forskellige underarter.

- Nej, jeg synes også, skole er sjovt, men det er dejligt at møde nogle nye venner til undervisningen her, siger Julie.

Tirsdag i sidste uge skulle primaterne inddeles. Her er det Marcus og Jacob, der viser deres færdige planche frem. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Ikke alle bekendtskaber i klassen er helt nye. Og selvom de to piger går på hver deres skole, kender de hinanden fra tiden i børnehaven. Så der er også tid til meget andet end faglig snak undervejs.

- Sidste gang fik vi muffins, siger Clara med et stort smil, mens hun nyder denne uges pausesnack, en Knoppers.

Annonce

Kommende klassekammerater

Andetsteds i klasseværelset sidder de to 10-årige drenge, Vitus Schjøtt fra 4.a på Erritsø Fællesskole afdeling Højmosen og Niru Rajkumar 4.b på Ullerup Bæk Skolen afdeling Skolesvinget.

Og ligesom de to piger kan drengene ikke få nok af naturvidenskaben.

- Jeg har altid syntes, det er sjovt at lege i naturen og eksperimentere, siger Vitus, der ligesom Niru har matematik som yndlingsfag i skolen.

Nye venner og ny viden. Vitus Schjøtt og Niru Rajkumar er enige i, hvad det bedste ved Videnskabsklubben er. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Videnskabsklubben

Videnskabsklubben er en non profit-organisation, som giver børn mulighed for at gå til videnskab i fritiden – gratis. Klubben er økonomisk støttet af Novo Nordisk Fonden og har leg, læring, nysgerrighed, eksperimenter og samarbejde på tværs af aldersgrupper i centrum.

Videnskabsklubben har eksisteret siden 2014, hvor klubben var tilstede i to byer. I 2020 findes Videnskabsklubben i 18 byer i hele landet. Knap 900 elever får i efteråret lov til at lege med naturvidenskab på et af klubbens hold.

Det er andet år, at Fredericia Gymnasium lægger lokaler til undervisningstilbuddet.

Her deltager 24 børn fra lokale 4.-6. klasser. Børnene er fordelt på to hold, som lærer om henholdsvis primatologi og biodiversitet.

Underviserne, eller mentorer som de også kaldes, går i gymnasiet (seniormentorer) eller i folkeskolens ældste klasser (juniormentorer).

Bliver det ikke lang skoledag?

- Nej, det synes jeg ikke. Jeg når at lave mine lektier i skolen, så det skal jeg ikke lave, når jeg kommer hjem. Og så er lærerne også rigtig søde her. Det er næsten som at være i skolen, siger Vitus.

- Ja, og så møder vi en masse andre, så det er rigtig sjovt, siger Niru.

Til næste år bliver han klassekammerat med Vitus, når de begge skifter til Realskolen.

Klokken 17.30 er de færdige med undervisningen og kan besvare dagens overordnede spørgsmål: "Hvordan bruges karaktertræk til at inddele primater i grupper?"

Mor eller far står klar på parkeringspladsen. De bliver formentligt også klogere på køreturen hjem.

Foruden primatologi undervises en andet hold i Videnskabsklubben også på gymnasiet. Her er emnet biodiversitet, der omhandler livets kredsløb og forskellighed.

Foruden primater lærte 12 børn også om biodiversitet. To af dem er Ibi Nygaard Christensen og Liva Dalmose. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Sådan ser Videnskabsklubbens logo ud. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Annonce
Elbobladet

Landsdækkende kæde kommer til Fredericia: - Det er et godt område for os

Annonce
Elbobladet

Fredericia bliver et nyt, grønt åndehul rigere - og du er inviteret

Annonce
Elbobladet

William Morris i ord og billeder

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Brandmand landede jobbet, han havde drømt om i 16 år: - Jeg bliver helt tændt af holdånden

Elbobladet

Fredericias nye store gospelkor giver sommerkoncert

Elbobladet

Rigtig cirkus i Fredericia for første gang i tre år

Elbobladet

Sølvmedalje til Klara og Marco

Elbobladet

Præstens klumme: Guds rige er som et sennepsfrø

Elbobladet

Peter Schmeichel og medlemmer fra Magtens Korridorer skaber nyt Rock’n’Talk show

Elbobladet

Pinse for hele familien med hoppeborg og kagemand

Elbobladet

Kunstnerisk landmærke indviet ved Frederiks Kanal

Annonce