Annonce
Elbobladet

Video: Måske sidder eleverne fra Højmosen med verdens fremtid i hænderne

På Erritsø Fællesskole Afdeling Højmosen sidder en flok kreative og kloge børn. De har kvalificeret sig til den skandinaviske finale i First Lego League. Slaget skal stå i weekenden.
Annonce

Erritsø: Med robotter og et kompliceret fremdriftsystem for biler er en flok 6.klasses-elever fra Højmosen i Erritsø måske igang med at ændre verden.

Fredag og lørdag skal de deltage i den skandinaviske finale i First Lego League. Uanset, om de vinder konkurrencen i Roskilde eller ej, har de allerede vundet noget, ingen kan tage fra dem igen: Viden og erfaring med idéudvikling og samarbejde. Og det er ikke småting, de har arbejdet med.

Robotteknologi og selve verdens fremtid er på bordet, når de arbejder med at programmere små lego-maskiner til at flytte moduler rundt på en bane og undgå faldgruber og forhindringer.

Imens sidder holdets forskere ved et andet bord og udvikler på et elektromagnet-baseret fremdriftsystem til biler. Tanken er, at projektet kan revolutionere trafikkens miljøbelastning og samtidig reducere antallet af trafikulykker. Et af midlerne er blandt andet en idé om roterende eller skiftende elektromagneter i vejbanerne samt en tanke om, at magneterne kan forsyne sig selv med energi, mens de samtidig fører specialbyggede biler fremad.

De er gode. De har evnen til at trække en kanin op af hatten,når der er brug for det.

Nadia Kaufmann Iversen, lærer

Annonce

Ros fra lærerne

ElboBladet besøger Højmosen, mens holdet er igang med at færdigpudse projektet inden finalen fredag 29. og lørdag 30. november.

Det er dagens første lektion, og holdet er ikke umiddelbart oppe i omdrejninger endnu. Men de skifter lynhurtigt fra første til sjette gear, så snart den første åbner munden og siger noget med projekt-relevans.

- De er en flok gode unger, siger Nadia Kaufmann Iversen, der er naturfagsvejleder og lærer på skolen.

- De har evnen til at trække en kanin op af hatten, når der er brug for det. Og den evne får de brug for, for i finalen konkurrerer de med hold, der både er ældre og mere erfarne, siger Nadia, som lover at give kage, hvis holdet vinder - ligesom hun gjorde, da de vandt første runde i Kolding for nogle uger siden.

Også skolens talentvejleder, Christian Storm Tholberg, er imponeret af elevernes evner.

- Nogle af de ting, de arbejder med, har 7. klasserne ikke lært endnu. Så de har virkelig sat sig ind i tingene, siger han.

Flokken fra Højmosen, som skal forsvare Fredericias farver ved First Lego League-finalen i Roskilde, er (fra venstre): Sebastian Pedersen, Lærke Busse, Annabell Larsen, Alexander Sadolin, Nicklas Jensen, Rasmus Thy, Alexander Nordstrand (stående) og Victor Ørnskov. Her arbejder de på at programmere en robot til at køre korrekt på en bane med udfordringer og forhindringer. Se resultatet i videoen på netavisen, ElboBladet.dk. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Vælg te som du vælger din vin

Elbobladet

Kongehuset - fortid eller fremtid?

Elbobladet

Fredslyset 2020

Elbobladet

Peugeot 208 ser ud til at holde hjem

Annonce