Annonce
Ugeavisen Esbjerg

100 års-jubilæum: EFB skal vinde guld i 2024

Tre passionerede EfB-fans (fra venstre: Jesper Holm, Lars Kongsbak og Søren Bøjgaard) har sat sig sammen og tænkt over klubbens fremtid. Foto: Tue Sørensen
Annonce

Man er stadig i EFB, helt overordnet set, gode til at skabe fodboldresultater, og det er på sin vis også OK at være mellem de 15 bedst hold i Danmark – ja, og sidste år faktisk mellem de tre bedste.

Der er således INTET i det følgende, der skal ses eller læses som en negativ kritik af EFB´s ledelse, trænere eller spillere, og disse præstationer de sidste år. Man må sige, at klubben siden den sidste oprykning vel har klaret sig bedre end forventet, når man påtænker den økonomiske situation.

Mange mennesker diskuterer topfodboldens fremtid i Vestjylland. Der ligger en fantastisk fælles passion bag denne interesse, og her kan fodbold noget værdifuldt, som ellers kan være en mangelvare i resten af det moderne livs tildragelser: Fodbold kan samle mennesker på kryds og tværs, og fodbold kan skabe en fælles energi, som kan løfte en hel egn.

Dette skriv skal derfor læses som et passioneret indlæg i den debat, der bør foregå om topfodboldens fremtid i Vestjylland, og som udgangspunkt er den bagvedliggende vision, at det IKKE for Esbjerg og omegn kan være godt nok en gang imellem at få bronze eller en plads i pokalfinalen. Vi bør alle være langt mere ambitiøse på fodboldens vegne i vores del af landet. Vi bør have en vision om at sidde på tronen. Intet mindre! Det kan altså godt være, at EFB kan være inde på det rigtige spor – vi ved det ikke, og det er det charmerende ved fodbold. På flere parametre halter klubben dog, og det er disse parametre, som er den primære årsag til, at klubben befinder sig i en usikker position. Det følgende beror på en analyse udelukkende set fra tre udenforstående og forandringshungrende betragteres øjne.


Vi bør alle være langt mere ambitiøse på fodboldens vegne i vores del af landet. Vi bør have en vision om at sidde på tronen. Intet mindre!

Fra debatindlægget


EFB er en af de ældste og mest traditionsrige fodboldklubber i Danmark. En af de få med 5 danske mesterskaber og flere pokaltitler under bæltet. En klub, der fortjener det bedste fra sig selv og fra sine omgivelser.

Annonce

GEOGRAFI

EFB er en af de bedst beliggende fodboldklubber i Danmark. Beliggende i Danmarks 5. største by, med et kæmpe opland; Ribe, Varde, Vejen, Holsted, Brørup og mange andre støre og mindre byer. Og lidt længere væk Grindsted og Billund. Byer, som ligger lige for at indgå et væsentligt tættere samarbejde med, så EFB bliver HELE områdets klub og ikke en klub kun for Esbjerg. Geografisk har EFB heller ikke væsentlige konkurrenter tæt på.

Måske kunne man også gøre noget for, at tyske turister, får lyst til at komme og se EFB´s kampe. Der er flere end 10 milllioner overnatninger af turister i Syd- og Vestjylland hvert år, ikke kun i sommerferien, hvor der ikke spilles kampe. Vi er overbeviste om, at en del af disse turister gerne vil se en superligakamp, mens de holder ferie. Eventen skal blot gøres tilgængelig for dem.

Vores forslag:

Gør EFB til klubben for et meget større område, og ikke kun Esbjerg.

Gør meget mere for at tiltrække tyske turister til EFB´s kampe.

Annonce

HVILKEN TYPE KLUB VIL EFB GERNE VÆRE I 2024? (100 ÅRS JUBILÆUM)

Vil klubben gerne være den bløde mellemvare i Superligaen?

En klub, der altid er i top seks?

Eller en klub der HVERT år kæmper med om med medaljer?

Vil man være klubben, der altid går stille med dørene, vil man være den frække dreng i klassen eller vil man være gentleman-klubben, som altid opfører sig ordentligt, eller noget helt fjerde…?

Der er meget at vælge imellem!

Det er vigtigt at igangsætte et arbejde med at analysere klubbens DNA og finde ud af, hvilke dyder det er, der har skabt klubbens succeser.

EFB er en klub, der gennem snart hundrede år er bygget op på vestjyske dyder, som hårdt arbejde og aldrig at give op. Dette er dyderne, der har skabt området, vi bor i. Det lyder derfor hult når fansene i kampe mod Brøndby synger om den rigtige ”Vestegn”, når man faktisk pt har spillere, der ikke kan finde ud af/ikke orker returløb.

Vores forslag:

Finde frem til klubbens DNA. Skal denne DNA og også være fremtidens DNA, eller skal der justeres lidt, så den passer ind i fremtiden?

Annonce

FACILITETER

Vi har et af landets smukkeste stadions, vi har en bane, som altid står snorlige. EFB har træningsfaciliteter og administrationsfaciliteter, som mange andre klubber misunder os. De omkringliggende klubber i vores område har fremragende fodbold-infrastruktur.

Vores forslag:

Intet.

Tre passionerede EfB-fans (fra venstre: Jesper Holm, Lars Kongsbak og Søren Bøjgaard) har sat sig sammen og tænkt over klubbens fremtid. Foto: Tue Sørensen

SPILLERE

Når man finder ud af, hvad EFBs DNA er og hvilke spillere, der skal til, så vil det alt andet lige blive lettere at finde frem til, hvilken type spillere, man ønsker, der skal spille i klubben. Dette gør talentarbejdet enklere og mere målrettet, og det samme gælder scouting af spillere udefra. På den måde kan man kigge en måned frem, et år frem og fem år frem i tiden. Når man kigger på de spillere, som tilskuerne har været glade for gennem de seneste årtier, så har det været spillere som HH, Austin, Schjønberg, Kristiansen, Braithwaite, Berglund og Lange blandt andre. Spillere, der har kæmpet med hjertet uden på trøjen. Spillere, som har givet alt. Spillere, som tilskuerne ønsker at spejle deres egen sydvestjydske identitet i.

Hvad kan man forlange, af en spiller, som spiller i EFB?

Man bør altid kunne forvente, at han vil yde og kan yde sit maksimale i 90-95 minutter. At han altid har kondition til at kunne blive ved med at løbe. At han tør tackle og ikke trækker sig. At han ikke er bange. At han er så fysisk stærk, at han ved, at spillere fra andre klubber ikke overmatcher ham fysisk. Man forventer også, at han har lært alt om løbemønstre, og hvordan han administrerer sin fysiske formåen i en hel kamp. Man kan vel også forvente, at spillerne i hvert træningspas øver sig på de samme ting igen og igen, så de til sidst kan det, de skal kunne med bind for øjnene.

Fodbold er stadig en fysisk sport, så man bør kunne forvente, at spillerne bygger deres fysik op, så de står knivskarpe. Hvis en 35-årig Ronaldo stadig står knivskarpt, så kan man vel også forvente det, af spillerne i EFB.

Man kan vel også forvente, at spillerne bliver trænet i tilfældigheds- og reaktionstræning. Desto mere man arbejder med tilfældigheder, desto hurtige og bedre bliver man til at udnytte de tilfældigheder, der opstår i løbet af en kamp. Ibrahimovic har dyrket kampsport i mange år. Mange af hans mål er naturligvis scoret, fordi han er en meget dygtig fodboldspiller, men også fordi han har lært at reagere hurtigt i forskellige situationer. Kunne noget lignende tænkes at blive en del af træningen i EFB. Vi har eksperter i byen til denne opgave!

Spilforståelse. Man kan vel også godt forlange, at alle spillerne på banen og på bænken ved, hvad der står på spil i en kamp. At de formår at udvise kynisme og kan tage bestik af en situation. Når der fx mangler fem minutter, og man er bagud 0-1, så nytter det ikke at rulle rundt i flere minutter, fordi man er blevet tacklet. Så er det, at spilforståelsen skal dukke op, og man sørger for at humpe ud af banen.

Hvordan vil man gerne have, at modspillerne opfatter EFB´s spillere? Forhåbentligt ikke som nogle, der via deres kropssprog viser frygt, og at de hurtigt giver op, eller ikke har mere luft tilbage, når der er spillet en halv time.

Vores forslag:

Arbejd med tilfældighedstræning, reaktionstræning og spilforståelse

Der skal samles på spillere, som ønsker at spille for EFB, og ikke hellere vil være andre steder.

Få hjælp af Esbjerg Atletikklub til at forbedre spillernes løbeteknik og til at forstå, hvad der er basis for et løbepensum.

VOKSNE PERSONER

Er der voksne personer til stede i klubben, som sørger for at tage sig af spillerne? Mange af spillerne er meget unge, bor hjemmefra for første gang. Føler de sig velkomne i klubben, i byen? Sørger man for at de bliver socialiseret blandt holdkammeraterne? Sørger man for at de får den hvile de skal have, at de spiser sundt og ikke føler sig glemt, når de ikke er til træning. Bliver de mødt forskelligt, fordi de netop er forskellige? Unge mennesker skal ikke alle mødes på samme vis.

Vores forslag:

Det skal være den bedste klub i Danmark at komme til som spiller. Hvad enten du er ung eller ældre.

TRÆNER

Den dygtige træner skal naturligvis være omgivet af dygtige hjælpetrænere, som hjælper vedkommende med at performe bedst muligt. Dejligt med en træner, som tør sige sin mening, og ikke bare udtaler sig i floskler, som eksempelvis ”at bolden er rund, så alt kan ske”. Et topprofessionelt trænerteam, som diskuterer fagligt og nørder i detaljer, og som samtidig kan kommunikere positivt med unge mennesker, kan hæve niveauet væsentligt.

Vores forslag:

Når man har visionerne og den langsigtede strategi, så er det lettere at finde den rigtige og bedste træner for EFB og skabe en langvarig relation. Ansæt eksempelvis Troels Bech. Det er så allerede sket.

MENTALTRÆNING

De største og bedste klubber benytter dygtige mentaltrænere. Mentaltræneres job er et løbende job. Vedkommende skal være der, når en kamp er tabt, men bestemt også når tingene bare kører, og klubben er i en stime af sejre. Mentaltræneren skal arbejde sammen med cheftræneren og trænerstaben om at udvikle alle spillere, og måske særligt de unge spillere, og få dem til at yde det bedste de kan. Alle spillere er forskellige, og de skal behandles derefter.

Vores forslag:

Tag et møde med Kim Boye (Mentalkrigeren), som er mentaltræner for Martin Braithtwaite. Forhør om Martin Braithwaite måske vil deltage i en session sammen med spillertruppen.

SPILLESTILEN

Man kan vel forvente at det spillekoncept, som 1. holdet spiller efter, bliver adopteret hele vejen ned igennem klubbens rækker. Lige fra drenge og juniorspillere og videre op gennem rækkerne. Når man indgår et større samarbejde med de andre dygtige klubber i området, bør man arbejde ud fra, at samarbejdsklubberne spiller efter det samme system.

Vores forslag:

Den DNA man finder frem til, bør indarbejdes med samarbejdsklubberne.

BESTYRELSEN

Bestyrelsen er det øverste organ i en virksomhed og dermed også i EFB. Det er bestyrelsen, der udstikker retningslinjer for, hvad den røde tråd skal være og i hvilken retning klubben skal bevæge sig. Hvad kan man forvente af den gode bestyrelse?

Man bør kunne forvente, at den har visionerne for fremtiden. At den tør tænke strategisk fremadrettet, at den tør udfordre den gængse tankegang både internt i klubben, men sandelig også i forhold til hele fodbold-Danmark. Sidst man fik nye bestyrelsesmedlemmer, så ønskede man, at det var nogle med EFB-blod i årene. Når man gør det, så er sandsynligheden for, at måden, man gør tingene på, IKKE ændrer sig.

Vores forslag

At turde få nye bestyrelsesmedlemmer, som kan udfordre, tænke visionært og som ikke nødvendigvis har EFB-blod i årene.

At mindst én plads i bestyrelsen altid er forbeholdt en person fra en af samarbejdsklubberne.

SÆSONSTART

Kunne det være muligt, at EFB ved sæsonstart var 10-15% længere fremme fysisk og mentalt end de klubber, man skal konkurrere mod? Man skal ikke spille sig i form. Man skal være der fra kamp nummer 1.

FANS

Hvilke fans og hvilken stemning vil man have på stadion? Ønsker man det, som det har været hidtil, eller burde man arbejde på, at den energi, der er i ”Blue Knights” kurven kan forplantes til hele stadion. Vil det være muligt at have en person i hver sektion, som synkront med ”kurven” sætter en stemning, som forplanter sig på hele stadion, så vi ender med at have et ”fort”, der er uindtageligt.

Vores forslag

At involvere tilskuerne, så de ender med at bliver fans, og ikke blot nogle, der lige så godt kunne være gået i biografen for at blive underholdt.

ZEBRAEN

Det kan godt være, at EFBs maskot, zebraen, er stribet som EFBs hjemmebanetrøjer, men når det så er sagt, så er det ikke et dyr man bliver bange for som modstanderhold, eller man kan bygge klubbens branding op omkring. Ikke som eksempelvis en løve eller som ulve, der jager i flok. De ”æder”, i overført betydning, zebraen!

Vores forslag

Når man på et tidspunkt begynder at arbejde med klubbens DNA, så skal man finde en maskot, som signalerer og udstråler noget andet end en Zebra.

DEN RØDE TRÅD

Bestyrelsen skal finde frem til klubbens DNA. De skal finde frem til de ønsker, visioner og vilde drømme, man har til fremtidens EFB. De skal turde sige, at de tanker vi gør os nu, det er de tanker, der skal karakterisere EFB om 10, 20, 30 år. De ting man vælger at gøre, skal gennemsyre hele klubben, så alle ved, hvad klubbens visioner og målsætning er. Det skal kommunikeres at holdlederen, massøren, de frivillige, vagterne, spillerne, trænerne, bolddrengene- og boldpigerne, administrationspersonalet, sponsorerne, ja, ALLE er vigtige for at nå klubbens mål og forblive der.

Tanker på vegne af tre mangeårige EFB fans:

Lars Kongsbak, tandtekniker, fan gennem 50 år.

EFB-sponsor gennem 25 år, amatørfodboldspiller, basketballspiller, golfspiller og karatekæmper.

Søren Bøjgaard, lektor, fan gennem 20 år.

amatørfodboldspiller, amatørfodboldtræner (med i bestyrelsen i Herning Fremad i den spæde start, da Herning Fremad og Ikast FS startede de fusionsplaner, der resulterede i FC Midtjylland).

Jesper Holm, kreativ chef, fan gennem 25 år.

Amatørfodboldspiller, basketballspiller, tennisspiller, golfspiller og karatekæmper.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce