Annonce
Ugeavisen Esbjerg

7,5 milliarder dyrt Esbjerg-anlæg skal sikre fremtidens energi

- Vi vil producere langt mere grøn el i fremtiden. Et af problemerne med havvind er, at nogle gange blæser det, andre gange gør det ikke, så vi har behov for at lagre energien, og det at gøre det i en ny energiform er et meget stort skridt fremad, sagde energi- og klimaminister Dan Jørgensen, der på billedet  besøgte Esbjerg Havn med sine partifæller Jakob Lykke og Anders Kronborg. Foto: RedStar
I fremtiden skal vind fra Nordsøen forvandles til grøn kunstgødning og brændstof, når et 7,5 milliarder dyrt power to X-anlæg i 2026 står færdigt i Esbjerg. Hvor det skal bygges er usikkert, men det bliver ikke på Esbjerg Havn.

Grøn omstilling: Fremtiden er kommet meget tættere på Esbjerg. I 2026 skal et nyt såkaldt power to X-anlæg (ptx) stå færdigt i byen, og udover at det kan omdanne den grønne energi fra Nordsøen til ammoniak, kan det levere varme til en tredjedel af Din Forsynings kunder.

- Det lyder jo næsten som science fiction, at vi nu snart er i en situation, hvor vi kan omdanne vinden på Nordsøen til brændstof, vi kan putte på skibe. Heldigvis er det ikke science fiction men bare – sagt med et gran salt – science, sagde energi- og klimaminister Dan Jørgensen ved et pressemøde tirsdag morgen.

Esbjerg Kommune var vært for det virtuelle pressemøde sammen med Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). CIP er også dem, der har store planer om at lave den kommende energiø i Nordsøen, men inden da vil de altså bygge Europas største power to X-anlæg i Esbjerg.

Annonce

- Her har man de fysiske rammer og de aktører, der vil kunne få det realiseret. Vi har de store kabler, der bringer strøm fra havvindmøllerne til vestkysten, vi har en handlekraftig og visionær by med et forsyningsselskab, der vil kunne bruge overskudsvarmen fra anlægget, og vi har en af Europas mest professionelle havne med gode udskibnings- og adgangsforhold, sagde Christian Skakkebæk, senior partner i CIP, og henviste til, at der allerede er aftaler med en række erhvervsgiganter som Mærsk, Arla, DLG og DFDS i forhold til afsætningen af ammoniakproduktionen.

Og så roste han regeringen for at sætte klimadagsordenen højt.


Regeringen vil være et grønt foregangsland, og vi vil være en grøn foregangskommune. Projekter som dette er med til at gøre rejsen nemmere. Og der er selvfølgelig ikke noget, der er så stort som Europas største power to x-anlæg, der i et hug kan fjerne 1,5 millioner ton co2.

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune


Netop regeringen kommer til at spille en afgørende rolle, når det nye ptx-anlæg skal blive til virkelighed, for selvom Dan Jørgensen udtrykte sin opbakning til projektet, så mangler regeringen at lægge en plan for området, hvor der blandt andet skal kigges på tarifferne på den grønne strøm, hvis et ptx-anlæg skal give mening rent økonomisk.

- Vi kommer fra regeringens side til at lave en strategi for den fremtidige udvikling af power to X, sagde Dan Jørgensen og lovede, at den strategi vil være færdig inden årets udgang.

Ikke på havnen

I Esbjerg blev havnen flere gange nævnt på tirsdagens pressemøde, men det bliver ikke Esbjerg Havn, der skal lægge jord til det kommende ptx-anlæg.

- Det kommer ikke til at ligge på havnen. I de størrelsesordener vil alene arealkravet lægge beslag på for mange kvadratmeter, men der skal etableres udskibning, sagde Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen og fortalte, at han på et møde med flere af havnens virksomheder var blevet mødt af bekymring i forhold til, om et ptx-anlæg ville lægge begrænsninger på den øvrige havneaktivitet.

- Der forsikrede jeg også, at et anlæg ikke kom til at ligge på havnen, forklarede  Jesper Frost Rasmussen.

Spørgsmålet er, hvor der så er plads til et power to x-anlæg og de sprængfarlige produkter, det skal producere?

- Det er Måde/Velbæk-området, hvor der er et potentiale til at finde en placering tilpas langt fra beboelse. Placeringen af det konkrete anlæg er ikke på plads. Men det er en hel normal sikkerhedsprocedure, og det er forholdsvis uproblematisk at finde en placering, sagde borgmesteren, der også glæder sig over udsigten til 100-150 nye permanente jobs og den øgede beskæftigelse, anlæggelsen af ptx-anlægget vil skabe.

Også på Christiansborg har nyheden vakt lokal begejstring.

- Det her er igen en positiv dag. Det viser, at der er jobs, beskæftigelse og optimisme i den grønne omstilling. Selvom det ikke bliver bygget i morgen, cementerer det vores rolle og området, der har førertrøjen for den grønne energi. Esbjerg er altså hele nordens port mod vest, når vi snakker grøn omstilling og infrastruktur, sagde MF’er Anders Kronborg.

Power to X

I dag bruger landbruget kunstgødning, der primært produceres af naturgas. Det kommende ptx-anlæg i Esbjerg vil kunne erstatte hele det danske landbrugs forbrug af kunstgødning med grøn ammoniak.

Det vil kunne spare sammenlagt 1,5 millioner tons co2.

Det kan producere 600.000 tons ammoniak til landbruget ...

... og samtidig 50.000 tons ammoniak til skibsfart, mens det leverer varmen til en tredjedel af Din Forsynings kunder.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

S åbner døren på klem for Headspace

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Ikke ligefrem den stærkeste beslutning

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Jura kommer tidligst til Esbjerg efter sommeren 2023

Ugeavisen Bramming

LA-spids: - Vi skal selv tage større ansvar

Ugeavisen Bramming

Musik og debat om Højskolesangbogen

Ugeavisen Esbjerg

De unges klimafrygt blev hørt

Ugeavisen Esbjerg

SVS ansætter ny klinisk lektor i blodpropsygdomme

Ugeavisen Esbjerg

Blue Water på opkøb i Canada

Ugeavisen Esbjerg

Fantasyfestival for fulde huse

Ugeavisen Esbjerg

Politikerne drejer nøglen om hos Headspace i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Lørdag rammes Fanø af et kritisk olieudslip

Ugeavisen Esbjerg

Folketingets Præsidium fik meget med hjem

Ugeavisen Esbjerg

Enorm energi: Nu er de trætte, men tilfredse

Ugeavisen Esbjerg

Byhistorisk Arkiv ikke en del af budgetaftalen

Ugeavisen Esbjerg

Blod-is og marcipanæbler

Ugeavisen Esbjerg

Tre ildsjæle svedte bravt i kampen mod Sclerose

Ugeavisen Esbjerg

Skolemesterturnering med 223 hold

Ugeavisen Esbjerg

Hårdt ramt familie donerer 100.000 til kamp for de sygeste

Ugeavisen Esbjerg

20 års jubilæum i de franske alper

Ugeavisen Esbjerg

Så er det finaletid på Granly Speedway Arena

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg Havn - tegning og akvarel

Ugeavisen Esbjerg

200.000 kroner til Recovery Bulls

Ugeavisen Esbjerg

Nye pædagogiske assistenter

Annonce