Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Arkivchef: Ugeavisen har altid givet taletid til de svageste grupper

Jørgen Dieckmann Rasmussen har oplevet det meste af ugeavisens historie i Esbjerg. Arkivfoto: Tue Sørensen
Jørgen Dieckmann Rasmussen, arkivchef hos Esbjerg Byhistoriske Arkiv, ser tilbage på 50 år med ugeavis i Esbjerg.

Historie: Der er sagt meget om byens ugeavis gennem de sidste 50 år, men der er uden tvivl skrevet endnu mere.

50 år med ord og spalter i kilometervis er det blevet til, og selvom arkivchef Jørgen Dieckmann Rasmussen ikke ”har været med” i alle årene, så har han et meget godt billede af, hvad byens ugeavis har været for en størrelse gennem det halve århundrede, der nu er gået.

- Avisen er som udgangspunkt funderet på den socialdemokratiske presse i Esbjerg og naturligvis også med et helt lokalt udgangspunkt, forklarer Jørgen Dieckmann Rasmussen.

Annonce

Han forklarer, at avisen hurtigt fik et solidt fundament at stå på, da avisens redaktører og medarbejdere ofte havde et meget stort personkendskab, ligesom det blev ganske afgørende for avisens indtjening, at den hurtigt fik godt fat i ejendomsmarkedet med både annoncer og boligstof.

- Det kan jo synes en smule paradoksalt, at det var fra ejendomsmarkedet, at A-pressen får alvor fik vind i sejlene, når det nu var en avis funderet på arbejderbevægelsen, det sociale og så videre. Men sådan er det nogle gange, og boligmarkedet har altid haft folkets interesse, så det var der ikke mange, der satte spørgsmålstegn ved, fortæller Jørgen Dieckmann Rasmussen, der faktisk selv fik avisen sendt til København i 80’erne, da han var blevet ansat på Byhistorisk Arkiv.

- Ja, det var den vej igennem, jeg fandt min første bolig i Esbjerg, ler chefarkivaren.

En stemme til de svage

Jørgen Dieckmann Rasmussen betegner Ugeavisen Esbjerg som en ganske betydningsfuld aktør i det esbjergensiske mediebillede gennem de sidste 50 år.

Jeg synes ofte, man har set avisen give taletid til nogle af de svageste grupper, som normalt ikke får meget spalteplads. Det gælder blandt andet socialt og psykisk udsatte.

Jørgen Dieckmann Rasmussen

Han forklarer, at skiftende redaktører og journalister gennem tiderne alle dage har stået vagt om, at avisen skulle bygges op om ordentlig, god og kritisk journalistik, hvilket ifølge Dieckmann på mange måder har adskilt avisen fra andre ugeaviser.

- Det er min klare opfattelse, at mange borger i og omkring Esbjerg har set – og ser – Ugeavisen Esbjerg som et dagblad, der kommer én gang om ugen, forklarer Jørgen Dieckmann Rasmussen og peger i nyere tid på blandt andet Me-sagen, indsatsen for ofrene fra 24. februar 1940, hvor en tysk minestrygersejlede fire Esbjerg-kuttere i sænk samt de tragiske børnesager fra Fanø som eksempler på artikelserier, man ofte ikke finder i mere traditionelle ugeaviser.

Jørgen Dieckmann Rasmussen forklarer endvidere, at Ugeavisen Esbjerg altid er blevet opfattet som en avis, der tog sit sociale udgangspunkt alvorligt.

- Jeg synes ofte, man har set avisen give taletid til nogle af de svageste grupper, som normalt ikke får meget spalteplads. Det gælder blandt andet socialt og psykisk udsatte, forklarer Jørgen Dieckmann Rasmussen, der også selv ser tilbage på mange års godt samarbejde med Ugeavisen Esbjerg.

- Vi har blandt andet fået pressefotograf Tonny Sørensens store arkiv, ligesom vi har fået mange andre pressehistoriske ting fra avisen ind gennem årene. Faktisk var Esbjerg Ugeavis også med til at grundlægge Esbjerg-kalenderen, som vi udgiver i dag. De første to-tre år – midt 1980’erne – stod Esbjerg Ugeavis for udgivelsen. Og som jeg husker det, ophørte det kun, fordi medarbejderen på avisen, der stod for det, blev sagt op eller fik andet job. Det skete samtidig med, vi skulle flytte fra Teglværksgade til Torvegade, og der var ikke kræfter til både flytning og udgivelse af kalender. Først efter ”genåbningen” blev kalenderudgivelsen taget op igen og så i arkivets regi, siger Dieckmann Rasmussen, som også fremhæver Årets Esbjergenser som en af de Ugeavis-ting, der virkelig står respekt om i Esbjerg.


Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hele Danmark kommer til at kigge på Esbjerg i morgen: TV-vært bange for hosteanfald

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

- I dansk lærer jeg at formidle noget

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

- Jeg kan godt lide at matematik er facts

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

- Jeg synes Kalmarunionen er virkelig spændende

Ugeavisen Esbjerg

Tretten Da Vinci-elever er videre i DM i skolefag

Ugeavisen Esbjerg

Før transfervinduet smækker i: Direktøren vil have fysik og rutine til midtbanen

Ugeavisen Esbjerg

Der er vaccinehjælp at hente: Jørgen fik sit tredje stik

Ugeavisen Esbjerg

Rekord: Esbjerg-virksomheder runder en million kroner til Danmarks Indsamling

Ugeavisen Esbjerg

Så går Theodors tid godt med det

Ugeavisen Esbjerg

Hjælp til det nye MitID

Ugeavisen Esbjerg

Opråb: Lad nu de butiksansatte trække vejret igen

Ugeavisen Esbjerg

Ansatte lider under værnemidler: Hovedpine, varm ånde og uren hud

Ugeavisen Esbjerg

Hus uden gavl i Østergade skal genopbygges

Ugeavisen Esbjerg

Ingen gider være den, der aldrig kom væk fra Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Jesper Jensen: - Vi er mange om succesen

Annonce