Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Bomben Bomholt

Julius Bomholt var alle sine år meget optaget af, at folk skulle gøres nysgerrige. En idé og tanke, som jeg selv forsøger at bruge i mit politiske virke i dag, siger Anders Kronborg. Foto: Tue Sørensen
Biografien om Julius Bomholt, socialdemokratisk politiker og forfatter, der var en af det 20. århundredes helt store politiske skikkelser, ramte tirsdag boghandlernes hylder. En markant lokal personlighed, der nu endelig har fået sin helt egen biografi.

Nyudgivelse: Den socialdemokratiske politiker og forfatter Julius Bomholt var en af det 20. århundredes helt store politiske skikkelser. Eller som de unge formentlig ville sige i dag: Han var the bomb.

Han var i årtier den drivende kraft i formuleringen af sit partis kulturpolitik og blev i 1961 Danmarks første kulturminister. Og så var han så meget andet også i sit liv og virke.

Tirsdag udkom mammut-værket, "Julius Bomholt - Fra idé til handling", om den markante mand og politiker, hvor vi blandt andet kan læse om opvæksten i et arbejderhjem i Silkeborg, hvor han senere blev teolog. Vi følger ham fra højskoletiden i Esbjerg over årene som esbjergensisk byrådspolitiker og folketingsmand.

Annonce

Vi møder ham som radiorådsformand under besættelsens svære år, to gange som formand for Folketinget og i knap ti år en meget aktiv undervisnings-, social- og kulturminister. Altid kredsende om, hvordan et fællesskab bygges og altid med det grundlæggende synspunkt, at livsidéen skal omsættes til handling.

- Julius Bomholt er simpelthen pensum for enhver socialdemokrat, og når man, som jeg, kommer fra denne egn, så kommer man bare slet ikke uden om ham, smiler Esbjerg og Fanøs socialdemokratiske folketingsmedlem Anders Kronborg, der indrømmer, at han altid har haft et blødt punkt for Bomholt.

- Foruden at sidde 39 år i Folketinget, så havde en han en arbejdsiver, der kan gøre enhver forpustet. Han var ingen stor talknuser, men han var ekstrem visionær, hvilket jeg beundrer ham for. Han var om manden, der mente, at den øgede velstand vi oplevede i efterkrigstiden, den skulle bruges på blandt andet en større åndelighed i velfærdssamfundet. Det kan jeg enormt godt lide, siger Anders Kronborg, der i sin tid som udvalgsformand blandt andet gjorde et ihærdigt arbejde for at få skabt Bomholts Plads på den lille hyggelige plet på hjørnet af Stormgade og Strandbygade, hvor Julius Bomholts buste også blev flyttet hen fra de tidligere højskole-arealer.

Halvandet års arbejde

Efter mere end halvandet års intensivt arbejde har professor Jørn Henrik Petersen nu sat det sidste punktum, og den stort anlagte biografi på over 600 sider kunne fra tirsdag morgen findes på boghandlernes hylder.

Det er en bog med mange lokale aftryk – især fra Esbjerg og Fanø. Bomholt havde sin politiske opvækst i Esbjerg, hvor han både var højskoleforstander, medlem af byrådet og folketingsmedlem. Og selvom en stor del af hans politiske karriere naturligt nok fik København og Christiansborg som omdrejningspunkter, så slap han aldrig sin nære tilknytning til vestkysten, hvor han blandt andet havde statsminister Thorvald Stauning med for at besigtige Esbjerg Havn.

Den socialdemokratiske politiker og forfatter Julius Bomholt var en af det 20. århundredes helt store politiske skikkelser. Han var i årtier den drivende kraft i formuleringen af sit partis kulturpolitik og blev i 1961 Danmarks første kulturminister. I Jørn Henrik Petersens velresearchede biografi kommer vi helt tæt på Bomholts liv og virke. Foto: Presse

Ikke mindst Fanø - og især Sønderho - fik han et nært forhold til, som tog afsæt i det smukke gamle stråtækte hus, han købte. Her tilbragte han mange somre, og flyttede til sidst fast til byen, hvor han døde i 1969 og i dag ligger begravet.

Julius Bomholt har efterladt sig omkring 65 hyldemeter arkivalier, og Jørn Henrik Petersen har haft mod på og energi til at gå det hele igennem. Hvert et blad er blevet vendt og læst.

Arkivchef Jørgen Dieckmann Rasmussen

Ved sin død testamenterede han huset til Esbjerg Kommune med den betingelse, at det skulle anvendes som ophold for en nordisk forfatter, der her kunne finde ro og hente inspiration. Huset bestyres i dag af en fond under navnet Digterhjemmet, og mere end 50 forfattere har siden haft ophold i huset, der er en markant del af bybilledet.

-I Fondens bestyrelse har det i rigtig mange år været et stort ønske, at der blev skrevet en bog om denne en af det 20. århundredes helt store politiske skikkelse, og den drivende kraft i formuleringen af sit partis kulturpolitik. Og vi syntes faktisk, at det hastede. Ikke mindst når vi oplevede, at nye forfattere i huset spurgte, hvem denne Bomholt egentlig var, fortæller fondens formand Kurt Bjørndal og tilføjer:

- Derfor glædede det os meget, at det tidligere bestyrelsesmedlem Jens Smærup Sørensen fik kontakt til professor Jørn Henrik Petersen, der påtog sig denne kæmpemæssige opgave.

Annonce

65 hyldemeter arkivalier

Jørn Henrik Petersen blev installeret i en lejlighed i Esbjerg, hvor han arbejdede sig gennem Bomholts enorme arkiv. Siden tog han ophold i Digterhjemmet, hvor han dels opsøgte lokale kilder, dels fik skrevet bogen færdig og redigeret den med mange spændende illustrationer.

Jørgen Dieckmann Rasmussen, arkivchef ved Esbjerg Byhistorisk Arkiv, fortæller, at han og kollegerne har ydet konkret vejledning til forfatteren undervejs i forløbet, men først og fremmest har de sørget for, at Jørn Henrik har haft adgang til læsesalen i mange, mange timer.

- Julius Bomholt har efterladt sig omkring 65 hyldemeter arkivalier, og Jørn Henrik Petersen har haft mod på og energi til at gå det hele igennem. Hvert et blad er blevet vendt og læst. Det har skullet suppleres med andre arkivfonds i arkivet og ikke mindst kombineres med relevante fotografier fra arkivet. Derudover har vi sørget for introduktion til arkivets mange digitale tilbud som byrådets forhandlinger, begravelsesprotokoller og lignende, siger Jørgen Dieckmann Rasmussen.

Den lokale arkivchef fortæller desuden, at en overraskende udløber blev, at arkivets frivillige og brugere også kom forbi Jørn Henrik Petersens plads på læsesalen og kunne supplere med oplysninger og/eller anekdoter.

- En dame fortalte for eksempel, at hun som ansat i Centralmagasinet på Torvet havde haft Bomholt som kunde, og han ville betale sit køb med en check. Hun havde ikke bemyndigelse til at modtage så store checks og måtte derfor sige, at hun desværre ikke kunne hjælpe ham. "Ved De da ikke, hvem jeg er?", lød det så brysk fra ham, men hun måtte blot indrømme, at det gjorde hun ikke, fortæller Jørgen Dieckmann Rasmussen til Ugeavisen Esbjerg og tilføjer:

- På den måde er der måske kommet andre sider af hovedpersonen frem, end hvis kun de skriftlige kilder havde været grundlaget for bogen.

Der er for øjeblikket tale om flere lokale måder i både Esbjerg og på Fanø, hvorpå man vil fejre udgivelsen. Endnu er der intet helt fastlagt. I mellemtiden må vi så kaste os over bogen, der er er intet mindre end en bombe af en biografi.

Bomholt var garant for en vigtig og væsentlig åndsfrihed i den demokratiske samtale, synes jeg.

Folketingsmedlem Anders Kronborg

Jørn Henrik Petersen

Jørn Henrik Petersen, f. 1944, er uddannet økonom og har en doktorgrad i historie (dr.phil. 1985).

I 1974 blev han professor i socialvidenskab, og indtil 2018 var han ansat ved Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet, og leder af Center for Velfærdsstatsforskning.

Hans vidtrækkende forfatterskab omfatter bl.a. Dansk Velfærdshistorie (6 bd., 2010-2014), hvor han var hovedredaktør og hovedskribent, og 2016-2018 tre monografier om Martin Luther og hans betydning for samfundsudviklingen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

LA-spids: - Vi skal selv tage større ansvar

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Musik og debat om Højskolesangbogen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

De unges klimafrygt blev hørt

Ugeavisen Esbjerg

SVS ansætter ny klinisk lektor i blodpropsygdomme

Ugeavisen Esbjerg

Blue Water på opkøb i Canada

Ugeavisen Esbjerg

Fantasyfestival for fulde huse

Ugeavisen Esbjerg

Politikerne drejer nøglen om hos Headspace i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Lørdag rammes Fanø af et kritisk olieudslip

Ugeavisen Esbjerg

Folketingets Præsidium fik meget med hjem

Ugeavisen Esbjerg

Enorm energi: Nu er de trætte, men tilfredse

Ugeavisen Esbjerg

Byhistorisk Arkiv ikke en del af budgetaftalen

Ugeavisen Esbjerg

Blod-is og marcipanæbler

Ugeavisen Esbjerg

Tre ildsjæle svedte bravt i kampen mod Sclerose

Ugeavisen Esbjerg

Skolemesterturnering med 223 hold

Ugeavisen Esbjerg

Hårdt ramt familie donerer 100.000 til kamp for de sygeste

Ugeavisen Esbjerg

20 års jubilæum i de franske alper

Ugeavisen Esbjerg

Så er det finaletid på Granly Speedway Arena

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg Havn - tegning og akvarel

Ugeavisen Esbjerg

200.000 kroner til Recovery Bulls

Ugeavisen Esbjerg

Nye pædagogiske assistenter

Ugeavisen Esbjerg

ETAC løbet med Ombold blev kæmpe succes

Ugeavisen Esbjerg

Datter af en alkoholiker

Ugeavisen Esbjerg

Virkeligheden overhaler fantasien

Annonce