Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Bryllup i førsteudgaven

At Jette og Gunnar Hansen blev gift var både af kærlighed men også af nødvendighed. Jette skulle være gift for at kunne leje lejligheden i Strandbygade. Foto: Niels Husted
For 50 år siden udkom Esbjerg Ugeavis første gang, og Jette og Gunnar havde deres bryllupsfoto i den første udgave. De to ting er der kommet masser af journalistik - og tre børn ud af.

50 år: På side 19 i Esbjerg Ugeavis, 1. årgang, torsdag den 18. november 1971 står Gunnar med Jette under armen i sort/hvid. Hun er iført sin svigerindes brudekjole, og sløret havde hun lånt af en veninde. Gunnars smoking var lejet til anledningen. Den 13. november 1971 blev kontorassistent Jette Guul, datter af sadelmager O. Guul, Esbjerg og murer Gunnar Hansen, søn af fru Anna Hansen, Esbjerg, gift i Treenighedskirken. Der var 50 gæster med til bryllupsfesten i festsalen på Godthåbs Allé, og de fik suppe til forret og flæskesteg til hovedret.

- Der har været suppe, steg og is til alle vores fester, siger Jette.

- Det får man jo aldrig mere, svarer Gunnar.

Annonce

Det har været gode 50 år. Med mange grin. Gunnar er forfærdelig. Han har en sort humor, som ingen kan forstå.

Jette Hansen

Det er i morgen præcis 50 år siden, at bryllupsbilledet blev bragt i den allerførste udgave af den ugeavis, som i dag – efter fusionen mellem Esbjerg Ugeavis og Esbjerg Onsdag i 2001 - hedder Ugeavisen Esbjerg. Det er tusindvis af historier - og i Jette og Gunnars tilfælde tre børn, fem børnebørn og to bonusbørnebørn siden.

Sådan så de ud, nygifte Jette og Gunnar Hansen, i førsteudgaven af Esbjerg Ugeavis.

Det var den dag, man i Esbjerg Ugeavis med meget små typer på de i alt 24 siders avis blandt andet kunne læse, at opklaringen af mordet på den 15-årige Lily fra Kjersing var gået i hårdknude, om rejsegildet på Esbjerg Gymnasiums første afsnit, om den store interesse for byggegrunde til 40 nye enfamilies huse i Kvaglund og at Esbjerg Ugeavis den 18. november var trykt i 28.000 eksemplarer, som avisens næsten 100 bude skulle ud med. Man kunne også se annoncer for målhabitter, reparation af piber, væg-til-væg-tæpper, engelske angorahatte til 34,50 kroner hos Modesalonen og fine langskaftede støvler hos AHA Sko til 69,50 kroner som ”smart ville understrege hotpants, minikorte skørter og nederdele med frække slidser”. Man kunne også konstatere, at ESA Bio viste ”Den forsvundne fuldmægtig” med Karl Stegger og Bodil Kjer efter Hans Scherfigs roman.

Mor besvimede

At Jette og Gunnar blev gift var både af kærlighed og nødvendighed. De var tyve år og begge nyudlærte, og for at Jette kunne få lov til at leje lejligheden i Strandbygade, en tre-værelses til 201 kroner og 16 øre i husleje om måneden, skulle hun være gift. Da Jette fortalte sin mor, at hun ville giftes med Gunnar, besvimede moderen.

- Men hun fik den svigersøn, hun gerne ville have. Alle de andre duede ikke, griner Jette.

Jette og Gunnar mødte hinanden ved Dahlgårds Tivoli på Smørstikkervej. De var 16 år. Jette var med en veninde dernede og stod og kiggede på radiobilerne. Da de ville gå, snublede de. Gunnar og en kammerat fra knallertslænget havde bundet deres snørebånd sammen.

De blev lidt kærester og siden bare kammerater, og Jette blev også forlovet med en anden fyr. Det gik ikke, og Jette og Gunnar blev kærester igen, og i 1971 blev de så gift. Men det var små kår for de to ny-uddannede tyve-årige.

- Da vi havde været gift et par år, måtte vi vælge mellem enten barn eller byggegrund. Vi kiggede på grunde i Gjesing og Kvaglund, men valgte Kvaglund. Da vi have købt grunden, fik vi at vide, at jeg ventede Kim. Vi kunne ikke låne penge til at købe grunden i Gunnars bank, vi havde jo ikke en krone, men i min bank fik vi lov til at låne 210.000 kroner – med 25 procent i rente. For 210.000 kroner købte vi grund, byggede hus og holdt rejsegilde. 150 kvadratmeter og 32 kvadratmeter muret garage, fortæller Jette.

Annonce

Brug for fred fra Gunnar

Det var dengang, der var bilfrie søndage på grund af oliekrisen, så hver søndag gik parret med Kim i barnevognen hjem til Jettes forældre og cyklede derfra videre til Kvaglund, hvor Gunnar kunne mure på huset. Han arbejdede som murer frem til 1988, hvor han blev ansat hos Triple Nine som sugelodser, indtil han i 2008 gik på førtidspension. Jette var udlært på kontor hos folkevognsforhandleren Laurids Hansen, arbejdede der et år efter endt uddannelse, var på kontor hos Jutland Trading i otte år, hos AP Radiotelefon i 21 år, indtil de blev opkøbt af Sonofon, og Jette blev siden arbejdsløs. Hun tog seks ugers skole på handelsskolen, stod bagefter med tre jobtilbud, men tog jobbet hos smedefirmaet Shape-Tech – nu Rattay – hvor hun har været i ti år, indtil hun gik på pension. En dag i ugen laver hun bogføring og fakturering for Tømrer/Snedkerfirmaet Søren Lange ApS

- Så er Gunnar fri for mig, og jeg er fri for Gunnar. Jeg har mere brug for at have lidt fred og være mig selv nu. Gunnar har ikke rigtig nogen fritidsinteresser, og han hører radio eller ser tv, fra han står op, til han går i seng. Nyheder og dyreudsendelser. Men jeg har da lært ham at se Badehotellet, griner Jette.

Annonce

Musikken skal være live

Så ofte som muligt tager guldbrudeparret over i deres sommerhus på Fanø, og de har rejst rigtig meget. På krydstogt ved De Vestindiske Øer, safari i Afrika og solferie i Grækenland. De senere år er de taget til Tenerife, hvor de lejer en el-knallert, som de begge kan sidde på, og så Jettes dårlige hofte bliver skånet.

- Det har været gode 50 år. Med mange grin. Gunnar er forfærdelig. Han har en sort humor, som ingen kan forstå, siger Jette.

I morgen holder Jette og Gunnar Hansen guldbryllup, og der er morgenmad klokken 9. Klokken 17 holdes festen. De bookede allerede Skads Forsamlingshus for 7-10 år siden og musikeren for otte år siden. Dansktop-musik, ligesom Jette og Gunnar kan lide det. Der er inviteret 68, men Jette og Gunnar har fået ti afbud. ”Så du kan da komme med?”, foreslår Gunner dagen før festen. De skal have tarteletter til forret, flæskesteg til hovedret og som afslutning isdessert.

- Alt, hvad vi har kunnet holde af fester, det holder vi. Og altid med levende musik. Ellers er det ikke en fest, siger Jette.

- Så er det øl-tid, det er en tradition, vi har fået som pensionister, afbryder Gunnar.

Klokken er 10.30. Selvfølgelig er det øl-tid.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Wienecke og vennerne indtog Royal Arena

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hverdagen sat til vægs

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

UC Syd fyrer 13 efter millionbesparelse

Ugeavisen Esbjerg

Billige bøger i arkivet

Ugeavisen Esbjerg

En nisse kom sejlende

Ugeavisen Esbjerg

Annbritt er landet på fødderne

Ugeavisen Esbjerg

Så er der baaaaasss

Ugeavisen Esbjerg

Jazzfestival i Esbjerg med store og små koncerter

Ugeavisen Esbjerg

Hvad skyldes blodpropper i hjernen hos type 2 diabetikere?

Ugeavisen Esbjerg

Da Esbjerg blev orange

Ugeavisen Esbjerg

Flot titel til Bjarne Nielsen i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Black Friday i city kunne have været bedre besøgt

Ugeavisen Esbjerg

Keld og Hilda og Baileys til kaffen

Ugeavisen Esbjerg

Lykke om ballade i S: Jeg forstår deres skuffelse

Ugeavisen Esbjerg

Nyt brætspil: Nu kan du købe Rundkørslen, Havkatten og Tobakken

Ugeavisen Esbjerg

DI vil give staten nødbremse mod boligbyggeri på havne

Ugeavisen Esbjerg

Statsminister: Esbjerg er en oplagt placering for en klimaerhvervsskole

Ugeavisen Esbjerg

Rød bloks drømme faldt til jorden med et brag

Ugeavisen Esbjerg

Voxpop: Hvad skal det nye byråd i gang med?

Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Annonce