Annonce
Ugeavisen Esbjerg

I seks år har de omdannet Kongensgade: Mød SJAKKET

Lige om lidt lægger fem mænd, sjakket fra Stürup, deres sidste sten i Kongensgade. De har lagt knap en million siden den første i 2014. Mød Allan, Lars, Goran, Kim og John. Foto: Tue Sørensen
I seks år har de arbejdet på og i gaden. De har lagt knap én million sten, og i næste uge lægger de den sidste. Mød sjakket, der har forandret Kongensgade.
Annonce

Allan Lenschow, 44 år, Esbjerg, brolægger med ansvar for ”bølgerne” og logistik:

- I marts 2015 fik vi tegningerne, og en måned efter var vi i gang. Nu har vi snart lagt knap en million sten,

- For ti år siden, da jeg var udlært som brolægger (Allan var den eneste i Esbjerg, der fik bronzemedalje til svendeprøven, red.), lavede vi indgangen til Hotel Britannia, og det havde jeg min mor oppe at se. Dengang sagde jeg, tænk hvis jeg engang skulle lave gågaden. Og nu har vi lavet den.

- Jeg kommer ikke til at lave noget større. Det er virkelig stort. Det er jo min by.

- Det har været et stort logistisk arbejde. Vi skal have styr på 42 forskellige slags sten. Det hårdeste har været at arbejde mellem alle de mennesker, at køre geden med tyskere og 40 hunde rundt omkring sig. Vi har jo ingen plads, det er presset det hele. Men det har også været det sjove ved opgaven, alle de lokale der har fulgt med i arbejdet og al opmærksomheden.

Bonusinfo: Plukker svampe i sin fritid, har engang fanget en stør på knap 40 kilo, har spillet vandpolo i syv år, har set Jurassic Park-filmene ti gange med sin datter, er faglig aktiv i 3F, har været tillidsmand i ti år, er to meter høj.

Allan Lenschow, 44 år, Esbjerg, brolægger med ansvar for ”bølgerne” og logistik. Foto: Tue Sørensen

John Oldager, 59 år, brolægger, bor på værelse i Esbjerg men har gård på Als, som han tager ned til 2-3 gange om ugen:

- Til næste år er det 40 år siden, jeg startede som brolægger, (John fra Als fik ligesom Allan en bronzemedalje ved svendeprøven, red.). Dengang var vi to mand om at løfte en kantsten på 360 kilo, og jeg flyttede alene fortovsfliser, der vejede seks kilo mere end mig selv. Jeg kunne lægge 57 kvadratmeter chaussesten på en dag. Vi tog jo bare fat.

- Jeg har èn gang haft rigtig ondt i ryggen, men jeg har fået en stor kropsbevidsthed. Jeg er nødt til hele tiden at være bevidst om min krop, og hvordan jeg bruger den i hvert løft. Ellers går det galt.

- Det sjoveste ved opgaven med Kongensgade har været forskelligheden. At der er et mønster og farveskift. Og forbandtet, det er et vildt forbandt. Puslespillet har været det sjoveste.

- Jeg kunne ikke tænke mig at lave et års arbejde med 30x30 fliser. Og så har det været sjovt med alle de mennesker, man møder og ser på en arbejdsdag.

Bonusinfo: Er vild med science fiction både i film og bøger, spiller computerspil – gerne Tomb Raider, er lystfisker, har dyrket kung fu i otte år, bruger 6.000-7.000 kalorier på en arbejdsdag, så han spiser meget, kan spise en hel kasse Magnum-is på vej hjem fra arbejde.

John Oldager, 59 år, brolægger, bor på værelse i Esbjerg men har gård på Als, som han tager ned til 2-3 gange om ugen. Foto: Tue Sørensen

Goran Ivanisevic, 32 år, Esbjerg, er ham, der hele tiden sørger for, at der er sten klar til brolæggerne. Er med egne ord ”patronen i printeren”:

- Jeg er faktisk uddannet bygningsingeniør, men har haft svært ved at finde arbejde i byggebranchen. Det her har været en indgang til branchen, og det har været så fedt at være med på projektet.

- Vi har et utrolig godt sammenhold i vores lille sjak, og alle ved, hvad hinanden gør og skal gøre. Og så er det jo en fed lokation at arbejde på. Vi møder en masse mennesker, som roser os for vores arbejde.

- Jeg har altid haft en drøm om at bygge noget i Esbjerg, min by, som vil blive husket. Et minde. Jeg havde jo egentlig tænkt, det skulle være som bygningsingeniør, men nu er det så blevet på denne måde, og jeg er bare vildt stolt over at have været med til det.

- Jeg fik hjertebanken, da vi nåede det sidste stykke ned til Stormgade med sidebelægningen. Og selv om jeg glæder mig til at være færdig, så bliver det også vemodigt, når vi lægger den sidste sten. Jeg kan ikke udelukke, at jeg ikke bliver lidt rørt dér.

Bonusinfo: Er mangeårig håndboldspiller hos IF92, hvor han som stregspiller og med sine godt to meter udgør en trussel for ethvert forsvar. Har sammen med en flok venner en klub, hvor de mødes for at spille brætspil. Dog ikke ludo.

Goran Ivanisevic, 32 år, Esbjerg, er ham, der hele tiden sørger for, at der er sten klar til brolæggerne. Er med egne ord ”patronen i printeren”. Foto: Tue Sørensen

Lars Laugesen, 55 år, kom til Esbjerg som 18-årig, er ham, der gør klar, retter af, laver bund, vandrender, låsebånd og alt muligt andet. Er sammen med Allan ham, der ”har den” i forhold til sjakket:

- Jeg har godt nok nydt det her projekt. Butiksindehaverne har været glade, og samarbejdet med dem har fungeret super. Vi har fået is, flødeboller, sodavand og alt muligt andet. En stor fornøjelse.

- Vi har nu i mange år vidst, hvad vi skulle lave hver eneste dag. Det er ikke ofte, det sker i vores branche, så det har været fedt. Det gør så også, at vi nu spørger os selv; hva’ så nu?

- Det går ikke, hvis der er én, som går og er sur. Så kan vi ikke arbejde ordentligt, så skal vi have ham op igen. Jeg synger om morgenen og er altid glad, og jeg vil gerne have, de andre også er det.

- Jeg tror ikke, folk ved, hvor stort et anlægsarbejde, det her projekt har været. Men det er altså kæmpestort, og jeg er fuld af beundring over for alle, der har været med i det. Ikke kun os fem.

- Jeg kommer til at fortælle mine børnebørn, at den her gade har bedstefar været med til at lave, for jeg er fandme stolt af det. Og jeg glæder mig til at gå turen fra Stormgade og ned til Broen, selvom det også bliver lidt vemodigt. Det har dæleme været nogle gode år.

Bonusinfo: Er inkarneret EfB fan, selvom han er fra Aalborg. Vil have orden i alt i Kongensgade-projektet, men derhjemme roder værktøjet over alt i skuret. Elsker julen og har derfor nydt belægningsarbejdet allermest, når det er foregået under julepynt i gågaden.

Lars Laugesen, 55 år, kom til Esbjerg som 18-årig, er ham, der gør klar, retter af, laver bund, vandrender, låsebånd og alt muligt andet. Er sammen med Allan ham, der ”har den” i forhold til sjakket. Foto: Tue Sørensen

Kim Mortensen, 62 år, Esbjerg, er ham, der fylder sten på ”bakken”, kører til og skralder kasserne:

- Jeg er glad for, vi har det så godt sammen i vores lille sjak. Vi kan tage pis på hinanden, og det skal der være plads til, når man arbejder så tæt sammen i flere år.

- Personligt synes jeg, det er blevet vildt flot. Især i regnvejr kan man virkelig se de tanker og ideer, der er gjort omkring, at det skal ligne en havbund. Jeg er stolt over, at vi har været i stand til at få de tanker udført i praksis.

- I det hele taget er jeg vildt beæret over at have været en del af det her arbejde. Det vil jo bestå i mange, mange år. Vi har været med til at skrive historie i Esbjerg med det.

- Jeg har virkelig nydt arbejdet, men særligt om sommeren er det bare helt fantastisk, selvom det til tider har været lidt varmt.

- Det er specielt, at vi nu er færdige. Vi er jo ikke bare kollegaer, vi er også blevet rigtig gode venner.

Bonusinfo: Har i mange år haft to guder - guitaristerne Jimi Hendrix og Johnny Winter. Kim har selv spillet guitar i mange år. Blandt andet Jimi Hendrix musik i forskellige bands.

Kim Mortensen, 62 år, Esbjerg, er ham, der fylder sten på ”bakken”, kører til og skralder kasserne. Foto: Tue Sørensen


Jeg kommer til at fortælle mine børnebørn, at den her gade har bedstefar været med til at lave, for jeg er fandme stolt af det.

Lars Laugesen


FAKTA OM PROJEKTET:

Gågaden i Esbjerg blev etableret i perioden 1979-1983.

Kongensgade er 1.023 meter lang.

Brolæggersjakket i gågaden som har arbejdet på den nye belægning i de sidste seks år. Foto: Tue Sørensen

Med renoveringen af Kongensgade bliver den til ”Borgernes gade”. Det nye udseende for Kongensgade blev skabt i en arkitektkonkurrence med fire indbudte firmaer. I september 2013 blev vinderprojektet offentliggjort.

Det var et team bestående af landskabsarkitekt Preben Skaarup, belysningsrådgiver ÅF-Hansen og Henneberg samt ingeniør Grontmij, der vandt konkurrencen om at tegne og indrette Kongensgade i Esbjerg.

Fredag den 15. august 2014 fjernede daværende borgmester Johnny Søtrup og daværende formand for Teknik & Byggeudvalget Anders Kronborg den første flise af den gamle belægning i krydset Kongensgade/Smedegade og igangsatte officielt omdannelsen af Kongensgade.

Brolæggersjakket i gågaden som har arbejdet på den nye belægning i de sidste seks år. Foto: Tue Sørensen

Til efterårsferien er Kongensgade færdig (mangler kun ledelinjen for svagtseende og blinde, som laves til sidst). Efter uge 42 laves Kronprinsensgade, som forventes færdig til december. Gaden har været sjakkets kørevej ind til gågaden og gemmes til allersidst.

Belægningen forestiller havbunden i Vadehavet. Der er tre farvezoner, som danner ribbemønstret i belægningen, en mørk i bunden af bølgeslagsmønstret, en mellemtone i ribbens skygge og en lys granit i ribbernes toppe. Hver farvezone er sammensat af tre granittyper, hvis farvetoner ligger tæt op af hinanden.

Brolæggersjakket i gågaden som har arbejdet på den nye belægning i de sidste seks år. Foto: Tue Sørensen

Der er små niveau-spring i belægningen. De er der af hensyn til afvandingsforholdene på Kongensgade og låsning af belægningen, så den ikke forrykker sig, når større biler kører på den og ved daglig brug af gaden. Der er derfor etableret låsebånd på tværs af belægningen. Mens belægningen symboliserer tidevandet og havbunden, står de nye bænke i gågaden som bølger langs havbunden. De lægivende træ-espalier med marehalm skal forestille klitter. De store gule bænke/stole er skyllet op i sidegaderne som ravklumper langs strandkanten. Adgangen til gågadeområdet begrænses i dag via nye pullerter på udvalgte steder.

I forbindelse med projektet er også sidegaderne Smedegade, Jyllandsgade og Kirkegade blevet gentænkt og renoveret. Chaussésten i belægningen er her lagt i bølgeforbandt og symboliserer dermed bølgerne fra havbunden i Kongensgade, der slår op ad sidegaderne.

Brolæggersjakket i gågaden som har arbejdet på den nye belægning i de sidste seks år. Foto: Tue Sørensen

Entreprenør på hele projektet har været Stürup a/s.

Projektet er blevet til over flere etaper i løbet af perioden. Kloakrenovering, varme og vand har DIN Forsyning taget sig af.

Fredag den 16. oktober indvies den færdige Kongensgade, og den sidste sten lægges.

Kim Mortensen, 62 år, Esbjerg, er ham, der fylder sten på ”bakken”, kører til og skralder kasserne. Foto: Tue Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Succes for frokostpop

Annonce