Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Det er faktisk en kunst at amme

Sygeplejerskerne Helle (tv) og Iben (th) ved Lotte Lambæks maleri, som nu hænger på gangen på sygehusets sengeafsnit. Foto: SVS
Kunst skal få amningen af nyfødte til at forløbe bedre og nemmere. Kunstner Lotte Lambæk har formidlet de gode råd i 100 prints, et maleri og en skulptur.
Annonce

Samarbejde: Det kan give nybagte mødre sved på panden, tårer i øjnene og mange bekymringer, hvis amningen ikke kommer i gang eller kører. For vi ved godt, at brystmælk er vigtig og godt for den lille ny.

Derfor mente sygeplejerske Helle Bolvig Christensen fra sengeafsnittet for Nyfødte og Familier på Sydvestjysk Sygehus, at der var behov for at forenkle vejledningen til de nybagte mødre, og det blev kunstner Lotte Lambæk, der skulle formidle det i form at et maleri, en skulptur og 100 prints i rammer, som nu hænger på sygehusets sengeafsnit. De fire råd, som er den nye kerne i sygehusets kommunikation til gravide og nybagte familier, er: Hud mod hud, Hyppig amning, Ha’ det godt og Hjælp hinanden.

Helle Bolvig Christensen møder nybagte familier, når de har brug for længere tid på sygehuset på grund af for tidlig fødsel, kejsersnit, problematikker i forbindelse med fødslen, ammeproblemer eller utryghed. Og hun møder de ulykkelige forældre igen, hvis der bliver brug for en genindlæggelse, hvoraf en ganske stor del hænger sammen med udfordringer med barnets ernæring. Lidt simpelt fortalt kan enklere vejledning reducere antallet af genindlæggelser ved en bedre amning samt sikre en længere ammeperiode.

Og hun har været glad for samarbejdet med kunstneren Lotte Lambæk:

- Hun har hurtigt forstået os, familierne og essensen af det, som vi ønsker at formidle. Vi har grund til at takke hende for energi og inspiration. Lottes kreativitet har skabt en formidling, som vi ikke selv har kunnet. Hun har virkelig leveret mere end vi kunne forvente, fortæller Helle Bolvig Christensen.


Sammen med jordemødrene og sygeplejerskerne kom jeg dybt ned i substansen - i selve problematikken med fejlernæring for spæde. Og med den kunstneriske vinkel som fødselshjælper blev jeg direkte inddraget i at løse en alvorlig problematik. Det giver mig en dyb tilfredsstillelse i arbejdet, når kunsten er i spil på den måde.

Lotte Lambæk, kunstne


Familien Lonsdale fra Esbjerg, som netop er blevet forøget med den lille Gorm, har oplevet, at amningen blev en positiv oplevelse:

Familien Lonsdale med lille Gorm har oplevet, at amningen blev en positiv oplevelse: - Han skulle bare lige lægges til rette og vises nogle stillinger, så vidste han selv, hvad han skulle gøre, fortæller de. Foto: SVS

- Han skulle bare lige lægges til rette og vises nogle stillinger, og så vidste han selv, hvad han skulle gøre. Han startede med at have en yndlings-side, men medarbejderne havde forslag til, hvordan han gennem andre stillinger kunne hjælpes i gang i den anden side, siger parret.

De nye forældre opfordrer alle i samme situation til at spørge personalet, hvis der er tvivl:

- De var virkelig gode til at vise, hvordan vi kunne gøre – uden at tage over fra nogen af os. De fortjener al den ros, de kan få, siger Gorms mor og far.

Lotte Lambæk har spillet en stor rolle for projektet. Hun har været med til at give det pædagogiske budskab en kunstnerisk udformning og sågar hjulpet med at søge midler. Det kunstneriske samarbejde er blevet støttet af Johan Hoffmann Fonden.

mfa

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce