Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Det gule palæ har fået sit nye liv

Det gule palæ indeholder nu en spændende udstilling om Esbjerg Havns tidlige historie. Foto: Tue Sørensen
Havnens gule palæ overlevede flytteplaner, og bygningen står i dag færdigt som et nyt besøgscenter, hvor havnens historie bliver fortalt.
Annonce

Indvielse: Nogle vil genkende studen, der nu hænger i seletøj fra en loftsbjælke i det gule palæ på Dokhavnen. I 1886 blev der i gennemsnit eksporteret 500 styk kvæg om dagen fra Esbjerg Havn, og netop kvæg er en del af historien om det gule palæ, hvor den svævende stud, der har boet på Fiskeri- og Søfartsmuseet, har fået sit nyt hjem.

Det gule palæ, der i 1899 blev bygget som havnens materialegård, blev i en årrække brugt som karantænebygning for netop kvæg. Senest blev materialegården brugt som lager – blandt andet til at opbevare kartofler. Det gule palæ endte dog selv som lidt af en varm kartoffel, da planerne om at rive det ned og genopføre det på Fiskeri- og Søfartsmuseet nåede offentligheden.

Annonce

Folkestemningen

Folket ville have det gule palæ bevaret, og det er kort fortalt grunden til at studen fra Fiskeri- og Søfartsmuseet har fået et nyt hjem. Den svævende stud er en del af en ny udstilling i det gule palæ, der er blevet omdannet fra lager til besøgscenter, som Fiskeri- og Søfartsmuseet i samarbejde med Byhistorisk Arkiv har indrettet.

- Vores tanker er jo at vise de ting, man ikke ser på havnen i dag, forklarer Richard Bøllund, museumsinspektør på Fiskeri- og Søfartsmuseet.

Esbjerg Havns salgsdirektør Jesper Bank fortæller, at der er planer om at indrette det nye besøgscenters 1. sal, hvis nogle er interesserede i at bruge lokalet. Foto: Tue Sørensen

Derfor bliver man i besøgscenteret mødt af et kort over Dokhavnen, som den så ud i 1910, og så går turen fra den ene planche til den anden. Der er billeder af havnens tilblivelse, og af dengang Esbjerg havde et havnebad, og af Esbjergs vandtårn i ensom majestæt, og af de helt gamle færger til England.

- Jeg er glad for at huset bliver aktivt, og jeg er tilfreds med, at byen er blevet hørt. Jeg synes, vi har ramt et eller andet i Esbjergs ånd med udstillingen, siger Jesper Bank, Esbjerg Havns salgsdirektør.

Det nye besøgscenter er åben i forbindelse med besøg, men den er ikke kun forbeholdt havnens gæster. Det er også planen, at for eksempel byhistoriske vandringer kan tage sit udgangspunkt i besøgscenteret, mens Richard Bøllund på Fiskeri- og Søfartsmuseet også kan se museet bruge bygningen. Han er i det hele taget glad for, at det gule palæ stadig ligger på havnen.

- Der har været talt om at rive det ned eller om at flytte det herud til os. Den kunne godt have fået nyt liv herude, men med de få bevaringsværdige huse vi har i Esbjerg, synes jeg, det er godt, at man værner om dem, og så synes jeg, det er fedt, at man har pustet liv i det på den måde, siger museumsinspektøren.

Det gule palæ bliver indviet onsdag den 16. september.

Rundt om det gule palæ er der lagt nye brosten og indrettet parkeringspladser, busvendeplads og et fodgængerfelt. Foto: Tue Sørensen


En ting er, hvad vi har brugt på selve bygningen, men omgivelserne er der brugt endnu mere på, og vi kommer vel på den anden side af et millionbeløb.

Jesper Bank, salgsdirektør Esbjerg Havn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Succes for frokostpop

Annonce