Annonce
Ugeavisen Esbjerg

E-sportstjernens mor: - Jeg var flov, da min dreng sagde, han ville leve af det

Liselotte Rothmann Rasmussen besøgte i sidste uge Bakkeskolen, hvor hun fortalte elever og forældre om at være mor til en gamer. Privatfoto
Hvad gør man, når ens barn burer sig inde på sit værelse og sidder foran computeren dagen lang. Liselotte Rothmann Rasmussen har været der. Hun er mor til Counter-Strike verdensstjernen Peter ”Dupreeh” Rasmussen.

E-sport: På forsædet i den sorte Audi sad to bekymrede forældre. Liselotte Rothmann Rasmussen og Michael Rasmussen var på vej til endnu en samtale med psykologen. På bagsædet sad deres søn Peter Rothmann Rasmussen sidst i sine teenageår, og det var hans mange timer foran computeren, der havde fået familien til at søge hjælp. Forældrene var bange for at han havde udviklet en spilafhængighed af det populære computerspil Counter-Strike. Det var i 2011, og køreturen fra Allerød til Kongens Nytorv var gået i stå i den tætte københavnske trafik, da Peter tog ordet på bagsædet. De ramte Liselotte Rasmussen som en knytnæve i maven.

- Mor og far, hvis jeg havde spillet fodbold og var kommet hjem efter en hård træning, så tror jeg, at I havde været stolte af mig, lød det fra teenageren på bagsædet, som senere blev en del af verdens bedste Astralis.

Liselotte Rasmussen har fortalt historien om sin søn Peter, der altså senere blev kendt som Dupreeh fra Astralis et utal af gange, og i sidste uge besøgte hun Bakkeskolen i Esbjerg, hvor 85 forældre, elever og kommende elever var mødt op.

Annonce

- Hun fik talt både til de unge og forældrene. Hun sagde; husk at anerkende jeres børn, for mange af dem er gode til det. Men hun sagde også til børnene; husk nu at jeres forældre vil jer det bedste, når de siger I også skal ud og være med til en fest og ud at røre jer, siger Christian Varming, pædagogisk leder på Bakkeskolen, der holdt arrangementet i forbindelse med skolens esport-linje.

Den 43-årige Jan Birkemose fra Tjæreborg var en af deltagerne. Efter sommerferien skal hans søn Victor Birkemose begynde i 7. klasse på esportlinjen for at dyrke sit talent for Counter-Strike, og Jan Birkemose var glad for at få input fra en mor til en af Danmarks bedste Counter-Strike-spillere, og han tog især en ting med sig hjem.

- Man skal huske, hvor vigtigt det er at være stolte, af det ens børn laver. Det prøver jeg også at være. Vi vil også godt se ham og være sammen med ham, og nogle gange hiver vi ham ud af hulen. Men hvis han sidder og tager spillet seriøst og øver sig på sine strategier, så vil jeg gerne lade ham bruge sin tid på det. Det er en anden verden, og verden udvikler sig, og det er derfor, jeg synes, det er super vigtigt at tage med sine børn på rejsen, siger Jan Birkemose.

Sygdom i familien

Liselotte og Michael Rasmussen var ikke med deres søn på rejsen. For selv om Peter havde et usædvanligt talent for at spille computer, var det først den dag i bilen, at hans forældre fik øjnene op for det.

Vi var modpoler. Vi var forældrene, der sagde kom ud og rør dig, og vær sammen med vennerne. Jeg kunne dårlig sparke ham ud af en dør i gymnasiet, og jeg sagde gå ud og drik dig fuld, så henter jeg dig, men det deltog han næsten ikke i.

Liselotte Rothmann Rasmussen

Havde Liselotte og Michael spurgt personalet i fritidsklubben, hvor Peter begyndte som 11-årig, ville de ansatte kunne have fortalt om det. De kunne have fortalt, at der var to computere til børnene, og at børnene som udgangspunkt fik en halv times spilletid ad gangen. De kunne have fortalt, at Peter fik mere end det, for han satte sig ved den ene computer, og så stillede de andre børn sig i kø for at udfordre ham.

I lørdags fyldte Peter "Duppreeh" Rasmussen 29 år. I dag spiller han for det franske hold Team Vitality. Privatfoto

Det vidste Liselotte og Michael Rasmussen ikke dengang, og i hjemmet i Allerød fik Peter sin første computer nogle år senere, da han blev konfirmeret. På det tidspunkt var hans forældre ikke bekymrede, for han brugte tiden foran skærmen sammen med sin storebror, men selvfølgelig var der dage, hvor forældrene syntes, at børnene skulle med ud i virkeligheden.

- Vi kunne godt lide at tage på tur til Hillerød og gå en tur ved slottet. Vi ville gerne have børnene med, men det var lidt en kamp. Kampen blev størst, da storebror flyttede hjemmefra. Det var nærmest en sorg for Peter at blive alene. Så sad han der alene med mor og far, og der begyndte han at spille noget mere computer, eller det var i hvert fald mere synligt, at han sad for sig selv. Jeg synes, han spillede mere, og vi havde mere fokus på, at han ikke bare skulle skynde sig hjem og sidde foran computeren med nedrullede gardiner, siger Liselotte Rasmussen.

Forældrene blev modpoler til deres eget barn. De ville have Peter væk fra skærmen, men han ville spille mere og mere. Og da hans far i 2010 blev uhelbredelig syg med kræft, blev der kun flere timer foran skærmen.

- Han isolerede sig mere og mere, og jeg blev også syg med stress, og han forskansede sig bag sin computer. Det fungerede for ham, for dem, han spillede med, kendte ikke hans historie, og de vidste ikke, at mor og far var triste. Det gjorde, at han endnu mere fandt glæden ved at spille, husker Liselotte Rasmussen.

Annonce

Rådhuspandekager

To år tidligere fik Peter sin første kontrakt som Counter-Strike-spiller, og som årene gik blev kontrakterne blev mere og mere værd.

- Vi havde ingen ide om, at han ville komme til at tjene langt mere end sin far, der som uddannet revisor arbejdede som direktør. Vi som forældre forstod det ganske enkelt ikke. Vi trak den ene vej, og Peter trak den anden vej. Jeg kan huske, vi var til middag med nogle venner, hvor vi snakkede om uddannelse, og så sagde min søn: Jeg har besluttet mig for, at jeg vil leve af at spille computer. Det er mere anerkendt i dag, hvor Counter-Strike har sin egen sportskanal på tv, og hvor Peter har været på rådhuset i København og få rådhuspandekager, men jeg var flov, da min dreng sagde, han ville leve af det. Jeg var bekymret for, at han ville komme til at sidde på sit værelse og blive tyk og fed, siger Liselotte Rasmussen.

I dag kan hun godt få dårlig samvittighed over at have tænkt sådan.

- Jeg er jo vokset op med, at når man er social kigger man hinanden i øjnene. Jeg var social på en anden måde som barn, end han var med sine venner. Men jeg ville gerne have gjort det anderledes, at jeg havde sat mig mere ind i, hvad det var han lavede. Det er det berømte bakspejl, men vi havde ikke overskud til det med vores families situation, siger Liselotte Rasmussen.

Det var først den dag i bilen på vej til psykologen, at det hele ændrede sig for familien Rasmussen.

- Så begyndte vi at kunne samarbejde om det, i modsætning til at vi havde været modpoler. Vi fik øjnene op for hans talent, husker Liselotte Rasmussen, og netop talentet vil hun også råde andre forældre til at kigge efter.

- Man skal jagte drømmen, hvis man har talentet, men som al eliteidræt har det en høj pris, og vil man betale den? Peter har betalt den i mange år, Man kan sige han har taget sin tørn med umulige forældre, der ikke fattede noget som helst, men han er glad for, at han har været med til at bane vejen for de unge mennesker, siger den i dag stolte mor.

For tre år siden kunne Peter Rothmann Rasmussens far ikke kæmpe mere mod kræftsygdommen. Det var dagen før en major-turnering i Polen. Michael Rasmussen døde om mandagen, inden da nåede han at sige til sin søn.

- Nu tager du afsted og gør alt, hvad du kan.

Peter Rothmann Rasmussen og Astralis vandt deres tredje major dagen efter.

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Cecilie valgte Da Vinci: Der er mange flere hænder oppe i timen

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Elever er enige: Sport i skoletiden gør os bedre til at lære

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Der snakkes lidt i hjørnerne: Er profilklassen blevet folkeskolens favoritbarn?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Har Esbjerg-skoler fundet opskriften på succes? Her er Esbjergs mest populære skoleklasser

Ugeavisen Esbjerg

Kalder alle mødre: I Esbjergs Mødregruppe hjælper mødre andre mødre. Det bliver ikke smukkere

Ugeavisen Esbjerg

Musikere får kunstnerhjælp til øvelokaler

Ugeavisen Esbjerg

Restaurant bygger om for millioner: Imens kan kunderne tage i nummer to

Ugeavisen Esbjerg

Tøjbutikken flytter i boghandel og dobler op på plads

Ugeavisen Esbjerg

Verdens bedste skal finde vej i Ribe og Esbjerg

Annonce