Annonce
Ugeavisen Esbjerg

EfB-ejer: Advokatfirma skal undersøge Hyballa-sagen

Arbejdstilsynet skal kigge på situationen i EfB, men klubben sætter også gang i en intern undersøgelse af Hyballa-sagen. Arkivfoto: Tue Sørensen
EfB’s ledelse bakker fortsat op om træner Peter Hyballa, efter at klubben er blevet meldt til Arbejdstilsynet af Spillerforeningen. Hyballa vil ikke ændre sig, siger han til tysk journalist, mens EfB har sat gang i en intern undersøgelse af sagen.

Hyballa-sagen: I sidste uge blev EfB meldt til Arbejdstilsynet af Spillerforeningen. Anmeldelsen kom i kølvandet på en række beskyldninger om fysiske og verbale overgreb fra den tyske træner mod flere forskellige spillere. Den historie har ikke kun trukket overskrifter i Danmark. Både i hollandske, polske og tyske medier blive der skrevet om Hyballa-sagen, men indtil videre har hovedpersonen selv kun udtalt sig til den store tyske avis Süddeutsche Zeitung, hvor journalist Jonas Beckenkamp lavede interviewet med Peter Hyballa.

Særlig en bemærkning i dialogen med Peter Hyballa overraskede Jonas Beckenkamp, fortæller den tyske journalist til Ugeavisen Esbjerg.

- Jeg forsøgte at tale med ham om de kulturelle forskelle og konflikthåndtering, men det ville han ikke ind på. I stedet understregede han, hvor intens og attraktiv hans træning var, og at han var hyret specielt til det af klubben. Gennem hele samtalen gav han indtryk af, at han ikke havde gjort noget forkert, og at han ikke ville ændre sig. Det understregede han endda overfor mig senere i en email, siger Jonas Beckenkamp.

Annonce

Og det handlede ikke kun om, hvorvidt Peter Hyballas træning var for hård.

- Jeg var overrasket over at høre ham tale så urimeligt, fordi hans opførsel helt objektiv vurderet vil blive opfattet som uacceptabel overalt i verden. Ikke kun i Danmark, men også i Tyskland. Og helt ærligt så virkede det til, at han skabte problemerne - ikke spillerne, forklarer Jonas Beckenkamp.

I modsætning til ledelsen

Udtalelserne fra Peter Hyballa er også bemærkelsesværdige, fordi de er direkte modstrid med den besked EfB-formand Michael Kalt sendte til omgivelserne, da ugeavisen interviewede ham.

”… Peter vil også justere sin adfærd efter det. Men igen vi taler om to ugers adfærd i en situation, hvor alle er ved at lære hinanden at kende. Havde det foregået i månedsvis, og var det et mønster, som vi ikke havde en forventning om, at der kunne ændres på, så var det en anden historie,” lød det blandt andet fra formanden.

De modstridende meldinger har Ugeavisen Esbjerg talt med en af de amerikanske ejere af EfB Paul Conway om.

- Jeg læser ikke tyske medier, og helt ærlig så læser jeg heller ikke esbjergensiske medier, for det, jeg ser, er en masse oppustede rygter, og at der ikke er nogen, der forsøger at finde frem til fakta, siger Paul Conway og peger på, at EfB-spillertruppen flere gange tidligere er lykkedes med at gå imod en træner og få ham fyret.

Netop den detalje spurgte ugeavisen ind til, da flere spillere i sidste uge stod frem og fortalte om deres oplevelser med Peter Hyballa. Spillerne afviste, at denne historie handlede om andet end en træner, der er gået over stregen. Det er også på den baggrund, at Spillerforeningen har meldt EfB til Arbejdstilsynet, og til det siger Paul Conway:

- Vi har vores advokater på sagen, og vi vil håndtere den.


Vi er en professionel organisation, og alt det vil blive undersøgt og håndteret. Men der kører biler på begge sider af den her vej. Vi støtter vores træner, og jeg har ikke set nogen dansk journalist sætte det her i den rette kontekst.

Paul Conway, bestyrelsesmedlem i EfB og talsmand for klubbens amerikanske ejere


Men har du overvejet, at det du kalder oppustede rygter, kan være sandt, og hvis det er sandt, at det så er ulovligt i Danmark, og at det så bør få konsekvenser for Hyballa?

- Vi er en professionel organisation, og alt det vil blive undersøgt og håndteret. Men der kører biler på begge sider af den her vej. Vi støtter vores træner, og jeg har ikke set nogen dansk journalist sætte det her i den rette kontekst. Vi taler om en klub, der har tabt 100 millioner kroner de seneste år, det er en klub, hvor spillerne har gået til den tidligere bestyrelse og fået to trænere fyret. Det er en klub, der blev nedrykket og ikke rykkede op med det nok største budget i rækken. Hver gang, der er disruption, sker sådan noget. Da vi kom til Belgien, var der også spillere, der ikke kunne lide pressystemet.

Du siger den danske presse sætter det i den forkerte kontekst, men det synes jeg også, du gør. Da jeg mødte dig første gang, var jeg optimistisk på vegne af projektet, det er jeg sådan set stadig, for jeg ser kun det problem, at en træner er ude af kontrol. Og jeg synes, du blander tingene sammen, det gør det svært for folk at gennemskue, og de kan ikke forstå, at I støtter Hyballa uden at gøre noget.

- Du har lige beskyldt bestyrelsen for ikke at gøre noget. Jeg fortalte dig, at vi har et advokatfirma involveret, som undersøger sagen. Det er hvad enhver anden virksomhed, i det mindste i resten af verden - jeg ved ikke med Danmark, ville gøre. Jeg får den slags hver dag fra den danske presse.

Lad mig så spørge, hvorfor har I ikke fjernet Hyballa fra spillertruppen, mens I undersøger sagen, der er unge spillere ned til 16-års alderen, og der er sponsorer, forældre, fans og andre, der har svært ved at se, hvad I gør?

- Du siger igen, vi ikke gør noget, men Michael (bestyrelsesformand Michael Kalt red.) og jeg har været på telefonen med pressen formentlig 24 timer total i den sidste uge. Når du siger vi ikke gør noget, er det endnu en løgn.

Nej, jeg sagde, det er svært for omverdenen at se, hvad I gør.

- For tredje gang, der er en forhistorie i Esbjerg, at spillere i Esbjerg ikke kan lide deres træner og får succes med at få deres træner fjernet. Pointen er, at vi vil have professionalisme gennem hele organisationen. Og når du kommer med falske beskyldninger, går det begge veje.

Jeg spurgte, hvorfor I ikke tager aktion på Hyballa og fjerner ham fra truppen?

- Og så sagde jeg: Vi har et advokatfirma på til at undersøge sagen.

Har i en deadline?

- Det er en intern sag. Jeg har fortalt, hvad vi gør. Der er en proces, og vi beder folk være tålmodige, siger Paul Conway og understreger, at han har givet spillerne mulighed for at komme til ham, hvis de har problemer.

- Jeg havde en telefonsamtale med samtlige spillere i søndags. Og jeg sagde, er der nogle problemer, er der noget i vejen? Der er ikke nogen trænere på den her linje, det er bare os. Hvis I ikke vil sige det højt, har I min mail, og I må skrive til mig. To spillere tog ordet. De sagde, alt var godt, at de bare gerne ville i gang med at spille fodbold. Og jeg har ikke fået en eneste e-mail. Ikke en eneste spiller har sagt noget direkte til bestyrelsen. Men alligevel har vi lavet en undersøgelse af sagen. Vi håndterer det, siger Paul Conway.

Annonce

Spillerne ryster på hovedet

Han holder samtidig fast i ikke at kommentere Peter Hyballas kommentarer til Süddeutsche Zeitung. Det vil flere af klubbens spillere, som avisen har talt med dog. Spillerne bemærker især, at Hyballa til den tyske avis kritiserer spillerne for at gå til pressen i stedet for at løse problemerne i klubben.

- Det er simpelthen decideret løgn, at man ikke har forsøgt at løse problemerne internt, før det begyndte at sive til pressen. Men det er klart, at når man ser en person blive kylet ud fra Hyballas kontor, og når man ser, at han efter at have snakket et par minutter med transitionstræneren siger: Du er en slange, jeg har ikke brug for dig. Så har man ikke lyst til at gå hen til sådan en mand yderligere. På det tidspunkt er der ikke nogen, der har kontaktet journalister, forklarer en spiller, mens en anden uddyber:

- Man forsøgte at gøre ledelsen opmærksomme på problemet, da der var 11 mand skadet, og da Hyballa ikke troede på fysioterapeutens ord. Han forlangte at få alle mand scannet på hospitalet. Han lytter ikke til nogen. Så hvad forestiller han sig vi skal gøre, når man bliver truet og slået, hvordan skal man så have tillid til ham, spørger spilleren, der ikke ønsker at få sit navn i avisen.

I lørdags havde EfB generalprøve inden sæsonstarten på søndag. Modstanderen var 2. divisionsholdet Aarhus Fremad, og EfB med Peter Hyballa på sidelinjen tabte kampen 1-2.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

God sommer for tre unge fra Esbjerg

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Over 100 haver i Esbjerg slippes fri

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Spillerforeningen: Brevet er et resultat af at spillerne ikke føler sig hørt

Ugeavisen Esbjerg

Spillere sender åbent brev til EfB: - Vi har oplevet daglige trusler om fyringer, hånende, sexistiske og ydmygende bemærkninger

Ugeavisen Esbjerg

Aldi godt på vej med ny butik

Ugeavisen Esbjerg

It-uddannnelser trækker studerende

Ugeavisen Esbjerg

Trænersag presser båndet til EfB’s støtter

Ugeavisen Esbjerg

Glemte at festugen har jubilæum

Ugeavisen Esbjerg

Slip din indre klovn løs

Ugeavisen Esbjerg

Alle skal være trygge i nattelivet

Ugeavisen Esbjerg

"Mødte jeg mig selv som ung pige i Esbjerg, ville jeg sige "bliv lidt mere forelsket""

Ugeavisen Esbjerg

Bent Pedersen bliver helt elektrisk

Ugeavisen Esbjerg

Hygiejnebind til mange gange

Ugeavisen Esbjerg

Skiltefirma flytter på havnen

Ugeavisen Esbjerg

HH og vennerne vil lave flere fodboldcamps

Ugeavisen Esbjerg

Spildevandet skal afsløre om vi er syge

Ugeavisen Esbjerg

Trænersag afgørende for fremtidens klubkultur

Ugeavisen Esbjerg

Breve fra spillerne har nået ledelsen

Ugeavisen Esbjerg

Hyballa vækker lokal bekymring

Ugeavisen Esbjerg

Sønderhos store fest

Ugeavisen Esbjerg

Andreas på vej mod toppen

Ugeavisen Esbjerg

Hele kvarteret sammen om hjertestarter

Ugeavisen Esbjerg

EfB-ejer: Advokatfirma skal undersøge Hyballa-sagen

Annonce