Annonce
Ugeavisen Esbjerg

EfB’s nye ejere har haft op- og nedture med Barnsley

Hvis EfB-træner Olafur Kristjansson kigger mod Barnsley, kan han se en klub, der har haft fem forskellige cheftrænere, siden EfB's nye investorer tog over i det engelske. Arkivfoto: Niels Husted
Den 7. april sætter en amerikansk investorgruppe sig på magten i EfB til klubbens generalforsamling. De samme investorer købte for fire år siden engelske Barnsley FC, og hvordan det er gået, kan du læse om her.

Fodbold: I 2017 fik den engelske fodboldklub Barnsley FC nye ejere. De samme ejere kan efter næste uges generalforsamling i EfB Elite A/S sætte sig på tre af fem pladser i EfB’s bestyrelse. For at blive klogere på, hvordan den amerikanske investor Paul Conway og hans samarbejdspartnere agerer, har Ugeavisen Esbjerg kontaktet Doug O’Kane, sportsredaktør for avisen Barnsley Cronicle.

- De har fortsat den tidligere ejers arbejde, som var at fokusere på at købe unge spillere fra de lavere rækker i England eller andre ligaer i Europa og udvikle dem. De har måske puttet flere penge i det, men ikke ødsle beløb, som man har set andre klubber bruge, siger Doug O’Kane.

I dag er Barnsley FC dog en af sæsonens helt store overraskelser i den næstbedste engelske fodboldrække The Championship, hvor klubben indtager en flot femteplads, der samtidig giver adgang til playoff-kampene om oprykning til Premier League.

Annonce

En dårlig start

Den sportslige succes kom dog ikke fra dag et. Faktisk endte den første sæson under de nye ejere med en nedrykning til den tredjebedste række. Sidste år var Barnsley tilbage i The Championship, men det lignede længe endnu en nedrykning, og først i en vanvittig sidste spillerunde reddede klubben sig fra endnu en nedrykning.

- De overlevede lige i sidste sæson, og nu har de ret utroligt en chance for at komme i Premier League, siger Doug O’Kane og forklarer, at de nye ejere har sendt klubben i en helt bestemt retning på fodboldbanen.

- I de fire år, de har styret klubben, har de haft fem cheftrænere. Det lyder af meget, men det er ikke så usædvanligt i engelsk fodbold. De har en databaseret tilgang til at hente både spillere og trænere. Og de sidste tre trænere har stået for presfodbold, som den Jürgen Klopp introducerede i Liverpool, siger Doug O’Kane og roser Barnsley-ejernes evne til at hente de rigtige spillere.

- De er gode til det. De har hentet nogle virkelig gode spillere. Mads Juel Andersen, som de hentede i Horsens, er et godt eksempel. Han har været utrolig i denne sæson. Premier League klubber vil helt sikker kigge på ham, siger Doug O’Kane om den danske forsvarspiller, som han sagtens kan se i Premier League i næste sæson – også hvis Barnsley ikke rykker op.

Men ligesom resultaterne på banen i de første år ikke imponerede, så ramte de nye ejere heller ikke plet på transfermarkedet fra dag et.

Annonce

Frustrerede fans

- I sommeren 2019 hentede de to unge uerfarne spillere, og det fungerede ikke. Det var en del af forklaringen på, at de næsten rykkede ned. Jeg synes, de bliver bedre, nu henter de ikke kun helt unge spillere. De har stadig et ungt hold, men de har lært, at ungdommen skal have støtte af erfarne spillere, forklarer sportsredaktøren, der er imponeret over,hvordan klubben med en databaseret tilgang til transfermarkedet i de seneste transfervinduer har ramt plet.

- De henter spillere, som hvor man kigger på deres stats tænker, det går ikke i Championship, men som gør det fantastisk. De har også hentet en polsk centerback, som har været fremragende i denne sæson, siger Doug O’Kane.

Annonce

Kritik

På trods af den aktuelle succes på fodboldbanen, har der også været kritiske røster mod de nye ejere. Tilbage i efteråret faldt det ikke i god jord, da de nye ejeres planer om at flytte Barnsley fra Oakwell Stadium klubbens stadion gennem 134 år nåede offentligheden. På samme tid kom det frem i medierne, at klubbens tidligere ejere sagsøgte Paul Conway og de nye investorer for 2,75 millioner pund i forhold til manglende betalinger i forbindelse med ejerskiftet.

En manglende synlighed i byen fra den nye ledelse skabte også en afstand til fankredsene. For selv om de nye ejere præsenterede sig selv ved et pressemøde efter overtagelsen, oplevede fansene en manglende kommunikation både i sæsonen, hvor Barnsley rykkede ud af The Championshop og i sidste sæson, da klubben kæmpede mod nedrykning. Forholdet blev ikke bedre, da klubben fyrede den populære tyske cheftræner Daniel Stendel, efter at han havde sikret klubbens tilbagevenden til den næstbedste række.

Især en meget kortfattet besked til omverdenen fik fansene til at rase.

"Barnsley Football Club bekræfter, at samarbejdet med Daniel Stendel er blevet afbrudt med øjeblikkelig virkning. Adam Murray er blevet udpeget som midlertidig manager,” var alt hvad Barnsley FC meddelte om fyringen i første omgang.

- Deres forslag om at rykke væk fra Oakwell var kontroversielt, og det spiller en stor rolle i den kritik af ejerne, der har været, siger Doug O’Kane.

Generalforsamling

EfB's nye investorer ejer 50,1 procent af EfB, mens 49,9 procent af aktierne er på lokale hænder. Salget af aktier har givet klubben cirka 30 millioner kroner. De nye investorer vil på generalforsamlingen den 7. april sætte sig på tre sæder i EfB Elites bestyrelse, hvor de gamle investorer og moderklubben EfB hver vil have en plads. Store beslutninger skal fire ud af fem bestyrelsesmedlemmer være enige om, mens fundamentale beslutninger kræver to tredjedeles flertal på en generalforsamling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

50 år på vingerne

Ugeavisen Esbjerg

Auktion på nettet

Annonce