Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Moneyball og Red Bull: Sådan arbejder EfB's nye investorer

EfB rykkede sidste år ud af superligaen, men det afskrækker ikke klubbens nye investorer, der helst vil bygge en klub op fra bunden. Foto: Tue Sørensen
EfB's nye investorer ledte ikke efter en top seks klub, de ledte efter potentiale, for de vil bygge deres klubber op efter Red Bull-modellen.
Annonce

Fodbold: For fire år siden gik et kinesisk/amerikanske konsortium med Pacific Media Group som en af investorerne ind i fodboldens verden. De overtog styringen i Franske Nice. I dag bliver EfB den femte klub i konsortiets portofolio, der dog har afsluttet forholdet til Nice, men i stedet er gået ind i engelske Barnsley, franske Nancy, Oostende i Belgien og FC Thun i Schweiz.

Og selvom Michel Platini tilbage i 70’erne indledte sin professionelle karriere i Nancy, lugter de klubber ikke af europæisk topklasse, men det er en helt bevidst del af strategien bag konsortiets investeringer fortalte amerikanske Paul Conway, der i dag er talsmand for den nye investorkreds i EfB, tilbage i december til The Athletics ”The Ornstein & Chapman Podcast”.

- Vi er fire år inde i fodbold. Hvis en klub er ekstremt veldrevet, er den formentlig ikke noget for os. Vi kigger på klubber, der har nogle udfordringer både sportsligt og kommercielt. På dette tidspunkt vil vi hellere arbejde os op i stedet for at investere i klubber fra de bedste rækker. Vi kigger efter ligaer, hvor der er talenter at finde, sagde han dengang til The Athletic.


Hvorfor spiller vi presfodbold? Det første handler om underholdning. Det er en mere underholdende sport, når du spiller offensiv fodbold med højt pres. Men der er også et andet grundlæggende argument for at spille presfodbold. For vi har helt ærligt ikke råd til de bedste tekniske spillere i forhold til lønninger og transferbeløb. Men vi kan betale fantastiske unge atleter, der kan løbe hele dagen, presse hele dagen og skabe chancer.

Paul Conway, talsmand for EfB’s nye investorer i en The Athletic podcast tilbage i december


I podcasten forklarede han, hvordan investeringsgruppen var inspireret af Red Bull-modellen, der netop baserede sig på at købe mindre klubber og bygge dem op nedefra, som det er set i tyske Leipzig og østrigske Red Bull Salzburg.

- Hvorfor købe en top seks klub i Belgien, når man kan opbygge klubben over tid, sagde Paul Conway.

Annonce

Den danske forbindelse

Allerede tilbage i december gik rygterne om både Nancy og en dansk interesse, men dengang ville Paul Conway ikke kommentere på de enkelte klubber, han lagde dog ikke skjul på, at konsortiet havde et godt øje til Danmark.

- Vi følger fodboldinvesteringerne i de lande, vi rekrutterer spillere fra. For eksempel har vi hentet flere spillere i Danmark det sidste år, det er spillere, vi ikke ville have råd til i forhold til lønninger og transferomkostninger, hvis de spillede i England. Derfor kan det marked blive interessant, og så kigger vi på at investere i en klub, forklarede han i podcasten, der også handlede om ejerne bag Manchester City – City Football Group.

Derfor blev Paul Conway også spurgt, hvorfor det er interessant at være involveret i flere fodboldklubber i forskellige lande, som City Football Group også er.

- Den største fordel er på fodbold-delen, hvor du kan have samme spillestil på de forskellige hold. Og når du skal rekruttere spillere - især efter Brexit - har vi en stor fleksibilitet i forhold til, hvor spillerne er på kontrakt. Der er både korruption og inkompentence i fodbold, og det giver os en fordel, at vi kan sige, det er den måde vi spiller, det er den måde vi laver kontrakter på, og det er vores måde at lave kommercielle aftaler på, forklarede Poul Conway, der endnu ikke har villet give interview i forhold til investeringen i EfB.

I en pressemeddelelse fra klubben fremhævede Paul Conway dog brug af data og statistik som et vigtigt redskab. Netop den måde at arbejde på blev verdenskendt, da bogen Moneyball blev filmatiseret med Brad Pitt i hovedrollen. Bogen og filmen handlede om, hvordan Billy Beane forvandlede et middelmådigt baseballhold ved at bruge statistik til at finde undervurderede spillere. Netop Billy Beane var med i gruppen af investorer, da Paul Conway og co. tilbage i 2017 gik ind i Barnsley.

EfB får altså nu mulighed for at gøre brug af den samme data.

- Vi har til hensigt at fortsætte stilen med de dygtige unge spillere, og tilføje endnu mere dansk talent ved hjælp af vores dokumenterede data- og analyseplatform, fortalte Paul Conway i pressemeddelelsen fra EfB.

Til The Athletic forklarede han, at han forventer udviklingen med udenlandske investorer vil tage til de kommende år:

- Jeg tror, vi de næste ti år vil se mere af den her slags. Hvor end, der er de favorable muligheder kombineret med talent, vil du vil se strategiske investorer fra især engelske klubber købe sig ind og forsøge at lave forskellige versioner af City Football Group og Red Bull Group, sagde Paul Conway i podcasten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce