Annonce
Ugeavisen Esbjerg

EG fuldender generationsskiftet

Marianne Kjelms har brugt tid på at overdrage sine opgaver til Dan Støjer, der tager over som vicerektor på Esbjerg Gymnasium. Foto: Tue Sørensen
Esbjerg Gymnasiums Marianne Kjelms stopper efter 22 år som vicerektor på skolen. Dan Støjer er den nye mand på posten.

Epoke: I slutningen af 90’erne måtte man stadig ryge indenfor på Esbjerg Gymnasium, og man kunne købe cowboytoasts i den gamle kantine, og der var hverken et tårn, dramalokaler eller en ny boldhal på Spangsbjerg Møllevej 310. I slutningen af 90’erne - helt præcis i 1998 - blev Erling Petersson ansat som ny rektor på gymnasiet, og mens han blev gymnasiets ansigt udadtil i årene derefter, har Marianne Kjelms, der i 1999 blev ansat som vicerektor, været et langt sjældnere ansigt i medierne.

I 2019 stoppede Erling Petersson som rektor, og nu to år senere er også den 64-årige Marianne Kjelms klar til at slutte sin gymnasietid. Hun vil nyde sit otium med sin mand, der er pensioneret gymnasierektor, og så vil hun have mere tid med sine børnebørn.

Og så bliver det ledelsesmæssige generationsskifte fuldendt på EG.

Annonce

- Jeg kommer til at savne eleverne, og den oplevelse, det er, at man kan se på eleverne, at de har knækket koden, og at de kan se nogle nye veje ud. At de tør indrømme, at fejl er en vej mod læring, men at det ikke er noget, man skal bruge som en dårlig undskyldning. Der bliver genereret noget energi i den situation som underviser. Det giver brændstof, siger Marianne Kjelms, der overlader depechen til en mand fra egne rækker, Dan Støjer, der bliver ny vicerektor.


Den fornemste opgave som vicerektor er, at sikre at der er så meget struktur på gymnasiet, at lærerne kan tage underviserrollen på og fokusere 100 procent på den uden at skulle bekymre sig over, om rammerne fungerer.

Dan Støjer, der tager over som vicerektor på Esbjerg Gymnasium


Marianne, hvorfor bliver Dan en god vicerektor?

- Det gør han, fordi han har lært at lytte og lært at stå fast på sin mening på en god måde. Han har en åbenhed, han kan se, at konflikter ikke er løsningen, at den bedste løsning er at finde en anden vej ud. Det er han rigtig god til. Dan er også meget velstruktureret, siger Marianne Kjelms.

Og Dan, hvorfor var Marianne en god vicerektor?

- Hun har først og fremmest dedikeret meget af sit liv til at være på EG, hun har jo været synonym med EG i mange år. Hun arbejder meget struktureret, og hun har brugt meget tid på at få tingene til at fungere, og hun har vundet en enorm respekt for det blandt alle ansatte. Det første man vil sige, hvis man spørger nogle om Mariannes tid, er at hun har været den der har holdt styr på alle trådene. Erling var den sprudlende og mediemanden, hvor Marianne har trukket i de interne tråde, forklarer Dan.

Marianne, du kørte et parløb med Erling Petersson. Hvordan vil du beskrive det?

- Jeg har aldrig haft en bedre chef. Han var meget åben og spørgende, og vi har snakket meget om alt mulig praktisk, fordi han ikke havde kendt gymnasieskolen, siden han selv gik den. Vi snakkede også meget om hvilket forhold, der skulle være mellem ledelsen og kollegerne, og vi var enige om, at man ikke kunne være venner. Vi var de bedste kolleger, vi havde et enormt åbent forhold og havde 100 procent tillid til hinanden, men samtidig var vores relation ikke meget personlig. Det var et professionelt forhold, men det var ikke afstumpet. Og så komplimenterede vi hinanden.

Hvilket aftryk er du mest stolt over at have sat?

- Der er etaper i det. Der er etapen, hvor vi fik vendt det skrantende EG til en skole i vækst. Og hele processen med at få gymnasiereformen med studieretninger til at fungere ordentligt. Der havde vi et udvalg, hvor medarbejderne var inddraget. Det handlede rigtig meget om at få lærerne til at indse, hvordan det skulle gøres. Så fik de ejerskab, og vi fik lavet noget, der var holdbart. Så ramte vi også et lucky punch med vækst i interessen for gymnasiet. Og en anden tid jeg er stolt af, var da vi fik IB.

Dan nu når generationsskiftet i ledelsen er fuldendt, hvordan bliver EG så anderledes?

- Jeg ved ikke, om EG skal være anderledes. Jeg har jo arbejdet det meste af mit arbejdsliv på Esbjerg Gymnasium, og på den måde er jeg præget, af den kultur vi har og af de værdier, som vi vægter højt. Det vil jeg også videreføre i generationsskiftet. Jeg skal være garant for, at vi stadig er den skole.

Så EG-ånden er her stadig?

- Det stopper ikke med Marianne. Den lever jo blandt eleverne. Det er ikke os som ledere eller undervisere, der bærer den. Så så længe vi har elever, som er så gode, dygtige, elskværdige og fantastiske, så vil EG-ånden være her.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

"Mødte jeg mig selv som ung pige i Esbjerg, ville jeg sige "bliv lidt mere forelsket""

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Bent Pedersen bliver helt elektrisk

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Hygiejnebind til mange gange

Ugeavisen Esbjerg

Skiltefirma flytter på havnen

Ugeavisen Esbjerg

HH og vennerne vil lave flere fodboldcamps

Ugeavisen Esbjerg

Spildevandet skal afsløre om vi er syge

Ugeavisen Esbjerg

Trænersag afgørende for fremtidens klubkultur

Ugeavisen Esbjerg

Breve fra spillerne har nået ledelsen

Ugeavisen Esbjerg

Hyballa vækker lokal bekymring

Ugeavisen Esbjerg

Sønderhos store fest

Ugeavisen Esbjerg

Andreas på vej mod toppen

Ugeavisen Esbjerg

Hele kvarteret sammen om hjertestarter

Ugeavisen Esbjerg

EfB-ejer: Advokatfirma skal undersøge Hyballa-sagen

Ugeavisen Esbjerg

Stjernekok Morten Falk: ”Der er for fanden ingen, der arbejdsmæssigt er uundværlig”

Ugeavisen Esbjerg

Verdensmål for store og små

Ugeavisen Esbjerg

Baren er åben i Esbjerg Bryghus

Ugeavisen Esbjerg

Gratis rundtur skal vise at Fiskerihavnen lever

Ugeavisen Esbjerg

Spillerne taler ud om Hyballas hetz

Ugeavisen Esbjerg

Street food-ejer: Jeg vil aldrig stå i sådan en situation igen

Ugeavisen Esbjerg

17-årige Lasse: Street Food lavede kæmpe selvmål

Ugeavisen Esbjerg

Skønheden og udyret i fodbolden

Ugeavisen Esbjerg

Arkivet i den åbne skole

Ugeavisen Esbjerg

Grotte er blevet mere grøn

Annonce