Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Ekplosion i antal: Underretninger om børn på Fanø giver uskyldige ofre

Fanø Kommune vil gerne slå på det gode liv for hele familien.

Øget fokus børn og unges vilkår på Fanø har betydet at antallet af underretninger eksploderet. Velfærdschef erkender, at der kan ske fejl i sagshandlingen.

Annonce

En ny rapport afslører en stor stigning i antallet af underretninger til det specialiserede børne- og ungeområde i Fanø Kommune (Social og Myndighed). Mens tallet i første halvår af 2017 lå på 37, var tallet pr. 1. halvår af 2019 steget til hele 101 underretninger.

Med Fanøs 658 børn svarer antallet cirka til én underretning om hver sjette barn, men der kan være tale om flere underretninger om det samme barn, hvilket velfærdsforvaltningen endnu ikke har undersøgt.

- Hvis man blot ser på tallet, så kan jeg godt forstå, at man undrer sig eller synes, at det ser voldsomt ud. Men det hænger sammen med, at vi tidligere har haft et meget lavt antal af underretninger samt et øget fokus på området, siger Søren Lück Madsen, der er velfærdschef i Fanø Kommune.


”I har for få”
Historisk har Fanø rigtigt nok ikke haft mange underretningssager, og i 2014 var der eksempelvis blot 10, hvilket der var flere, som ifølge Søren Lück Madsen undrede sig over.

Kommunernes Landsforening (KL), Socialstyrelsen, Fanø Byråd og forvaltningen mente i hvert fald, at det var for få, og derfor øgede kommunen sit fokus på området med en målrettet indsats, som omfattede efteruddannelse af medarbejdere og beredskabsplan. Disse indsatser har blandt andet resulteret i de markante stigninger i antallet af underretninger.

- Det er ikke sådan, at vi bliver målt på tallet. Men vi indberetter selvfølgelig vores tal til Danmarks Statistik, og det er blandt andet noget, som KL og Socialstyrelsen kigger på, siger Søren Lück Madsen.

Langt over landsplan
Også sammenlignet med resten af landet ligger Fanø højt. Hvor antallet af underretninger eksempelvis er steget med 38 procent i perioden 2015 til 2018 på landsplan, er antallet af underretninger på Fanø i samme periode steget med intet mindre end 350 procent.

- Det, tror jeg, hænger meget sammen med den ekstra indsats, vi har lavet på området. Socialstyrelsen har blandt andet været herovre og uddanne nogle frontmedarbejdere og socialrådgivere, som så har haft et øget fokus på netop den del af arbejdet. Derudover havde vi jo som sagt et efterslæb. De to ting kombineret kan gøre, at det stiger lidt meget, siger Søren Lück Madsen. Han erkender, at når fokus øges så meget på et område, og resultatet bliver væsentligt flere underretninger, så vil der være en risiko for, at der også sker flere fejl i sagsbehandlingen.

- Og det kan vi kun beklage, når det sker, siger Søren Lück Madsen, som direkte adspurgt om han kender til fejl, siger, at der selvfølgelig sker fejl, og at det gør der alle steder, hvor der er menneskelige skøn.
Han er også bekendt med, at der er nogle forældre, som mener, at der er sket fejl.

- Og vi kan jo kun beklage, når nogle synes det. Generelt arbejder vi intenst på at sikre de fornødne forholdsregler mod fejl nu og i fremtiden. Jeg vil dog fastholde, at løsningen ikke er at undlade at reagere fremadrettet. Fordi alternativet er langt værre.

Ugeavisen Esbjerg er dykket ned i nogle af sagerne og sætter fokus på dem i den kommende tid.

I Ugeavisen Esbjerg den 7. januar kan du læse om en familie, der fik deres Fanø drøm smadret, da de uretfærdigt blev udsat for mistanke om at børnene var blev seksuelt krænkede. Efterfølgende har kommunen indrømmet at mistanken var ubegrundet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Succes for frokostpop

Annonce