Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Folkeskoler har forhindret smittespredning

Der er stadig fokus på, at elever holder afstand og omgås faste grupper i de esbjergensiske folkeskoler. Arkivfoto: Niels Husted
Syv folkeskoler i Esbjerg Kommune har haft smittede elever eller lærere, men endnu er det lykkedes at hindre smitten i at sprede sig.
Annonce

Covid-19: Da Vitaskolen i sidste uge sendte et brev ud til skolens forældre, var skolen den syvende folkeskole i Esbjerg Kommune, der havde en Covid-19 smittet elev eller lærer. I alt har ni elever, tre vikarer og en lærer fået konstateret corona fordelt på de syv skoler, og når det sker, sætter kommunen gang i en fast procedure.

Derfor glæder det direktør Jørn Henriksen, at skolerne indtil videre har formået at forhindre smitten i at brede sig.

- Vi har ikke i vores folkeskoler oplevet smittespredning inde på skolen. I de enkelte tilfælde, vi har haft, er smitten sket udenfor, siger direktør Jørn Henriksen og forklarer, at når en skoleleder får en melding om, at et barn eller medarbejder er smittet, er der hver gang kontakt til den kommunale sundhedstjeneste, som er i løbende kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed.


Da vi netop har stor fokus på de nære kontakter, er vi heller ikke interesseret i at sprede frygt. Det, at en elev er smittet, betyder jo ikke, at alle forældre skal være mere opmærksomme end ellers.

Jørn Henriksen, direktør for Esbjerg Kommunes Børn & Kultur


Annonce

De nære kontakter

Der er desuden udarbejdet klare køreplaner for, hvordan skolerne skal agere, både hvis der er mistanke om coronavirus, og hvis der er et konkret smittetilfælde.

- Vi går efter at identificere nære kontakter. Det er ofte dem, man er i klasse med, i sfo med eller i klub med. De nære kontakter kan være et spionarbejde at finde, men jeg synes, det er gået godt. Derefter bliver man enige om, hvem der skal sendes hjem, forklarer Jørn Henriksen.

Kommunens køreplaner beskriver også hvem og hvordan, der skal kontaktes, og der er samtidig lavet skabeloner for de breve, der skal sendes ud til forældrene. Kort fortalt skal skolerne orientere alle forældre, hvis der er smittetilfælde, mens de nære kontakter får et særskilt brev.

Når de nære kontakter er sendt hjem, må de først vende tilbage på skolen igen, når de to gange er testet negativ for Covid-19.

- Vi har endnu til gode, at nogle af de nære kontakter er sendt hjem og viser sig at være positive. Vi er selvfølgelig nervøse for, at smittespredningen sker på skolerne, for det kan betyde, at vi skal lukke en skole ned, siger direktøren.

Udover den smittede elev på Vitaskolen har der været tilfælde med corona på Ådalskolen Bohr (en elev og en lærervikar); Bakkeskolen Cosmos (en elev); Spangsbjergskolen Cosmos (en elev); Danmarksgades Skole Urban (fire elever i forskellige klasser); Rørkjær Skole Urban (en lærervikar) og Ansgarskolen Vadehav (en lærervikar, en lærer og en elev).

Nære kontakter

Sundhedsstyrelsen definerer nære kontakter som:

  •  Personer, som bor sammen med den smittede.
  •  Personer, som den smittede person har haft direkte fysisk kontakt med (fx kram).
  •  Personer, som kan have haft direkte kontakt med smittefarlige sekreter fra den smittede person – fx er blevet hostet på eller har berørt brugt lommetørklæde.
  •  Personer, som den smittede person har haft tæt kontakt med (fx ansigt til ansigt) inden for en meter i mere end 15 minutter (fx samtale med personen).
  •  For at blive betragtet som en nær kontakt, skal man have været sammen med den smittede person i perioden fra 48 timer før til 48 timer efter, at symptomerne er begyndt og ophørt.
  •  Hvis personen ikke har symptomer og bliver testet positiv, regnes man som en nær kontakt, hvis man har været sammen med personen fra 48 timer før, personen blev testet positiv, til syv dage efter.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

De blå døre åbner

Ugeavisen Esbjerg

Farvel til fnat

Ugeavisen Esbjerg

Håndspritten har sine bagsider

Annonce