Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Fornem bibelsamling fra Esbjerg til bibelmuseum Oslo

Fredag den 13. oktober 1995 blev Rosendahls nye bogtrykkeri på Oddesund vej indviet. Her fik Den Rosendahlske Bibelsamling en fremtrædende plads i sit eget lokale. På billedet fra dengang er det direktør Palle Rosendahl. Nu er den fornemme bibelsamling solgt til et bibelmuseum i Oslo. Foto: Tonny Sørensen / Esbjerg Byhistoriske Arkiv
Rosendahls Bogtrykkeri er kommet på andre hænder. Det er familiens meget fornemme bibelsamling også. Den er nu i Oslo.

Samling: Nordens fineste private samling af bibler har i generationer haft hjemsted i Esbjerg i særlige lokaler hos Rosendahls Bogtrykkrei, som for kort tid siden blev solgt til Stibo A/S.

Den handel omfattede ikke de fornemme bibler, der indgår i den samling, som trykkeriets stifter, Kristian Rosendahl, begyndte på i 1906. Samlingen omfatter nogle hundrede bibler og sider af særlige bibler, så det er ikke antallet, der gør samlingen ganske speciel. Det er kvaliteten.

Et absolut stjerneklenodie er således et originalt blad fra en specialudgave af biblen, som bogtrykkerkunstens skaber, Johan Gutenberg, trykte i 1450'erne. Bladet, et uddrag af Ezras bog, er et af de 91 ark, om hvilke man ved med sikkerhed, at de stammer fra Gutenbergs særlige "42-linjede bibel", der fik sit navn, fordi hver spalte indeholder 42 linjer. Det sjældne ark er for samlere flere hundrede tusinde kroner værd i dag.

Annonce

Men nu findes arket og de mange fine bibler ikke i Esbjerg mere. Hele samlingen er blevet solgt til Nordisk Bibelmuseum i Oslo, hvor den nu i højere grad end her i Esbjerg kan blive tilgængelig for interesserede. Det var den ikke i sin tid på trykkeriet i Esbjerg.

- Vi kunne ikke håndtere egentlige åbningstider, oplyser Palle Rosendahl, den sidste Rosendahl i spidsen for Esbjerg-firmaet.

Handel uden bibler

I forbindelse med Stibo A/S´s køb af Rosendahls Bogtrykkeri blev det klart, at samlingen ikke kunne blive i bygningerne, som den berømte arkitekt Henning Larsen stod for tegningerne til i begyndelsen af 90'erne.

Palle Rosendahl undersøgte hos blandt andet lokale biblioteker og museer, om der i Esbjerg kunne findes en løsning, så samlingen kunne forblive i Esbjerg. Men ingen steder førte dialogen til en model, hvor samlingen kunne holdes komplet.

- Derfor kom Nordisk Bibel Museum i Oslo i spil. Vi har kendt folkene i Oslo længe. Vores samling og museet deroppe har gennem årene lånt bibler af hinanden, så vi vidste, at Den Rosendahlske Bibelsamling ville være i gode hænder i Oslo, siger Palle Rosendahl til Ugeavisen Esbjerg.

Annonce

Meget sjældne bibler

Ingen af parterne i handlen ønsker at oplyse noget om prisen for bibelsamlingen, men der er dyre bøger imellem.

Bibler, som Palle Rosendahls oldefar Kristian købte for 100 kroner, er i dag ikke til salg for under 100.000 kroner, sagde Palle Rosendahls nu afdøde far, Paul Rosendahl, således i en artikel i Kristeligt Dagblad i 2006.

Har forklarede dengang også, at samlingen omfatter sjældne bibler som Gustav Vasas bibel, der var den første bibel, som blev trykt i Norden. Blandt de fineste og mest berømte danske bibler i samlingen er de såkaldte kongefolianter. Det er originale bibler udgivet af Christian den 3., Frederik den 2. og Christian den 4. De bibler er kendt af bibelnørder og samlere i hele verden.

Den Rosendahlske Samling omfatter ikke kun bibler, men eksempelvis også en meget sjælden tora-rulle samt en håndskrevet udgave af Koranen i en tyrkisk udgave.


Vi vidste, at Den Rosendahlske Bibelsamling ville være i gode hænder i Oslo

Palle Rosendahl, den sidste Rosendahl i spidsen for Esbjerg-firmaet


På Oddesundvej havde samlingen sit helt eget rum, hvor den som en selvejende institution fik besøg af 300-400 gæster efter aftale.  Her er samlingen altså ikke mere. Stibo A/S, som har overtaget Rosendahls A/S, har solgt ejendommen og flytter den grafiske produktion væk fra Esbjerg.

Køber er Esbjerg-firmaet Concens A/S,  der producerer elektriske specialmotorer til en bred vifte af anvendelser indenfor både handicap-hjælpemidler, fitnessudstyr, maskinindustri og den maritime sektor. Concens har 30 medarbejdere og overtager bygningerne den 1. juli næste år.

Som led i handlen er det aftalt, at Rosendahls administration med videre forbliver i ejendommen i et særskilt lejemål.

Sådan begyndte samlingen

I 1906 kom bogtrykkeriets grundlægger, Kristian Rosendahl, i besiddelse af en såkaldt kurfyrstebibel. Specielt sjælden var den ikke, men bogen fik ham på ideen om at opbygge en bogsamling, der skulle afspejle bogtrykkeriets udvikling fra Gutenberg og til nu. Kristian Rosendahl var knyttet til metodistkirken - så at satse på bibler faldt ham derfor naturligt.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Sweaterbutik åbner midlertidigt i Broen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

SOSU-udvidelse kan koste foreningslivet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Budgettet banket på plads

Ugeavisen Esbjerg

Studie 10 sender insekter på hotel

Ugeavisen Esbjerg

God kemi mellem forskning og familieliv

Ugeavisen Esbjerg

Børn og voksne tog en tørn for naturen

Ugeavisen Esbjerg

Gågadespørgsmål med sprængstof i

Ugeavisen Esbjerg

Alle kan tale med om højhuse og byudvikling

Ugeavisen Esbjerg

- Dejligt, at der sker noget her

Ugeavisen Esbjerg

Rosengreen fyldte kroen med kvinder og mode

Ugeavisen Esbjerg

Søren Rasmussen stopper i 2022

Ugeavisen Esbjerg

Diana drømmer om endnu mere indflydelse

Ugeavisen Esbjerg

Ny sygeplejefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Færøernes største sygehus på inspirationstur til Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Team Esbjerg stolt vært for Santander Final4 i februar

Ugeavisen Esbjerg

Gå en tur i det ukendte

Ugeavisen Esbjerg

Opråb fra vindbranchen: Den grønne omstilling mangler grøn strøm

Ugeavisen Esbjerg

Linda går efter græskar-guld

Ugeavisen Esbjerg

Juletræsforeningen overlever efter privat donation

Ugeavisen Esbjerg

Verdensstjernens danske forbindelse

Ugeavisen Esbjerg

Sikkerhed uden kiksere i 35 år

Ugeavisen Esbjerg

20.000 kroner til den rullende kagemand

Ugeavisen Esbjerg

Hjerting Badehotel styrker ledelsen

Annonce