Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Fornem bibelsamling fra Esbjerg til bibelmuseum Oslo

Fredag den 13. oktober 1995 blev Rosendahls nye bogtrykkeri på Oddesund vej indviet. Her fik Den Rosendahlske Bibelsamling en fremtrædende plads i sit eget lokale. På billedet fra dengang er det direktør Palle Rosendahl. Nu er den fornemme bibelsamling solgt til et bibelmuseum i Oslo. Foto: Tonny Sørensen / Esbjerg Byhistoriske Arkiv
Rosendahls Bogtrykkeri er kommet på andre hænder. Det er familiens meget fornemme bibelsamling også. Den er nu i Oslo.

Samling: Nordens fineste private samling af bibler har i generationer haft hjemsted i Esbjerg i særlige lokaler hos Rosendahls Bogtrykkrei, som for kort tid siden blev solgt til Stibo A/S.

Den handel omfattede ikke de fornemme bibler, der indgår i den samling, som trykkeriets stifter, Kristian Rosendahl, begyndte på i 1906. Samlingen omfatter nogle hundrede bibler og sider af særlige bibler, så det er ikke antallet, der gør samlingen ganske speciel. Det er kvaliteten.

Et absolut stjerneklenodie er således et originalt blad fra en specialudgave af biblen, som bogtrykkerkunstens skaber, Johan Gutenberg, trykte i 1450'erne. Bladet, et uddrag af Ezras bog, er et af de 91 ark, om hvilke man ved med sikkerhed, at de stammer fra Gutenbergs særlige "42-linjede bibel", der fik sit navn, fordi hver spalte indeholder 42 linjer. Det sjældne ark er for samlere flere hundrede tusinde kroner værd i dag.

Annonce

Men nu findes arket og de mange fine bibler ikke i Esbjerg mere. Hele samlingen er blevet solgt til Nordisk Bibelmuseum i Oslo, hvor den nu i højere grad end her i Esbjerg kan blive tilgængelig for interesserede. Det var den ikke i sin tid på trykkeriet i Esbjerg.

- Vi kunne ikke håndtere egentlige åbningstider, oplyser Palle Rosendahl, den sidste Rosendahl i spidsen for Esbjerg-firmaet.

Handel uden bibler

I forbindelse med Stibo A/S´s køb af Rosendahls Bogtrykkeri blev det klart, at samlingen ikke kunne blive i bygningerne, som den berømte arkitekt Henning Larsen stod for tegningerne til i begyndelsen af 90'erne.

Palle Rosendahl undersøgte hos blandt andet lokale biblioteker og museer, om der i Esbjerg kunne findes en løsning, så samlingen kunne forblive i Esbjerg. Men ingen steder førte dialogen til en model, hvor samlingen kunne holdes komplet.

- Derfor kom Nordisk Bibel Museum i Oslo i spil. Vi har kendt folkene i Oslo længe. Vores samling og museet deroppe har gennem årene lånt bibler af hinanden, så vi vidste, at Den Rosendahlske Bibelsamling ville være i gode hænder i Oslo, siger Palle Rosendahl til Ugeavisen Esbjerg.

Annonce

Meget sjældne bibler

Ingen af parterne i handlen ønsker at oplyse noget om prisen for bibelsamlingen, men der er dyre bøger imellem.

Bibler, som Palle Rosendahls oldefar Kristian købte for 100 kroner, er i dag ikke til salg for under 100.000 kroner, sagde Palle Rosendahls nu afdøde far, Paul Rosendahl, således i en artikel i Kristeligt Dagblad i 2006.

Har forklarede dengang også, at samlingen omfatter sjældne bibler som Gustav Vasas bibel, der var den første bibel, som blev trykt i Norden. Blandt de fineste og mest berømte danske bibler i samlingen er de såkaldte kongefolianter. Det er originale bibler udgivet af Christian den 3., Frederik den 2. og Christian den 4. De bibler er kendt af bibelnørder og samlere i hele verden.

Den Rosendahlske Samling omfatter ikke kun bibler, men eksempelvis også en meget sjælden tora-rulle samt en håndskrevet udgave af Koranen i en tyrkisk udgave.


Vi vidste, at Den Rosendahlske Bibelsamling ville være i gode hænder i Oslo

Palle Rosendahl, den sidste Rosendahl i spidsen for Esbjerg-firmaet


På Oddesundvej havde samlingen sit helt eget rum, hvor den som en selvejende institution fik besøg af 300-400 gæster efter aftale.  Her er samlingen altså ikke mere. Stibo A/S, som har overtaget Rosendahls A/S, har solgt ejendommen og flytter den grafiske produktion væk fra Esbjerg.

Køber er Esbjerg-firmaet Concens A/S,  der producerer elektriske specialmotorer til en bred vifte af anvendelser indenfor både handicap-hjælpemidler, fitnessudstyr, maskinindustri og den maritime sektor. Concens har 30 medarbejdere og overtager bygningerne den 1. juli næste år.

Som led i handlen er det aftalt, at Rosendahls administration med videre forbliver i ejendommen i et særskilt lejemål.

Sådan begyndte samlingen

I 1906 kom bogtrykkeriets grundlægger, Kristian Rosendahl, i besiddelse af en såkaldt kurfyrstebibel. Specielt sjælden var den ikke, men bogen fik ham på ideen om at opbygge en bogsamling, der skulle afspejle bogtrykkeriets udvikling fra Gutenberg og til nu. Kristian Rosendahl var knyttet til metodistkirken - så at satse på bibler faldt ham derfor naturligt.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Speedway: Iversen og Nielsen er tilbage

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Poul Madsen fra Ekstra Bladet: ”Jeg har frygtet, at jeg selv blev hensynsløs på grund af mit arbejde”

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

God sommer for tre unge fra Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Over 100 haver i Esbjerg slippes fri

Ugeavisen Esbjerg

Spillerforeningen: Brevet er et resultat af at spillerne ikke føler sig hørt

Ugeavisen Esbjerg

Spillere sender åbent brev til EfB: - Vi har oplevet daglige trusler om fyringer, hånende, sexistiske og ydmygende bemærkninger

Ugeavisen Esbjerg

Aldi godt på vej med ny butik

Ugeavisen Esbjerg

It-uddannnelser trækker studerende

Ugeavisen Esbjerg

Trænersag presser båndet til EfB’s støtter

Ugeavisen Esbjerg

Glemte at festugen har jubilæum

Ugeavisen Esbjerg

Slip din indre klovn løs

Ugeavisen Esbjerg

Alle skal være trygge i nattelivet

Ugeavisen Esbjerg

"Mødte jeg mig selv som ung pige i Esbjerg, ville jeg sige "bliv lidt mere forelsket""

Ugeavisen Esbjerg

Bent Pedersen bliver helt elektrisk

Ugeavisen Esbjerg

Hygiejnebind til mange gange

Ugeavisen Esbjerg

Skiltefirma flytter på havnen

Ugeavisen Esbjerg

HH og vennerne vil lave flere fodboldcamps

Ugeavisen Esbjerg

Spildevandet skal afsløre om vi er syge

Ugeavisen Esbjerg

Trænersag afgørende for fremtidens klubkultur

Ugeavisen Esbjerg

Breve fra spillerne har nået ledelsen

Ugeavisen Esbjerg

Hyballa vækker lokal bekymring

Ugeavisen Esbjerg

Sønderhos store fest

Ugeavisen Esbjerg

Andreas på vej mod toppen

Annonce