Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Gamle breve blev til podcast

Eva Merz i to udgaver. Før og nu. Nu kan hendes ungdomsminder høres i podcasten "Evas Arv", som ungdomsveninden Jutta Marie Jessen har lavet. Foto:PR
Eva Merz breve fra USA til ungdomsveninde blev til en podcast 25 år senere. Der får premiere søndag med en gåtur i byen.

Erindringer: Da Jutta Marie Jessen for nogle år siden ryddede op i gamle papkasser i forældrenes garage, faldt hun over en stak breve, som veninden Eva Merz havde sendt hjem til Jutta Marie Jessen og kæresten fra USA, hvor hun blandt andet vandrede tværs over det store kontinent med America Indian Movement i ’90’erne.

I brevene beskriver hun sine oplevelser, indtryk og overvejelser i den forbindelse, og det var noget, der vandt gehør der på den anden side af Atlanterhavet i en lille lejlighed i København.

Eva Merz var flyttet til København for at gå på fotoskolen FataMogana, og det var her Jutta Marie Jessen løb ind hende gennem sin kæreste.

Annonce

- Vi brugte mange timer på at drikke elefantbajere og rulle cigaretter. Eva kom jo fra en velstående familie i Esbjerg, og jeg fornemmede, hun følte sig lidt udenfor. Det samme gjorde jeg. Jeg kom fra en solid familie og jeg følte mig ikke helt tilpas.

Så da jeg var 16 år gik jeg ud af gymnasiet, tog til Tyskland som au-pair, og rejste derefter til København med 500 kroner på lommen. Så et eller andet sted har vore liv haft et tidsforskudt parallelt forløb, fortæller Jutta Marie Jessen, der er er cand. mag. i dansk og kunsthistorie og som har udgivet flere bøger. Blandt andet om de billigste huse i Danmark. Merz har udgivet en bog om lejligheder på Gammel Vardevej.

Jutta Marie Jessen har lavet podcasten om sin gamle veninde. foto: Privat

Empati

- Vi boede i Pisserenden i København, og var vist generelt rastløse mennesker. Jeg så op til Eva, fordi hun var supercool og skæv, og allerede dengang kunne jeg fornemme hendes empati for de udsatte, pressede og skæve mennesker og så turde hun at springe ud i noget uden at vide, hvor hun endte, fortæller Jutta Marie Jessen, der på søndag har premiere på podcasten ”Evas Arv”.

De to havde ikke haft kontakt igennem tyve år, og da Jutta Marie Jessen havde googlet lidt og fundet ud af at Eva Merz havde lavet en fond og i øvrigt var i Danmark igen, ringende hun op og foreslog Merz, at hun skulle lave en podcast baseret på brevene fra dengang.

Annonce

Gå en tur

De to veninder mødtes i Esbjerg og tilbragte 24 timer sammen, og det har så resulteret i den nye podcast.

-Vi tager afsæt i brevene og bruger dem som afsæt for den udvikling som Eva er gået igennem som menneske og kunstner. Hun flyttede jo tilbage til Esbjerg, og jeg ved brødrene sagde, at det holdt hun ikke til i et år. Men hun er der endnu og er glad, fornemmer jeg, siger Jessen.

Jeg så op til Eva, da vi var veninder i København.

Jutta Marie Jessen.

Podcasten kan høres fra på søndag, og klokken 14 er der en premiere gåtur fra Esbjerg Kunstmuseum, hvor deltagerne lytter til podcasten, mens de går rundt i byen. Der er fire stop undervejs og vi kan godt afsløre, at der vil blive serveret salte sild, elefant bajere og en rejemad i musikhuset.

Vil man med på turen, skal man sende en mail til Boe@eskum.dk Det koster 50 kroner at deltage og turen varer cirka to timer. Podcasten er støttet af Statens Kunstfond.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Udenlandske hovednavne til spritny ny metalfestival

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Nu skulle det være helt sikkert med Facebook

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

ME-sagen: Fanø-families kamp bliver nordisk

Ugeavisen Esbjerg

Efterårsmoden ifølge Jill&Joy

Ugeavisen Esbjerg

Lone fejrer 40 år hos Babcock & Wilcox Vølund

Ugeavisen Esbjerg

Knæk cancer og lysfest på Tobakken

Ugeavisen Esbjerg

Diakonhjemmet rejser sig

Ugeavisen Esbjerg

Unge laver revy

Ugeavisen Esbjerg

Danmarks største vælgermøde

Ugeavisen Esbjerg

33-årig mand dømt for seksuelt overgreb mod 24-årig kvinde og for at have set passivt til, mens hun afgik ved døden

Ugeavisen Esbjerg

Flere syddanskere inviteres til revaccination

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg lander Danmarksindsamling 2022

Ugeavisen Esbjerg

Ny grønlandsk biskop til gudstjeneste i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

16 kandidater stiller op til valg til ældrerådet

Ugeavisen Esbjerg

Telenor er åbnet i Broen Shopping

Ugeavisen Esbjerg

Bådsmanden og kaptajnen har sejlet sammen i 60 år

Ugeavisen Esbjerg

Fuld skrue på godheden

Ugeavisen Esbjerg

En smule Nørrebro i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Facebook er tilbage i Esbjerg: Køber grund til 277 millioner kroner

Ugeavisen Esbjerg

Det Gule Palæ summede af liv

Ugeavisen Esbjerg

Ny høringsportal skaber bedre overblik

Ugeavisen Esbjerg

René åbner sin tredje Kylling & Co

Ugeavisen Esbjerg

Ejendrøm rykker i egen bolig

Annonce