Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hvordan endte Torvegade 6 i skyerne?

Et 12 etagers byggeri i Torvegade 6 bliver et markant byggeri set fra Torvet.
Dette er historien om Torvegade 6. Det er historien om en grund på 480 kvadratmeter, der snart kan få et af Esbjerg højeste huse. Men hvorfor skal indre by have så højt et hus? Svaret får du her.

I Torvegade 6 på hjørnet af Borgergade ligger i dag 480 kvadratmeter grusparkering. Der blev spillet højt i gamle dage, da Knud Eskildsen Musik lå på grunden, nu er planen, at der skal bygges højt - 12 etager eller 44,5 meter helt præcist.

Den 2. november besluttede byrådet at sende en ny lokalplan, der kan give grønt lys til højhuset, i høring, men hvorfor skal Esbjerg have et af byens højeste huse på en lille grund i centrum, hvor der ellers kun må bygges i fem etager?

Det spørgsmål har den socialdemokratiske byrådspolitiker Hans Erik Møller ledt efter et svar på. Allerede i 2018 spurgte han ind til, hvorfor Torvegade 6 var friholdt fra den nye lokalplan for indre by. To år senere får han et notat, hvor forklaringen står sort på hvidt.

Annonce

”Torvegade 6 har en lokalplan fra maj 2011. Den blev lavet for, at Skjern Bank kunne flytte til adressen, dvs. det er en projektlokalplan, der giver mulighed for at bygge det domicil, de ønskede”, står der blandt andet i notatet.

Skjern Bank, der havde købt aktierne i Knud Eskildsen Ejendomme A/S, valgte at flytte ind i Kongensgade, men Torvegade 6 havde fået sin egen lokalplan.

Det første projekt

Mens Skjern Bank altså ikke skulle bruge Torvegade 6 til noget, så Det Faglige Hus duoen landsformand Johnny Nim og direktør Brian Elsted Hansen muligheder i grunden. De købte i privat regi aktierne i Knud Eskildsen Ejendomme A/S i 2015 og udtænkte et nyt projekt for grunden. Dengang var det dog ikke et 12 etagers hus, der var på tegnebrættet.

- Det var ikke det første projekt, vi kom med, siger Brian Elsted Hansen, der udover at være direktør for Det Faglige Hus også er det samme i Knud Eskildsen Ejendomme. I 2016 bankede han og Johnny Nim på døren til Lokalavisen Esbjerg, hvor den daværende redaktør og nuværende journalist på Ugeavisen Esbjerg Rune Weitling skrev historien om deres planer for Torvegade 6.

Det kommende byggeri i Torvegade 6 set fra caféerne på Torvet. Illustration


”Johnny Nim og Brian Elsted Hansen var mandag morgen til møde hos borgmester Johnny Søtrup angående deres nye, markante byggeri i Torvegade. Og borgmesteren var glad for det, som han så”, stod der i artiklen, hvor den daværende borgmester Johnny Søtrup udtalte:

- Det er et projekt, der passer fortrinligt sammen med vores idé om en fortætning af bymidten. Derudover synes jeg, det er et rigtig smukt hus, de har tænkt sig at opføre, så jeg er begejstret.

Men planerne om en fem eller seks etager høj bygning blev aldrig til virkelighed:

- Vi snakkede videre med kommunen, og de orienterede os om visionerne for bymidten med en fortætning af indre by. Og hvis de ville have os til at bygge højere, ville vi gerne følge strategien, forklarer Brian Elsted Hansen uden at sætte navn på den person, der helt præcis anbefalede duoen at bygge højere endnu.


Det er i hvert ikke en politisk beslutning. Jeg havde et indledende møde, og jeg synes, det så pænt ud, men derefter har jeg ikke været involveret i sagen.

Johnny Søtrup, tidligere borgmester


Ugeavisen erfarer fra en anden kilde, at der på møder med forvaltningen blev drøftet forskellige muligheder for byggeriet i Torvegade 6 – herunder muligheden for at bygge højere.

Annonce

De manglede notater

Ugeavisen Esbjerg har søgt aktindsigt i sagen om Torvegade 6 for at finde ud af, hvem der fødte ideen om et højhus i Torvegade 6, men svaret findes ikke i sagsakterne.

”Der findes ingen sagsakter vedr. det pågældende møde, da der ikke udarbejdes referater eller gemmes evt. viste projekter/præsentationer i forbindelse med uformelle møder med borgmesteren,” lyder det i en skrivelse til avisen fra borgmestersekretariatet.

Torvegade 6 fik som nævnt sin egen lokalplan med tanke på et Skjern Bank domicil-byggeri, men siden er der ikke truffet nogle politiske beslutninger om at bygge højt på grunden, så Hans Erik Møller kan ikke forstå, hvorfra beskeden om at bygge højt kom.

Et andet sted på Torvet stjæler Torvegade 6-højhuset ikke billedet. Illustration


- For mig er der mange uklarheder i den her sag. Jeg har aldrig været med til politisk at vedtage, at der kunne bygges så højt i indre by, siger han og undrer sig over, hvordan møder mellem Esbjergs borgmester og ejerne af Knud Eskildsen Ejendomme ikke er registreret.

- Esbjerg Kommune har notatpligt. Når der ikke er notater på det møde, har vi et problem. For når jeg politisk spørger ind til sagen, går jeg ud fra, at jeg får et svar, vi kan stole på, siger han.

Den daværende borgmester Johnny Søtrup kan godt huske mødet med Johnny Nim og Brian Elsted Hansen, men det var ikke borgmesteren, der foreslog de to at bygge højere.

- Jeg kan ikke sætte navne på, men det må være nogle i vores forvaltning, efter at Nim og Elsted fik et nik fra mig til at gå videre i en dialog med vores forvaltning. Det er i hvert ikke en politisk beslutning. Jeg havde et indledende møde, og jeg synes, det så pænt ud, men derefter har jeg ikke været involveret i sagen, siger Johnny Søtrup.

Annonce

14 etager var i spil

Brian Elsted Hansen og Johnny Nim fulgte kommunens anbefaling tilbage i 2016. De gik hjem og tænkte større, og de kom med et nyt projekt, som de præsenterede som et lukket punkt på dagsordenen til et plan- og miljøudvalgsmøde. Brian Elsted Hansen understreger, at udvalget i første omgang var positiv stemt overfor præsentationen med de 14 etager.

- Efterfølgende fik vi besked om, at vi godt kunne indsende anmodning om igangsætning af lokalplan. Det understøtter derfor igen, at hele byrådet dengang var positive om højt byggeri, siger Brian Elsted.

- Vi havde projektet på 14 etager, men så nærmede valget sig, og sagen om byggeri på Museumspladsen ramte. Så afventede vi situationen, vi ville ikke være en del af debatten i et valgår. Så havde vi den liggende i en rum tid, og så blev lokalplanen for indre by ændret. Man siger nu, at der er tre punkter, hvor man stadig vil se positivt på højt byggeri, husker Brian Elsted Hansen.

På trods af at Venstre og Socialdemokratiet før valget i ’17 blev enige om at lukke højhusdebatten med en beslutning at sætte en grænse på fem etager for byggeri i indre by, så var der stadig enkelte muligheder for at bygge højere i indre by blandt andet i Torvegade 6.

Derfor mener Brian Elsted Hansen, at Torvegade 6 uskyldigt er blevet gjort til syndebuk for modstandere af højhuse i Esbjerg.

- Det er jo sådan, at hvis man vil præge en ny udvikling, så giver det anledning til dialog, og sådan er det i en demokratisk verden. Det her, synes jeg, giver god mening for at skabe et nyt billede af Esbjerg med et mere aktivt centrum. Der bor jo ikke andet end 2300 i indre by, og der burde jo bo tre gange så mange. Det er derfor, der ikke er det liv i centrum, som der burde være, når man ser på kommunens størrelse, siger han.

Det krævede et flertal i byrådet at sende den nye lokalplan for Torvegade 6 i høring, og udover det borgerlige flertal har Esbjerg Kommunes stadsarkitekt Morten Harder tidligere argumenteret for højhusbyggeriet i Torvegade.

- Esbjerg kan sagtens bære nogle flere pejlemærker, der ligesom indrammer centrum. Når man går i gaderne, er det svært at finde markeringen af, hvor centrum er, har han tidligere udtalt i et interview til avisen, hvor han også forklarede om Torvegade 6:

- Når vi snakker om ophold i forhold til dens placering, så synes jeg, det ligger godt til at lave en fortætning, fordi du allerede i dag har nogle gode ophold med en bypark i den ene ende og Torvet i den anden ende.

De samme argumenter gør Brian Elsted Hansen optimistisk. Han er på trods af debatten overbevist om, at højhusplanerne passer godt til Esbjerg.

- Vi tror selvfølgelig på projektet. Vi tror på, at byen er klar til det, og jeg synes, vi ligger i fin tråd med kommunens strategi om fortætning af midtbyen. Vi har et ordsprog i Esbjerg – ”rask må det gå”, og vi håber, byudviklingen kan være med til at understøtte det, så vi er en moderne by så vi, når vi kigger tilbage om 20 år, siger, det var godt, vi gjorde noget, siger Brian Elsted Hansen.

I byrådet har Hans Erik Møller sat sig i den modsatte side af sagen.

- Jeg synes, det vil ødelægge Esbjerg indre by. 44 meter og 12 etager på en grund der ikke er større end en almindelig parcelhusgrund. Vi har Musikhuset og vandtårnet i den ene ende og Torvet i den anden ende, og den vil komme til at stå og ødelægge helhedsindtrykket. Der er nogle, der skyder os i skoene, at det er fordi, vi ikke vil have højhuse, og det er jo løgn. Højhuse skræmmer ikke mig, de skal bare ligge de rigtige steder, siger han.

Torvegade 6 er i høring frem til den 5. januar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce