Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Onsdag bliver Shivu dansk statsborger

Shivakumar Kuppenahalli med sine to børn og sin hustru. I dag, onsdag den 24. marts 2021, får Shivu dansk statsborgerskab. Dermed går en årelang drøm i opfyldelse for ham. Foto: Tue Sørensen
40 personer i Esbjerg Kommune bliver onsdag officielt danske statsborgere. Det sker, når de ved en ceremoni skriver under på, at de vil overholde den danske grundlov. Blandt dem er indiske Shivakumar Kuppenahalli - eller bare Shivu, som han kalder sig - der har set frem til dagen i flere år. Her fortæller han åbenhjertigt om forskellene på Indien og Danmark, hvorfor han holder så meget af Danmark, hvad han selv har gjort for at blive integreret, hvad det danske statsborgerskab betyder for ham, hvad han drømmer om. For sig selv og sine børn.

Jeg glæder mig uendelig meget til at få mit statsborgerskab. Alle, der kender mig, ved, at det er afslutningen på en meget lang rejse. Det er svært for mig at beskrive følelsen af den store vægt, der med det danske statsborgerskab løftes fra mit sind. Jeg var faktisk slet ikke klar over, hvor meget det stressede, men også betyder for mig, før jeg kunne se enden på det. Jeg blev født og studerede til ingeniør i Bangalore i Indien. I dag er jeg 42 år og arbejder som global projektleder hos Andritz Feed & Biofuel A/S i Esbjerg. Min kone er 36 år og er også uddannet elektronikingeniør. Hun tog en pause fra sit arbejde, da vi fik børn, men hun har blandt andet arbejdet et år hos Incado i Esbjerg og afsluttet sin danskuddannelse på VUC. I 2020 begyndte hun at læse til teknisk designer på Rybners. Vi har sammen to børn på ti og seks år, der er født i Esbjerg, og som går på Spangsbjergskolen.

Efter 28 måneders ventetid tog jeg for nylig mig selv i at recitere de ord, jeg har øvet og forberedt mig på at sige, når det engang var min tid til at stå til den officielle statsborgerskabsceremoni i Esbjerg Kommune. Da jeg tog mig selv i det, oplevede jeg en følelse af enorm stolthed. Jeg har boet i Esbjerg siden 2010, og inden da boede og arbejdede jeg i Schweiz i en periode på seks år. Med mit officielle statsborgerskab føler jeg mig som en anden person. Som en mand med mere frihed end jeg havde før. Jeg har kaldt Danmark mit andet hjem i mange år, men at få statsborgerskab og vide, at jeg som dansk statsborger har alle de samme rettigheder, det får mig til at føle mig mere inkluderet. Jeg er så stolt af at være borger i demokratiets førende land, i innovationslandet, som jeg også kalder det.


Jeg glæder mig uendelig meget til at få mit statsborgerskab. Alle, der kender mig, ved, at det er afslutningen på en meget lang rejse.

Shivakumar Kuppenahalli


Gennem hele mit liv har jeg haft det privilegium at have boet i forskellige lande. Jeg føler derfor, at jeg har fået nogle grundlæggende værdier og oplevet forskellige former for kulturer og humor, som afspejler sig i en global tankegang. Men jeg har brug for flere år i Danmark for at forstå den danske humor helt.
Det danske statsborgerskab er en identitet og et symbol på integration i Danmark, hvor man viser, man vil være en del af det demokratiske samfund. Jeg føler, at et statsborgerskab er den bedste gave, jeg overhovedet kan give til mine børn og min kone og deres fremtidige studier og liv. Det har længe været min drøm at blive dansk statsborger og få et dansk pas, for mit arbejde involverer også mange rejser rundt i verden for at møde kunder, og mit danske pas gør det meget lettere at rejse. Jeg slipper for visumproblemer og meget andet.

Det danske statsborgerskab er en identitet og et symbol på integration i Danmark, hvor man viser, man vil være en del af det demokratiske samfund. Jeg føler, at et statsborgerskab er den bedste gave, jeg overhovedet kan give til mine børn og min kone og deres fremtidige studier og liv. Foto: Tue Sørensen

Det er selvfølgelig en vigtig beslutning at opgive mit nuværende indiske statsborgerskab for at opnå dansk statsborgerskab. Indien tillader ikke dobbelt statsborgerskab, så lovligt kan jeg kun have et statsborgerskab, men jeg har valgt dansk. Det er her, vi føler os hjemme nu. Min kone er fortsat indisk statsborger, og hun skal gennemgå samme procedure og krav for at få dansk statsborgerskab som jeg. Men vi er overbeviste om, at hun også i nær fremtid bliver dansk statsborger.

Jeg havde aldrig hørt om Esbjerg, før jeg kom hertil, men jeg besøgte København som turist i 2007. Jeg besøgte så Esbjerg første gang, da jeg modtog et opkald om et muligt arbejde hos Andritz Feed & Biofuel i marts 2010. Muligheden var meget tiltrækkende for en dygtig ingeniør, og vi kunne godt lide det sociale system, der findes i Danmark, så min kone og jeg besluttede derfor at flytte til Danmark. Før vi flyttede, forsøgte vi at læse og udforske en masse om Danmark og den danske kultur.

Danmark og Indien er virkelig som sort og hvid. Der er ingen ligheder i kultur, mad, festivaler, uddannelse, kommunikation, dresscode, arbejdskultur, familieliv og meget andet. Derfor indså vi også meget hurtigt, at det er utrolig vigtigt at tilpasse sig dansk kultur og danske værdier, hvis man gerne vil integreres i et samfund. Vi prøvede vores allerbedste for at involvere os i alle begivenheder, der foregik i Esbjerg og rundt omkring i Danmark, så vi kunne lære mest muligt om den måde, man er på i Danmark.

I forhold til uddannelse, så er det sådan, at i Indien studerer vi på et meget højt niveau, og der er et stort pres i forhold til, at børnene lærer hurtigt. Ellers er der andre, der tager pladsen på et godt universitet for næsen af dem. I det danske uddannelsessystem har børnene bedre tid til at forstå og studere uden pres. Det får børn til at tænke nyt og anderledes, tror jeg. I Danmark får man også mere praktisk erfaring, man kommer eksempelvis ud i naturen. Det giver også langt bedre muligheder for at forstå ting, end hvis man bare læser bøger og lærer ting udenad. Det danske uddannelsessystem overbeviste min kone og jeg om, at ethvert barn er en stjerne, og at de vil skinne på deres helt egen måde. Det danske samfund er spredt på mange forskellige områder, så børnene kan på den måde også vælge det emne, de er mest interesserede i at studere.

I Danmark stoler folk meget på hinanden, og jeg føler, det er et sikkert land at opdrage sine børn i. Derfor har jeg også en stærk tro på, at mine børn vil få en stor fremtid i Danmark. Foto: Tue Sørensen

Jeg har oplevet en meget anderledes arbejdskultur i Danmark. Her har vi et meget fladt hierarki og en direkte tilgang i arbejdsmiljøet sammenlignet med det indiske hierarki, der er meget stramt og bureaukratisk. Den danske arbejdskultur giver langt mere ansvar og initiativ til, at man kan gøre ting på egen hånd. Det giver helt sikkert større jobtilfredshed og lykke.
Vi har jo blandt andet en mere fleksibel arbejdstid, som hjælper mig med at få en god balance i arbejdslivet. Hver dag har jeg god tid til at være sammen med min familie og børn, hvilket betyder meget. Der er også et godt sikkerhedsnet, hvis jeg mister mit job. Det hjælper mig virkelig med at fokusere mere på fremtiden end at bekymre mig om, hvad der kan ske.


Med mit nye statsborgerskab er jeg også berettiget til at købe et sommerhus, så sådan et vil jeg gerne have i de kommende år.

Shivakumar Kuppenahall


I Danmark stoler folk meget på hinanden, og jeg føler, det er et sikkert land at opdrage sine børn i. Derfor har jeg også en stærk tro på, at mine børn vil få en stor fremtid i Danmark. Jeg følger politiske nyheder og lokale nyheder hver dag for at være opdateret og kunne tale med om, hvad der sker i Esbjerg og Danmark. Både med min familie og med mine kolleger. Min kone og jeg var begge vegetarer fra fødslen, men vi har fået vores børn til at spise kød og skaldyr. Det gør det lettere for dem at integrere sig og være sammen med andre danske børn, når der er fester og arrangementer og sådan noget. Begge vores børn taler dansk, engelsk og lidt af mit modersmål. Vi forsøger at få det bedste ud af de to kulturer, så vores børn vokser op og bliver globale borgere.

Jeg har det personligt rigtig godt i Esbjerg, og tre gange om ugen løber jeg, hvilket hjælper mig med at være sund og øge min energi. Esbjerg er også meget tæt på naturen, og jeg elsker at tage min familie og mine børn med ud at besøge naturparker, stranden eller i skoven.
Vi forsøger hele tiden at tilpasse os Esbjerg og Danmark, men vi må naturligvis også være tro mod os selv og dem, vi er. Men vi har selvfølgelig gået til danskundervisning, vi spiller cricket og badminton, vi har deltaget i Esbjergs mange internationale begivenheder, men også arrangementer som Vestkystløbet, musikfest på Torvet og meget andet. Vi synes, det er vigtigt, at vi viser, at vi gerne vil være en del af lokalsamfundet.

Vi fejrer også julen, påske, fastelavn og Sankthans for at introducere vores børn til de danske fester. Vi ser også dagligt DR1-nyheder klokken 21.00, ligesom vi ser mange danske film og programmer som for eksempel Olsen Banden. Så lærer og forstår vi mere og mere om de danske værdier og landets kultur. Materialet fra min statsborgerskabseksamen har også hjulpet mig meget i forhold til at forstå dansk historie, litteratur, arkitektur og design, danske ikoner, velfærdssystemet, samt hvordan Danmark forholder sig i forhold til EU, FN, NATO og Norden.

Selv har jeg taget initiativ til at arrangere Diwali-festligheder for indiske familier hvert år, der plejer at samle omkring 30-35 voksne og 20-25 børn. I løbet af 2019 inviterede vi andre nationaliteter med for at introducere vores kultur og festivaler. Fra Esbjerg Kommune har Pia Enemark fra kommunens Tilflytterservice hjulpet os meget med at arrangere det arrangement hvert år.


Det danske uddannelsessystem overbeviste min kone og jeg om, at ethvert barn er en stjerne, og at de vil skinne på deres helt egen måde.

Shivakumar Kuppenahalli


Jeg har også oprettet en Facebook- og WhatsApp-gruppe, der hedder ”Indere i Esbjerg” til alle indiske familier, der flytter til Esbjerg. Det har jeg gjort for at hjælpe og give korrekt information relateret til børnehaver, skoler, boliger, sportsklubber og andre faciliteter, der er tilgængelige i Esbjerg.

I løbet af 2017 lavede jeg en stor præsentation for hele Andritz Feed & Biofuel med 127 mennesker om krydskultur mellem Indien og Danmark. Her forsøgte jeg at forklare, hvordan forskellig kultur kan se ud og forstås. Jeg brænder meget for mit arbejde, og jeg drømmer om at fortsætte min professionelle karriere i Danmark. Det er min pligt at bidrage til samfundet, når jeg får alle de muligheder og fordele, der er i Danmark. I fremtiden drømmer jeg også om at etablere et forretningssamarbejde mellem Indien og Danmark, og i øjeblikket udvikler jeg mit professionelle netværk med virksomheder i Danmark. Men mest af alt ønsker jeg, at begge mine børn får en god uddannelse i Danmark og lander i deres egne drømme. Med mit nye statsborgerskab er jeg også berettiget til at købe et sommerhus, så sådan et vil jeg gerne have i de kommende år. Jeg er bare så glad og taknemmelig over for Danmark og alle de muligheder, som det giver for min familie og mig. Både hvad angår karriere, uddannelse og vores liv.

Jeg kom til Danmark for 10 år siden fra Schweiz som en ung professionel ingeniør, og det har været en fantastisk rejse frem til i dag. Jeg er meget stolt over at være statsborger i Danmark, der allerede har givet mig så meget. Jeg kan slet ikke vente med at gøre endnu mere for at give noget tilbage til min branche, mit samfund og mit land.

Grundlovsceremonien

Det er en betingelse for at få dansk statsborgerskab, at man som ny statsborger medvirker i en ceremoni i den kommune, hvor man bor. Ved ceremonien skal den enkelte skrive under på at ville overholde Danmarks grundlov og respektere grundlæggende danske værdier og retsprincipper, herunder det danske demokrati. Kommunerne har ansvaret for at holde ceremoni mindst to gange om året. Esbjerg Kommune holdt første gang grundlovsceremoni den 2. september 2020, hvor 48 personer fik statsborgerskab.

Nye danske statsborgere i Esbjerg Kommune skal selvfølgelig fejres med en festlig grundlovsceremoni, også selvom corona i øjeblikket sætter begrænsninger for, hvor mange der må samles. Derfor bliver det i hold af fire ad gangen, at 40 personer den 24. marts mødes i kommunens lokaler på Grønvangsvej. Esbjerg Kommune forventer, ceremonien vil tage i alt 10 timer at gennemføre. Der skal nemlig både være god tid til hvert hold med fire borgere og tid til udluftning og afspritning mellem holdene.

Jeg er meget stolt over at være statsborger i Danmark, der allerede har givet mig så meget. Jeg kan slet ikke vente med at gøre endnu mere for at give noget tilbage til min branche, mit samfund og mit land. Foto: Tue Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

25 år hos Bauhaus

Annonce