Annonce
Ugeavisen Esbjerg

I PLEJE: - Med Lis og Mogens fik jeg nogle rollemodeller

Ad to omgange kom Victoria i pleje hos Lis og Mogens. I dag er hun flyttet

hjemmefra, men hjem vil altid være hos hendes plejeforældre.

Den første dag, hvor Victoria Dam Lange var hos sine plejeforældre, Lis og Mogens, tabte hun nogle tallerkener på gulvet. Hun græd og var bange for reaktionen, men Lis og Mogens var ligeglade med tallerkenerne. De spurgte i stedet, om Victoria var okay.

- Det kan lyde banalt, men det var så stor en oplevelse, at den sidder i mig endnu. De skældte ikke ud eller bebrejde mig det. De tænkte på mig, de drog omsorg for mig, de inkluderede mig, fortæller Victoria Dam Lange taknemmeligt.

Hun kom første gang i pleje hos Lis og Mogens som 8-årig, da hendes mor led - og lider - af svær psykisk sygdom og alkoholproblemer, hendes stedfar havde fået en alvorlig blodprop, og der var ikke andet familie, som kunne passe hende.

Efter tre år i pleje fik Victoria at vide, at hun skulle hjem til sin mor og stedfar at bo igen. Det var ikke noget, hun havde bedt om, men sådan var det bare.

- Min stedfar havde fundet ud af, at han kunne få flere penge fra kommunen, hvis jeg kom hjem igen, siger Victoria, som, efter en kort periode hos sine ustabile forældre, selv ringede til kommunen og sagde, at hun ikke ville bo hjemme mere.

Kort efter kom hun til en Røde Kors lejr, da man skulle undersøge, om hun kunne komme tilbage til Lis og Mogens, der i mellemtiden havde taget en anden pige i pleje.

- Så det var ikke sikkert, men jeg håbede selvfølgelig på det, siger Victoria, der som 12-årig igen kunne flytte ind hos Lis og Mogens, der bor nær Holsted.

Nogle der sagde godnat
I dag er Victoria 23 år og bor i Ribe, hvor hun læser til pædagog. Hun har noget at give unge, mener hun, og det er svært at tro andet, når man taler med den reflekterende unge kvinde.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg har noget at byde ind med. Som lille fik jeg at vide, at jeg ikke ville blive til noget, men jeg skal dæleme vise, at det er løgn. Og jeg er allerede godt i gang, smiler Victoria, der giver Lis og Mogens langt størstedelen af æren for netop dét.

- De har givet mig så meget kærlighed, tillid, omsorg og tro på mig selv. Husk på, at da jeg kom til Lis og Mogens var jeg ikke engang vant til at blive puttet. Nu var der pludselig nogle, som lagde en dyne over mig og sagde godnat til mig, siger Victoria, der for kort tid siden blev adopteret af Lis og Mogens.

Omsorg og kærlighed
- Det var et ønske, jeg selv havde. Så jeg spurgte både dem og deres biologiske børn, som jeg føler, er mine søskende, hvordan de ville have det med det. Og det ville de heldigvis gerne være med til, siger Victoria, der har svært ved at forestille sig sit liv, hvis hun ikke var kommet i pleje.

Hun forklarer, at det måske kan lyde grænseoverskridende for nogle at komme i pleje, men hun er slet ikke i tvivl om, at det har haft en kæmpe betydning for hendes liv og fremtid. Ligesom det vil have for langt de fleste andre, der kommer i pleje, mener hun.

For selvom det har været et fuldtidsarbejde for Lis at være plejemor med løn og det hele, så har man aldrig nogensinde kunne mærke det på hende, fortæller Victoria.

- Med Lis og Mogens fik jeg nogle rollemodeller, som jeg ikke havde haft tidligere. Jeg fik varme, omsorg og kærlighed, og det har alle mennesker brug for. Særligt børn og unge. Så jeg er slet ikke i tvivl om, selvom det kan lyde meget stort, at det har reddet mit liv at komme i plejefamilie. Jeg er meget, meget taknemmelig for, at der er nogle, som vil påtage sig rollen som plejefamilie, smiler Victoria.

CITAT: Lis og Mogens, som for mig er mor Lis og far Mogens, har hjulpet mig med lektier og legeaftaler. De har holdt mine fødselsdage, min konfirmation og min hånd. Jeg er dem så evigt taknemmelig for, at de tog en lille pige som mig ind i deres familie.
Victoria Dam Lange

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Udenlandske hovednavne til spritny ny metalfestival

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Nu skulle det være helt sikkert med Facebook

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

ME-sagen: Fanø-families kamp bliver nordisk

Ugeavisen Esbjerg

Efterårsmoden ifølge Jill&Joy

Ugeavisen Esbjerg

Lone fejrer 40 år hos Babcock & Wilcox Vølund

Ugeavisen Esbjerg

Knæk cancer og lysfest på Tobakken

Ugeavisen Esbjerg

Diakonhjemmet rejser sig

Ugeavisen Esbjerg

Unge laver revy

Ugeavisen Esbjerg

Danmarks største vælgermøde

Ugeavisen Esbjerg

33-årig mand dømt for seksuelt overgreb mod 24-årig kvinde og for at have set passivt til, mens hun afgik ved døden

Ugeavisen Esbjerg

Flere syddanskere inviteres til revaccination

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg lander Danmarksindsamling 2022

Ugeavisen Esbjerg

Ny grønlandsk biskop til gudstjeneste i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

16 kandidater stiller op til valg til ældrerådet

Ugeavisen Esbjerg

Telenor er åbnet i Broen Shopping

Ugeavisen Esbjerg

Bådsmanden og kaptajnen har sejlet sammen i 60 år

Ugeavisen Esbjerg

Fuld skrue på godheden

Ugeavisen Esbjerg

En smule Nørrebro i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Facebook er tilbage i Esbjerg: Køber grund til 277 millioner kroner

Ugeavisen Esbjerg

Det Gule Palæ summede af liv

Ugeavisen Esbjerg

Ny høringsportal skaber bedre overblik

Ugeavisen Esbjerg

René åbner sin tredje Kylling & Co

Ugeavisen Esbjerg

Ejendrøm rykker i egen bolig

Annonce