Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Jakob Lykkes tunge opgave

Jakob Lykke står i spidsen for Socialdemokratiets forsøg på at skabe et politisk magtskifte i Esbjerg Byråd: - Esbjerg har brug for en ny retning, siger den 53-årige borgmesterkandidat, der har en stor opgave at løfte. Foto: Tue Sørensen
Efter blåt styre i mere end en menneskealder skal borgmesterstolen i Esbjerg have rødt betræk igen, mener Socialdemokratiet i Esbjerg: - Der skal ske noget. Byen har brug for en ny retning, siger partiets 53-årige borgmesterkandidat, som mener at have et godt bud på den.

Politik: Det skal være nu. Det er ved kommunalvalget til november, at en 28 år lang epoke med Venstre-borgmestre i Esbjerg Kommune skal stoppes. Jakob Lykke står øverst på Socialdemokratiets liste. Han mærker opgavens tyngde og sit partis forventninger trykke, men han tror, det er muligt for Socialdemokratiet og de andre røde partier at trække stemmer nok til et magtskifte i Esbjerg.

- Hele kommunen har brug for, at der sker noget nyt. Esbjerg skal i en anden retning, og jeg tror, jeg har den rigtige retning, siger Jakob Lykke.

- Der sker ikke nok i Esbjerg. Vi skal være endnu bedre til at udnytte den klimadagsorden, der passer så godt til Esbjerg. Vi skal have bedre styr på de bløde velfærdsområder, vi skal have Esbjerg gjort til en af de bedste byer at være ung i. Og så skal vi have en skarpere indsats for erhvervslivet, for uden et stærkt erhvervsliv bliver der ikke råd til det lokalsamfund, vi gerne vil have, lyder Jakob Lykkes grundlæggende parole for den politik, han går til valg på.

Annonce

Det skal batte noget

Han føler sig styrket af samtaler og møder, han allerede har haft med vælgere i alle aldre og med erhvervsledere på alle niveauer. De har været enige med ham i behovet for et retningsskifte.

- Jeg har besøgt en del virksomheder og været til møder i forskellige erhvervsorganisationer og klubber. Og jeg hører det samme igen og igen: Hvis Esbjerg skal have flere virksomheder til at etablere sig her og flere mennesker til at slå sig ned her, så skal man sørge for, at børnene kan komme i moderne institutioner og skoler. Der skal være gode uddannelser på alle niveauer og boliger, alle kan komme til for penge. Og der skal være styr på ældreplejen. Det er de kvaliteter, Esbjerg skal være kendt for. Det er dem, der batter noget, siger Jakob Lykke.

Han har i medierne langet ud efter den brandingproces, Esbjerg Kommune har gang i. Jakob Lykke giver ikke meget for den, og han har heller ikke involveret sig i den, selvom han har været inviteret.

- Jeg synes, Esbjerg Kommunes brandingkampagne svarer til et forsøg på at bygge en raket ved at lave spidsen først, men spidsen af en raket kan jo ikke trække noget, siger Jakob Lykke.

- Hvis man vil have succes med at skabe forandring, skal man have flest muligt med fra begyndelsen. Overbevisningen om det nye brand skal være solidt funderet hos de 115.000 indbyggere, som er Esbjergs vigtigste ambassadører, tilføjer han.

Jeg tror, jeg kan styre Esbjerg i en retning, så Esbjerg får øget bosætning, flere nye virksomheder og nye jobs.

Jakob Lykke, borgmesterkandidat for Socialdemokratiet i Esbjerg Kommune

Som borgmester ville Jakob Lykke også arbejde for mere lobbyarbejde udenfor Esbjerg. Han mener, at Business Esbjerg burde have et antal medarbejdere i København og færre i Esbjerg.

- I København skal Esbjerg have et hold af 2-3 opsøgende medarbejdere på arbejde i forhold til både virksomheder, brancheorganisationer, myndigheder, ministerier og politikere. Som lobbyister skal de arbejde målrettet med at sætte Esbjerg og mulighederne her bedre i scene hos de nøglepersoner, der for eksempel har indflydelse på hvilke uddannelser, der kan komme til Esbjerg, siger Jakob Lykke.

Annonce

Jura er fint, men...

Nu, han er ved uddannelser, synes Jakob Lykke, det er fint, at jurauddannelsen er på vej til Esbjerg, men han anser andre og nye uddannelser for vigtigere at få til Esbjerg. Hvad jura-uddannelsen angår, bliver uddannelsen her i Esbjerg den femte for potentielle jurastuderende. De fleste vil søge ind på jura i enten København, Aarhus eller Odense, før de vælger Aalborg eller til den tid Esbjerg, mener han.

- De uddannelser, som verdens 50 største universiteter tror og satser mest på lige nu, har med bæredygtighed og cirkulær økonomi at gøre. Med Esbjergs historie og status som omdrejningspunkt for energi og vindmøller, er det den slags uddannelser, vi skal kæmpe for at få etableret her. Vi skal have uddannelser, der bøjer sig ind mod det, vi kan i Esbjerg og ind mod de virksomheder, vi gerne vil have til at være eller komme her, siger Jakob Lykke.

Han har været i vælten for sine meldinger om, at Esbjerg skal have superskoler med faciliteter i topklasse på alle niveauer, for hvor skal pengene komme fra? Men på det område føler han sig misforstået.

- Jeg har ikke sagt, at alle kommunens skoler skal være superskoler, men jeg mener, at hele vores skolevæsen trænger til et løft, siger Jakob Lykke.

- Vi har skoler, der ikke har ventilationsanlæg bare for at nævne et eksempel. Ordentlige og moderne forhold for elever og lærere hører altså med, hvis Esbjerg skal være en god uddannelsesby, og det skal den.

- Esbjerg skal være et sted, hvor piger og drenge har sikkerhed for, at der er en vej fra folkeskolen til en læreplads eller anden uddannelse. Kommunen skal være med til at sikre den vej med lærlingeklausuler for firmaer, der vil have kommunen som kunde, mener Jakob Lykke.

Annonce

Skruer op for valgkampen

Om ikke så længe stempler den socialdemokratiske spidskandidat midlertidigt ud fra sit arbejde som formand hos 3F Transport i Esbjerg. I fire intense uger vil han give den gas i en valgkamp, hvor han endnu ikke har været så synlig, men snart står den på valgkamp i så mange af døgnets timer som muligt.

- Jeg tror, jeg kan styre Esbjerg i en retning, så Esbjerg får øget bosætning, flere nye virksomheder og nye jobs. Jeg vil forsøge at være en katalysator, der kan styrke det samarbejde mellem erhvervsorganisationer og fagforeninger, som er til gavn for os alle i Esbjerg og har været det i mange år, siger Jakob Lykke.

Han er ikke bange for, at de tætte bånd, han har til fagforeningerne, kommer til at skade ham, fordi nogle vælgere anser fagforeninger for lidt gammeldags og betonagtige i holdninger og argumenter.

- Det med gammeldags og betonholdninger er en myte. Fagforeningerne er helt oppe på beatet. Vi har også meget godt fat i de unge. Og Esbjerg har både moderne erhvervsorganisationer og moderne fagforeninger, der er i stand til at finde løsninger sammen, siger Jakob Lykke ivrigt og med en snert af det temperament, han også har med og skal tøjle i sin kamp for at blive borgmester for alle borgere i Esbjerg Kommune.

Socialdemokratiets spidskandidat i Esbjerg håber, at den lokale valgkamp vil nyde godt af partiets medvind på landsplan, så Mette Frederiksen-effekten kan opveje Jesper Frost Rasmussens borgmestereffekt.

Annonce

Fem korte til Jakob Lykke

Skal vi have mink i Danmark igen? Nej.

Skal Esbjergs centrum kun være for el-biler? Ja med tiden.

Skal de rige betale mere i skat? Ja.

Gør Esbjerg nok for den grønne omstilling? Nej.

Har Jesper Frost Rasmussen været en god borgmester indtil nu? Nej, så ville jeg ikke stille op.

Om Jakob Lykke

Jakob Lykke har været i byrådet i to perioder fra 2002 til 2009. Siden har han hentet erfaring i forskellige lederjobs, herunder i en periode som højskoleforstander i Silkeborg. Aktuelt er han formand for 3F Transport i Esbjerg.

Familieforhold: Gift med Helle. Parret bor på Ewalds Alle i Esbjerg og har to børn og to børnebørn.

Fritid: Udover familielivet holder Jakob Lykke meget af at læse både aviser og bøger. Hans foretrukne dagblad er Kristelig Dagblad. Bøgerne er som regel biografier eller faglitteratur. Motion spiller en stor rolle for ham. Derhjemme er det ham, der tager sig af haven. Han er ikke særlig vild med sociale medier, så han bruger dem mest professionelt og politisk.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Sweaterbutik åbner midlertidigt i Broen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

SOSU-udvidelse kan koste foreningslivet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Budgettet banket på plads

Ugeavisen Esbjerg

Studie 10 sender insekter på hotel

Ugeavisen Esbjerg

God kemi mellem forskning og familieliv

Ugeavisen Esbjerg

Børn og voksne tog en tørn for naturen

Ugeavisen Esbjerg

Gågadespørgsmål med sprængstof i

Ugeavisen Esbjerg

Alle kan tale med om højhuse og byudvikling

Ugeavisen Esbjerg

- Dejligt, at der sker noget her

Ugeavisen Esbjerg

Rosengreen fyldte kroen med kvinder og mode

Ugeavisen Esbjerg

Søren Rasmussen stopper i 2022

Ugeavisen Esbjerg

Diana drømmer om endnu mere indflydelse

Ugeavisen Esbjerg

Ny sygeplejefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Færøernes største sygehus på inspirationstur til Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Team Esbjerg stolt vært for Santander Final4 i februar

Ugeavisen Esbjerg

Gå en tur i det ukendte

Ugeavisen Esbjerg

Opråb fra vindbranchen: Den grønne omstilling mangler grøn strøm

Ugeavisen Esbjerg

Linda går efter græskar-guld

Ugeavisen Esbjerg

Juletræsforeningen overlever efter privat donation

Ugeavisen Esbjerg

Verdensstjernens danske forbindelse

Ugeavisen Esbjerg

Sikkerhed uden kiksere i 35 år

Ugeavisen Esbjerg

20.000 kroner til den rullende kagemand

Ugeavisen Esbjerg

Hjerting Badehotel styrker ledelsen

Annonce