Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Jasons første år i trænerboksen

Esbjerg Energys 40-årige cheftræner Jason Jaspers har også kontrakt med klubben for den næste sæson. Foto: Tue Sørensen
Esbjerg Energys cheftræner kigger tilbage på sin første sæson som træner. En uge efter nederlaget til Aalborg i den sjette semifinale, tegner der sig et billede af en god sæson.

Ishockey: En tredjeplads i grundspillet. En Final 4-finale og bronzemedaljer lyder slet ikke så skidt endda, men den dag, da Esbjerg Energy tabte årets sidste kamp - den sjette semifinalekamp mod Aalborg, havde Esbjerg Energys Jason Jaspers svært ved at se alt det positive.

- Hvis du havde spurgt mig lige efter den sidste kamp mod Aalborg, ville det selvfølgelig have været skuffelsen. Jeg vil også sige en smule frustration, for jeg ved hvor godt et hold vi havde, hvor meget kvalitet vi havde. Det var hårdt at se, nogle af de spillere vi mistede til sidst, så vi havde ikke det mesterskabshold, vi kunne have haft. Når jeg ser tilbage en uge senere kan jeg godt se, at det var en meget succesfuld sæson, som jeg ser glad tilbage på. Vi var det hold i Danmark der tabte færrest kampe i regulær tid. Der var meget positivt at tage med. Og mange af de unge danske spillere udviklede sig godt, siger Jason Jaspers og nævner en ting, der måske vil stå endnu klarere, når han senere i livet kigger tilbage på den afsluttede sæson.

- Jeg vil helt sikkert huske den for at være mit første år som træner, og for hvor meget anderledes det er end at være spiller, siger han.

Annonce

Hvilken oplevelse var det så at være træner i Danmark?

- Jeg synes, jeg har været velsignet med, at det har været nemt. Og det kan jeg takke spillerne for. De hårdeste år er de år, hvor du taber mange kampe, og hvor du har svært ved at finde det gode spil. At vinde gør tingene nemme for en træner. Du skal ikke justere alt for meget, du skal bare holde skibet på kurs. Jeg forsøger være en træner der kommunikerer individuelt med spillerne. Hvis jeg kan få et par ekstra procent ud af være eneste spillere, akkumulerer det sig, når 20 mænd giver dig lidt mere.

Da du ankom havde Mark Pederson været her gennem en årrække, så hvordan var det at komme og skulle efterfølge ham?

- Han gjorde et fantastisk arbejde her, men man kunne se, at spillerne kæmpede med systemet til sidst, så jeg forsøgte at røre lidt rundt i gryden. Jeg vil spille aggressivt og puckbesiddende, jeg vil have et højt tempo, og det er en spillestil der kræver meget, du skal være i god form for at spille på den måde.

Var den krævende spillestil også en forklaring på, hvorfor I ikke endte i finalen?

- Du har ret, vi kunne også se, at vi så trætte ud i den første kamp i Aalborg. Men vi vidste også, at opskriften på succes mod Aalborg var at spille på vores egen måde.


Der var nogle fantastiske kampe specielt mod Rungsted og Aalborg. Hver gang vi spillede mod topholdene var det virkelig gode hockeykampe. Det ville have været en gave til fansene at se.

Jason Jasper, cheftræner i Esbjerg Energy


Så når du kigger tilbage, kunne du så have gjort noget anderledes?

- Måske kunne jeg have introduceret en ny mere defensiv spillestil tidligere på sæsonen, som vi kan bruge, når vi har føringen i kampen. Men vi havde så meget succes, at vi bare fortsatte. Nu endte vi med at forsøge at tilpasse os senere på sæsonen, og det ville have været rart, at stifte erfaring med det tidligere på sæsonen.

Så hvad kan du lære af det fremadrettet?

- Vi kommer til at spille på den samme måde. Vi sammensætter et hold, der passer til den spillestil. Og så kommer vi til at arbejde på en mere defensiv spillestil, hvor vi ikke spiller for fuld udblæsning, som vi kan bruge, hvis vi for eksempel har en stor føring. Det er måske lidt kedeligt, men over tid handler det om at vinde.

Hvad forventede du, da du besluttede dig for at komme til Danmark?

- Jeg kendte ligaen, for jeg havde nogle gange mødt hold fra Danmark i preseason, og jeg kan huske, jeg blev overrasket, at jeg tænkte: De er jo talentfulde, og de kan skøjte. Da jeg kom var det det samme. Metalligaen er mere fysisk, og der er mere talent, end folk forventer. Men man skal lære de unge danske spillere, at det er de små ting, der tæller. Det handler ikke bare om, hvor mange point du laver, eller om hvor mange mål du scorer. De spillere, der kommer videre i karrieren, er ikke altid er dem, der laver flest point, det er dem, der gør tingene på den rigtige måde. Der er en rigtig måde at spille ishockey på, der ikke altid er den mest gloværdige, men det er den, der sikrer dig sejren, og at vinde er det vigtigste, hvis du vil videre i karrieren. Alle vil have en vinder på holdet.

Hvor meget betød det så, at I havde Adam Cracknell på lån fra NHL?

- Adam har selvfølgelig ikke den samme kvalitet som spiller, som han havde engang, men du kunne se hver dag, hvad han tog med sig til træning. Han var den første der mødte ind, han trænede hver dag i fitnessrummet, og han gjorde alt det, der gør de professionelle til professionelle. Du kunne se, hvorfor han havde haft så succesfuld en karriere, og det handler ikke bare om talent, det handler, om alt det du gør. Det var godt for vores unge spillere at se det, og mange af dem har taget det til sig.

Hvad var sæsonens største skuffelse?

- At vi manglede tilskuerne, vil jeg ikke kalde en skuffelse, det var en trist situation, men det skete over hele verden. At tabe i Final 4 var frustrerende. Indtil vi tabte vidste jeg ikke hvor meget det betød for de danske spillere, men at tabe i playoff var den største skuffelse. Det var så tæt, og de nøglespillere vi måtte undvære gjorde ondt på os. Det er skuffende, og det viser hvor svært det er at vinde et mesterskab. Du kan have et hold, der spiller fantastisk hele året, men så mister du et par nøglebrikker, og så bliver det svært at skabe den samme kemi på holdet. Jeg forsøger ikke at lyde som en baby, og jeg kan godt forstå, at det kan lyde som en undskyldning, men jeg synes simpelthen, at vi løb tør for benzin. Alle var trætte og man kunne se det i vores kampe. Som vi siger på engelsk, så var det som at piske en død hest. Hvis din hest er træt, er det lige meget hvor hårdt du pisker den, det får den ikke til at løbe hurtigere.

Hvad kigger du efter, når du skal sammensætte holdet?

- For det første må man kigge på skadeshistorikken. Hvis det er en ældre spillere, skal han have et godt resume. Yngre spillere har en anden sult. Det skal vi forstå når vi skal lokke dem til os, så de kan se os som et springbræt til en større liga. Der siger jeg, kom til Esbjerg og spil et år, så bruger jeg mine kontakter til at hjælpe jer videre bagefter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce