Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Jura kommer tidligst til Esbjerg efter sommeren 2023

Den kommende jurauddannelse i Esbjerg får adresse i SDU's nye campus på Degnevej. Arkivfoto: Privat
SDU vil være klar med en ny jurauddannelse efter sommeren 2023. Den skal have 50 studerende per årgang. Institutleder efterlyser større økonomisk opbakning fra politisk hold til uddannelsen. Ti millioner kroner er ikke nok til at starte et nyt studie, lyder budskabet.

Uddannelse: Tilbage i juni blev Folketingets partier enige om den uddannelsesaftale, der blandt andet skulle sikre en ny jurauddannelse i Esbjerg. Lige siden har SDU internt arbejdet sig hen mod, hvordan den politiske beslutning kunne blive til virkelighed. I sidste uge sendte universitetet så en ansøgning ind til Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Dermed har universitetet besluttet sig for at etablere den nye jurauddannelse i Esbjerg, men den kommer ikke allerede til næste år, som de første meldinger fra Folketinget gik på.

- Det bliver tidligst i sommeren 2023. Det håber vi i hvert fald, men der kan dukke noget op, som vi ikke har forudset, siger Hanne Birkmose, institutleder på SDU’s juridiske fakultet i Odense, og beder om arbejdsro, så den kommende jurauddannelse kan blive den helt rigtige for SDU og Esbjerg.

Annonce

- Det er ikke bare er noget, man etablerer fra den ene dag til den anden. Der har været et politisk pres på, at det her ikke kunne gå hurtigt nok. Det kunne være rart med lidt arbejdsro og tillid til, at vi gerne vil det, siger Hanne Birkmose.

Det kommer til at koste, og det kunne jeg godt tænke mig, at man havde større politisk forståelse for.

Hanne Birkmose, institutleder på SDU’s juridiske fakultet i Odense

Den store udfordring

Hun understreger, at der ligger et stort arbejde forude, før den nye jurauddannelse bliver en realitet, og det handler blandt andet om, at en jurauddannelse i Esbjerg ikke bare skal være en kopi af uddannelsen i Odense.

- Vi kigger meget ind i, hvad det er for nogle greb, vi kan gøre i forhold til at gøre det attraktivt at læse i Esbjerg, så vi dér kan tilbyde de studerende noget andet, siger hun og forklarer, at det blandt andet handler om at bygge uddannelsen op i samarbejde med andre lokale aktører.

- Det lokale samarbejde kommer helt klart til at spille en stor rolle, siger hun.

Netop det glæder den tidligere gymnasierektor Erling Petersson, der i dag er leder af sekretariatet i Education Esbjerg, som blandt andet har til formål at få flere uddannelser til Esbjerg:

- Det er rigtig vigtigt, for Esbjerg skal ikke bare være en kopi af Odense. Hvis man kan læse jura i Aarhus, Aalborg, Odense, København og Esbjerg, så taber Esbjerg, hvis uddannelsen ikke skiller sig ud, siger han og henviser til den succes, medicinstudiet i Esbjerg har haft med at etablere en praksisnær uddannelse.

I den sammenhæng er oplægget fra SDU, at jurauddannelsen ikke skal være for stor – tallet hedder 50 studerende per semester. Men ønsket om begrænset størrelse, mere nærhed og en tættere kontakt til byen, betyder også, at der er grænser for, hvor mange taxameterpenge der er til at finansiere uddannelsen, derfor har Hanne Birkmose endnu en appel til politikerne.

- Send flere penge. Der er ingen tvivl om, at det her er underfinansieret. Jeg ved, der er sat ti millioner kroner af, men det kommer slet ikke til at dække behovet. Så kan man sige, at vi bare kan tage flere studerende ind, men så forsvinder alt det, vi tror på, siger hun.

Og så er den helt store udfordring slet ikke nævnt endnu. For ikke nok med at SDU skal bygge en ny jurauddannelse med sin egen profil op på det nye campus på Degnevej i Esbjerg, så skal der også etableres et forskningsmiljø.

- Der er slet ingen tvivl om, at det bliver den største udfordring. Når vi kigger på jura, er der jo ledige stillinger på stort set samtlige uddannelsessteder i Danmark, så det bliver rigtig svært og kommer til at tage tid, når juridiske forskere er en mangelvare. Det lader sig ikke gøre at rekruttere til en helt ny uddannelse på nogle få måneder, men vi tror på september 2023 som en realistisk startdato, lyder det fra institutlederen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hent et gratis Female

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Grøn energimangel skaber behov for landvindmøller

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Sweaterbutik åbner midlertidigt i Broen

Ugeavisen Esbjerg

SOSU-udvidelse kan koste foreningslivet

Ugeavisen Esbjerg

Budgettet banket på plads

Ugeavisen Esbjerg

Studie 10 sender insekter på hotel

Ugeavisen Esbjerg

God kemi mellem forskning og familieliv

Ugeavisen Esbjerg

Børn og voksne tog en tørn for naturen

Ugeavisen Esbjerg

Gågadespørgsmål med sprængstof i

Ugeavisen Esbjerg

Alle kan tale med om højhuse og byudvikling

Ugeavisen Esbjerg

- Dejligt, at der sker noget her

Ugeavisen Esbjerg

Rosengreen fyldte kroen med kvinder og mode

Ugeavisen Esbjerg

Søren Rasmussen stopper i 2022

Ugeavisen Esbjerg

Diana drømmer om endnu mere indflydelse

Ugeavisen Esbjerg

Ny sygeplejefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Færøernes største sygehus på inspirationstur til Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Team Esbjerg stolt vært for Santander Final4 i februar

Ugeavisen Esbjerg

Gå en tur i det ukendte

Ugeavisen Esbjerg

Opråb fra vindbranchen: Den grønne omstilling mangler grøn strøm

Ugeavisen Esbjerg

Linda går efter græskar-guld

Ugeavisen Esbjerg

Juletræsforeningen overlever efter privat donation

Ugeavisen Esbjerg

Verdensstjernens danske forbindelse

Ugeavisen Esbjerg

Sikkerhed uden kiksere i 35 år

Annonce