Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Kunsten at skabe tryghed

Kunstner Lotte Lambæk (i midten) overrakte et stort maleri til Ortopædkirurgisk Ambulatorium og sygeplejerskerne Lone Thaarsti Schikowski (th) og Pia Nørgaard Lauridsen. Sygeplejerske Inger Hundebøl Geert har været en lige så stor del af projektet, som de andre, men kunne ikke være med på billedet, da hun er på barselsorlov. Foto: Tue Sørensen
Mindre børn, der behandles for knoglebrud og komplicerede sår, bliver ofte bange og utrygge, fordi noget af det gør ondt. Det har man ønsket at gøre noget ved på Ortopædkirurgisk Ambulatorium. Resultatet er et fint projekt, der er kommet til verden i samarbejde med kunstner Lotte Lambæk.

Samarbejde: Mandag klokken 12.35 kom kunstner Lotte Lambæk i Finsensgade slæbende med et maleri, der var væsentligt større end hende selv. Kiggede man godt efter, når man passerede Lotte og maleriet, kunne man blandt andet se musen Banjo, katten Stribe, og krokodillen Herkules, som hver især var kommet til skade. Banjo havde eksempelvis skåret sig på en kniv, mens Stribe havde været uheldig på trampolinen. Og så gav det jo egentlig god mening, at Lambæk havde retning mod sygehuset.

Maleriet var da også bestilt til undersøgelsesrummet på Ortopædkirurgisk Ambulatorium på Sydvestjysk Sygehus. Det er en del af det samlede projekt, der har fået titlen ”Kunsten at skabe tryghed,” der også omhandler malebøger og diplomer.

Én af de to malebøger, som Lotte Lambæk har lavet i forbindelse med projektet. Illustration: Lotte Lambæk


Vi kendte Lotte fra andre projekter, og vi ville bare så gerne have hende til at hjælpe os. Heldigvis sagde hun ja.

Sygeplejerske Pia Nørgaard Lauridsen


Projektet er vakt til live i et samarbejde mellem kunstner Lotte Lambæk og sygeplejerskerne Inger Hundebøl Geert, Lone Thaarsti Schikowski og Pia Nørgaard Lauridsen, og skal være med til at skabe tillid, tryghed og afledning under behandlingen i Ambulatoriet.

- Når børn behandles for knoglebrud og komplicerede sår, så bliver de ofte bange og utrygge, fordi noget af det gør ondt. Men også fordi de allerede, inden de kommer til os, har været forbi skadestuen eller en anden afdeling på sygehuset, hvor de har oplevet, at noget har gjort ondt, siger Lone Thaarsti Schikowski.

Annonce

Kunst og faglighed

Sådan ønsker de ansatte ikke længere, at hverdagen skal være på Ortopædkirurgisk Ambulatorium. I foråret inviterede de tre sygeplejersker derfor Lotte Lambæk på besøg for at snakke lidt om, hvad man kunne gøre for at skabe mere tryghed i behandlingen.

Musen Banjo er uheldig med kniven og snitter sig selv, så han må en tur på skadestuen. Og senere skal såret tilses på Ortopædkirurgisk Ambulatorium. Illustration: Lotte Lambæk

Det er der nu blevet et helt projekt ud af, som er støttet af Esbjerg Fonden og TrygFonden.

- Projektet er et større kompleks, som skal afhjælpe børns angst i forbindelse med behandling af brud og sår. Foruden mit store maleri, laver vi to malebøger - en om behandling af brud og sår samt en om brug af iltmaske under behandlingen, siger Lotte Lambæk, mens sygeplejerske Pia Nørgaard Lauridsen supplerer:

- Malebøgerne får børnene så allerede med hjem efter den første gang, de er blevet behandlet her på sygehuset. I bøgerne forsøger vi at formidle faglig ortopædisk viden i børnehøjde, så de ved lidt om, hvad der skal ske, når de kommer til os. Dyrene i malebogen er de samme, som på Lottes store maleri, som vi så kan tale om, når de kommer her. Forhåbentlig skaber det noget genkendelse og tryghed i en svær situation. Derudover har Lotte også lavet et lille diplom til børnene efter endt behandling, smiler Pia Nørgaard Lauridsen.


Indtil nu har vi haft vores plastikhandsker, som vi har tegnet to øjne og en mund på og så pustet luft i. Nu har vi noget helt andet at aflede opmærksomheden med.

Sygeplejerske, Lone Thaarsti Schikowski


Sygeplejerskerne Inger, Lone og Pia har arbejdet tæt sammen med Lotte om projektet i et års tid. Det har været vigtigt for begge parter, fortæller Lotte Lambæk:

-Normalt får jeg jo en decideret bestilling. Men her har vi simpelthen udviklet idé og koncept sammen. Jeg med min kunstneriske tilgang og de med deres faglige viden. Det har været virkelig spændende at være en del af, siger Lotte Lambæk, mens Lone og Pia supplerer:

-Ja, det har det virkelig. Lottes univers er jo et helt andet end vores, men vi tror virkelig på, at den måde, vi har fået kombineret de to verdener i projektet, kommer til at gøre en rigtig stor forskel for mange mindre børn. Børn, som ikke på samme måde som de større børn, unge og voksne kan forstå, hvad der skal ske her hos os.

Endnu en flot illustration fra Lambæks fine streg. Illustration: Lotte Lambæk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce