Annonce
Ugeavisen Esbjerg

ME-sagen: Esbjerg er blevet et forbillede

Læge og ekspert i ME: - Mine patienter føler sig godt behandlet og forstået, når de er i kontakt med Esbjerg Kommune. Det er langt fra tilfældet i alle kommuner.

Forandring: Ugeavisen Esbjerg har skrevet mange artikler om den ME-syge Marie Louise Ilsøe Gustavussen på Fanø og om ME-problematikken i det hele taget. Marie Louise og hendes familie måtte for eksempel kæmpe en lang og hård kamp med Esbjerg Kommune, inden den syge unge kvinde fik den førtidspension, hun forekom mere end berettiget til. I flere år har hun været afhængig af sine forædres hjælp døgnet rundt.

Men Esbjerg Kommune har lært af sagen på Fanø. Nu får kommunen ros for den måde, den kommer sine ME-syge borgere i møde. Rosen kommer fra læge Jesper Mehlsen, der nok er den læge i Danmark, der tager sig af flest ME-patienter. Omkring 600 har han kontakt med via sin klinik, og tallet stiger.


Annonce

Patienterne føler, at de får den hjælp, de har brug for af Esbjerg Kommune.

Jesper Mehlsen, læge med indsigt i ME


Jesper Mehlsen siger, at Esbjerg Kommune er blevet den kommune, mange andre kommuner kunne lære noget af, når det gælder ME-patienter. Og de patienter fra Esbjerg, som han har med at gøre, siger, at de føler sig godt behandlet og forstået af Esbjerg Kommune.

- Sådan er det langt fra i alle danske kommuner. Esbjerg skiller sig ud, og jeg har fået et virkeligt godt samarbejde med social-og arbejdsmarkedsafdelingen i Esbjerg. De sociale myndigheder har endda henvist en ME-syg dreng fra Esbjerg til mig, siger Jesper Mehlsen.

Tilfredse patienter

Han har foreløbig har ni ME-syge patienter fra Esbjerg knyttet til sin klinik i København.

- Fra dem hører jeg også meget positive tilbagemeldinger. Patienterne føler, at de får den hjælp, de har brug for af Esbjerg Kommune. De føler at blive set og behandlet som patienter med en reel sygdom, der ikke er til diskussion. Sådan har det ikke altid været. Heller ikke i Esbjerg. Men nu anbefaler jeg andre kommuner at søge råd og inspiration i Esbjerg, hvis tilgang til ME burde være et forbillede for alle kommuner i Danmark, siger Jesper Mehlsen, som især sætter pris på den dialog med de sociale myndigheder, der nu finder sted, når opgaven er at hjælpe en ME-patient og pressede pårørende.

- Det er tit en kompleks opgave, som kan omfatte både myndigheder, arbejdsplads, skole, hjem, familie, læge og sundhedsvæsen.  Den opgave går Esberg kommune til på en anden måde nu end tidligere. En af forklaringerne er den opmærksomhed om sygdommen, som Ugeavisen Esbjergs artikler om Marie Louise Ilsøe Gustavussen og familiens situation har været med til at skabe, siger Jesper Mehlsen.

Annonce

Vi har lært meget

Jesper Mehlsen har ansvaret for den medicinske behandling af Marie Louise Ilsøe Gustavussen på Fanø, som er blandt de mest syge ME-patienter i Danmark. Hun er stadig afhængig af sine forældres hjælp døgnet rundt, og de har kæmpet en lang kamp med både Fanø Kommune og Esbjerg Kommune. En af de hårdeste kampe var med Jobcenter Esbjerg Kommune, som, efter at have tabt en række klagesager, måtte ændre deres gentagne afslag på førtidspension til Marie Louisie Ilsøe Gustavussen og give tilsagn om førtidspension i stedet for.

- Vi lærte meget af ME-sagen med Marie Louise på Fanø, og vi har ændret kurs. I det lys er jeg glad for at høre, at der nu er ros til Esbjerg Kommune for vores måde at møde ME-patienter. Og jeg er glad for, hvis det kan smitte af på andre kommuner, siger jobcenterchef Pia Niemanm Damtoft, Esbjerg Kommune.

Fanø Kommune har udliciteret forvaltningen og sagsbehandlingen på arbejdsmarkedsområdet til Esbjerg Kommune. Det er derfor Jobcenter Esbjerg har været ind i Fanø-sagen.

Baggrund om ME

ME står for Myalgisk encephalomyelitis. I Danmark kaldes sygdommen også Kronisk Træthedssyndrom eller Postviralt Udmattelsessyndrom.

ME er multisystemisk med påvirkning af immun-, hormon- og nervesystemerne. ME tapper patienten for energi og kan medføre invaliderende fysiske og kognitive begrænsninger. Nøglesymptomet er PEM, som er forsinket anstrengelsesudløst udmattelse. Omkring 14.000 danskere skønnes at lide af sygdommen.

Jesper Mehlsen har via sin klinik i København kontakt med omkring 600 ME-patienter. To medicinstuderende arbejder med en undersøgelse af deres situation. Antallet af patienter er så højt, at undersøgelsen imødeses med stor faglig interesse. I Danmark er der brug for mere dokumenteret viden om ME-patienterne og deres sygdom.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Sweaterbutik åbner midlertidigt i Broen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

SOSU-udvidelse kan koste foreningslivet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Budgettet banket på plads

Ugeavisen Esbjerg

Studie 10 sender insekter på hotel

Ugeavisen Esbjerg

God kemi mellem forskning og familieliv

Ugeavisen Esbjerg

Børn og voksne tog en tørn for naturen

Ugeavisen Esbjerg

Gågadespørgsmål med sprængstof i

Ugeavisen Esbjerg

Alle kan tale med om højhuse og byudvikling

Ugeavisen Esbjerg

- Dejligt, at der sker noget her

Ugeavisen Esbjerg

Rosengreen fyldte kroen med kvinder og mode

Ugeavisen Esbjerg

Søren Rasmussen stopper i 2022

Ugeavisen Esbjerg

Diana drømmer om endnu mere indflydelse

Ugeavisen Esbjerg

Ny sygeplejefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Færøernes største sygehus på inspirationstur til Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Team Esbjerg stolt vært for Santander Final4 i februar

Ugeavisen Esbjerg

Gå en tur i det ukendte

Ugeavisen Esbjerg

Opråb fra vindbranchen: Den grønne omstilling mangler grøn strøm

Ugeavisen Esbjerg

Linda går efter græskar-guld

Ugeavisen Esbjerg

Juletræsforeningen overlever efter privat donation

Ugeavisen Esbjerg

Verdensstjernens danske forbindelse

Ugeavisen Esbjerg

Sikkerhed uden kiksere i 35 år

Ugeavisen Esbjerg

20.000 kroner til den rullende kagemand

Ugeavisen Esbjerg

Hjerting Badehotel styrker ledelsen

Annonce