Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Oprykningen glippede: Nu begynder foryngelseskuren

På lørdag tager EfB mod Viborg på Blue Water Arena og til den kamp vil Paul Conway være at finde i Esbjerg. Arkivfoto: Niels Husted
Mandag aften missede EfB endegyldigt chancen for at rykke op i superligaen, da klubben tabte til FC Fredericia. Efter nedrykningen varsler EfB’s nye majoritetsejere en kraftig foryngelse af spillertruppen.

Fremtidsudsigt: I fanhjørnet på Blue Water Arena sendte EfB’s fans et klart budskab til klubben, da EfB mandag fik kappet den sidste sytråd af en livline til superligaen med et 1-2 nederlag til FC Fredericia. ”Ingen oprykning = fuld oprydning”, stod der på et medbragt banner. Oprydningen kommer, og den begyndte allerede senere mandag aften, da cheftræner Olafur Kristjansson blev fyret, men ikke fordi EfB’s fans medbragte et banner til stadion. Oprydningen kommer, fordi det er en del af strategien, fra de nye amerikanske majoritetsejere af EfB.

- Du vil se, at hvad vi gør i de andre klubber, vi har, vil vi føre videre til Esbjerg. Så nummer et: Flere fra akademiet skal spille på førsteholdet. Nummer to: Vi vil bruge data til at hente nogle af de bedste unge spillere fra Danmark til Esbjerg. Nummer tre: Vi kommer til at spille mere angrebsorienteret presfodbold, siger Paul Conway, der er talsmand for majoritetsejerne og bestyrelsesmedlem i EfB Elite.

Han lægger ikke skjul på, at han ikke er tilfreds med de sportslige beslutninger, der er blevet truffet i EfB i den indeværende sæson. Det handler om at de unge spillere fra akademiet ikke har fået chancen, for det er ikke godt nok med et par minutter hist og pist.

Annonce

- Hvorfor starter de ikke? Det er nøglespørgsmålet. De unge vil begynde at få flere kampe i de sidste tre kampe, siger Paul Conway, der på lørdag selv vil være til stede i Esbjerg.

- Forhåbentlig får vi nogle af de unge at se der, siger Paul Conway, som på trods af den glippede oprykning til superligaen er fortrøstningsfuld i forhold til fremtiden.

- Det er skuffende, men vi og de andre lokale investorer har sikret klubben med en god portion likviditet, så vi er forberedt på endnu en sæson i 1. division. Vi kommer til at klare det fint. Vi skal bare ændre retningen af klubben. Klubben har en stor tradition med at producere store spillere fra akademiet, men helt ærligt har vi for mange gamle spillere på førsteholdet, og når jeg siger gamle er det 30 år og derover. Det tager minutter fra de unge, så vi kommer til at gøre holdet yngre, siger Paul Conway og uddyber, hvorfor klubben hurtigst muligt skal gennem foryngelseskuren.

- Det er et problem på mange forskellige måder. Med ældre spillere kan du spille mindre aggressivt. Med ældre spillere har du færre transferindtægter. Med ældre spillere, hvad er så pointen i at have et akademi, spørger han og forklarer, hvordan en satsning på unge spillere samtidig vil styrke forretningen EfB.


Hvis du lader 32-årige spille, ville de næste Martin Braithwaite eller Philip Billing måske aldrig have spillet. For så har du nogle gamle spillere til at tage deres pladser. Det vil ændre sig i Esbjerg, der vil ske store ændringer i truppen.

Paul Conway, talsmand for EfB’s majoritetsejere


- I Barnsley er vi i playoff til Premier League med det yngste hold i England og med det 21. største budget i ligaen ud af 24. I Oostende har vi sænket gennemsnitsalderen fra 27 til 24, og vi er på femtepladsen og kæmper for en plads i Europa. Vores budget er det halve af, hvad det var sidste år, så vi er mere konkurrencedygtige med det 50 procent af budgettet, siger Paul Conway, som lover bedre tider til de hårdt prøvede EfB-tilhængere:

- Det gode ved Esbjerg er, at klubben har stor støtte fra sponsorer og supporters. Jeg kan godt forstå de er frustrerede, for det er vi alle. De støtter klubben og klubben underpræsterer, men det vil ændre sig hurtigt. Udover hvad der sker på banen, skal vi se mere strategisk på klubben. Hvis du kigger på vores andre klubber, har vi en rigtig strategi. Da vi kom til Esbjerg, var der ikke en strategi. Man hentede nogle gamle kontraktfrie spillere ind og håbede på det bedste, men det virker normalt ikke.

Men I kan vel ikke bare sige farvel til en stribe gamle rutinerede spillere uden at hente nye ind?

- Vores fokus her til sommer er, at finde de bedste spillere fra 1. division, spillere der rykker ned fra superligaen og spillere fra superligaen, der ikke får den spilletid vi synes, de fortjener. Vi forsøger at få det bedste fra Danmark, som vi har råd til. Jeg tror, vi vil se, at vi henter syv-otte spillere ind fra andre klubber.

Vil vi se det samme antal spillere forlade klubben?

- Det er sædvanligvis, den måde det fungerer på. Så de spillere, der har kontraktudløb, tror jeg, vi siger farvel til, og så vil vi opfordre andre ældre spillere, som måske ikke er så dedikeret til Esbjerg, som de burde være, til også at rykke videre.

Hvad vil du sige til de folk, der er skeptiske, når du siger, du vil erstatte ældre erfarne spillere med unge spillere fra akademiet og samtidig forventer at få bedre sportslige resultater ud af det?

- Hvis folk ikke tror på det, så kan de bare se, hvad vi har gjort i vores andre klubber. I Barnsley har vi en større gruppe 19-årige, 20-årige og 21-årige, der spiller. Det er fodboldens natur, at du vil have de unge spillere til at overgå de ældre spillere, som så rykker videre i karrieren eller bliver solgt. Så Phun Mang, der er et af de største talenter i Danmark, hvorfor spiller han ikke? Det kommer vi til at ændre. Og en måde at gøre det på, er at komme af med de ældre spillere, så de ikke engang kan blive valgt til holdet. En anden måde er udelukkende at rekruttere unge spillere.

Det ser ud som om I allerede er begyndt, da I hentede den 18-årige venstre back Kristoffer Lund Hansen i FC Midtjylland.

- Vi har allerede budt på ti spillere i Danmark. Selvfølgelig får vi dem ikke alle sammen, men vi er nok mere på markedet end nogle andre klubber i Danmark. Det gode er, at vi har kapitalen, og forsøger at signe nye spillere.

I har kapital, men I kigger også ind i en sæson, hvor I ikke får de faldskærmspenge, der følger med efter en nedrykning fra superligaen.

- Det er meget simpelt. Bare se på vores situation i Belgien, hvor vi sidste år sluttede på 15. pladsen med et stort budget. Vi kom til i maj for et år siden. Vi reducerede budgettet med 50 procent, gjorde holdet yngre og sluttede nummer fem i en meget hårdere liga end superligaen. Vi kommer til at gøre det samme her, så ja, at vi ikke får de nedrykningspenge er ikke godt, men de ældre spillere er lønførende, så det vil åbne for yngre spillere. Vi gør det i Barnsley og Oostende og vi kommer til at gøre det her. Vi investerer ikke i en dansk klub for at investere i ældre spillere, det giver ikke mening. Men du kommer til at se nogle spændende signings, der alle vil være fra 24 år og nedad.


Det er ikke godt nok. Så det vi gør til sommer, er det vi sagde, da vi kom efter transfervinduet. Vi vil gøre holdet yngre, og vi kommer til at spille mere angrebsorienteret presfodbold.

Paul Conway, talsmand for EfB’s majoritetsejereKan du se noget positivt i, at I skal spille endnu en sæson i 1. division?

- Nej vi ville hellere være i superligaen. Det gør rekrutteringen hårdere, at vi er i 1. division, fordi vi skal sælge projektet til spillerne og finde folk, der tror på projektet. Vi skal forklare, at vi vil have det næstyngste hold i Danmark. FC Nordsjælland er jo aggressive i deres strategi og satser hårdt på ungdommen, og de gør det jo fint.

Så det er ikke en fordel, at de unge får muligheden for at begynde deres karriere på et lidt lavere niveau?

- Du kunne godt se på det på den måde, men vi henter kun spillere, som vi tror, kan være stærke superligaspillere.

Er det også en mulighed at hente mere erfarne tidligere Esbjerg-spillere tilbage som for eksempel den 34-årige Søren Rieks?

- Det kommer ikke til at ske. Men vi ser anderledes på erfaring end de fleste. Erfaring er ikke alder, det er antal kampe spillet i en ung alder. Problemet med de 32-årige er, at deres lønninger er høje, at de ofte ikke er gode nok, og at vi for de samme penge kan få to-tre unge spillere.

Jeg synes ikke, jeg har set jer spille den form for angrebs- og presfodbold, som du siger I vil praktisere.

- Det er en del af problemet. For at spille den spillestil, skal du have yngre spillere. Det er svært for ældre spillere at spille på den måde, for du skal løbe hele dagen, og det er fysisk og intenst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kom med til eksamen

Ugeavisen Esbjerg

Huset har det hele

Ugeavisen Esbjerg

Daimi vendte hjem

Annonce